Waarom Olaf Koens ‘Journalist van het Jaar’ werd

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et jaar zit er bijna op, dus tijd om terug te blikken. We kunnen weer alle lijstjes uit de kast halen. Neem nou de ‘Journalist van het Jaar’-verkiezing. Wie deze prestigieuze award mag ontvangen wordt bepaald door Villamedia, een journalistiek vakblad. De winnaar werd deze week bekend. De keuze is gevallen op Olaf Koens, werkzaam als correspondent in Rusland voor RTL Nieuws en De Volkskrant. Na Joris Luyendijk en Rob Wijnberg staat Koens toch wel in een mooi rijtje. Hoe is Koens is dat rijtje terecht gekomen? Met andere woorden, waarom is Koens journalist van het jaar 2014?

Het jaar van de Ruslandcorrespondent
2014 was misschien wel hét jaar om jezelf te profileren als correspondent in Rusland. Zo begon het jaar met de Olympische Spelen in Sochi, maar daar kon Koens niets mee. Hij mocht nergens bij, omdat hij niet over de journalistieke accreditatie beschikte. Een gemiste kans, maar Koens kwam later dit jaar sterk terug. Hij wordt namelijk vooral geprezen om zijn verslaggeving van andere gebeurtenissen. Allereerst de oorlog op de Krim. Volgens Villamedia deed Koens daar uitstekend verslag van. Koens wordt ook geprezen voor de verslaggeving van een andere gebeurtenis: de ramp met MH17. Hij weet altijd de diepere laag te vinden. Een laag die ook heel dramatisch kan zijn, maar Koens krijgt het voor elkaar om het op een menselijke manier te verslaan.

Koens schreef veel over deze gebeurtenissen en zijn verslaggeving werd erg gewaardeerd. Er werd echter al heel veel geschreven over deze gebeurtenissen, dus waarom was Koens dan zo speciaal? Volgens het juryrapport doet de journalist van het jaar meer dan rennen naar de brandhaard en daar verslag van doen. In zijn verslaggeving neemt hij het publiek mee in ‘zijn eigen verbazing’. Verder blijft hij kalm en feitelijk wanneer dat nodig is en hij laat ook de achterkant van het nieuws zien.

De veelzijdige journalist
Dat klinkt allemaal als eigenschappen die iedere journalist zou moeten hebben, toch? Er is echter meer. Koens heeft nog iets extra’s wat hem juist zo’n goede journalist maakt, namelijk zijn veelzijdigheid. Zo is hij werkzaam voor zowel krant als televisie, namelijk De Volkskrant en het RTL Nieuws. Verder combineert hij de klassieke journalist met de moderne variant. Als klassieke journalist probeert hij het publiek te raken met zijn verhaal. Als moderne journalist is vooral zijn veelzijdigheid een pluspunt. Zo maakt hij ook veelvuldig gebruik van de ‘nieuwe media’, zoals Twitter.  Zijn tweets geven al meteen een idee van de hele situatie waar hij verslag van doet. Vanwege de vele indrukwekkende foto’s en pakkende teksten is het zeker aan te raden om zijn tweets eens na te lezen. Na de ramp met MH17 had hij binnen een week 3,12 miljoen views via Twitter. Dat is behoorlijk indrukwekkend en natuurlijk niet voor niets. Zijn tweets vertellen het hele verhaal. Al met al maakt dit alles Koens een uitstekende journalist, die terecht de titel ‘Journalist van het Jaar’ mag dragen. Olaf, gefeliciteerd.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace