Solliciteren doe je in vijftien seconden

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]C[/mks_dropcap]urriculum vitae in orde maken, uren spenderen aan de juiste kleding, tandjes poetsen en de haartjes strak. O wee, als ik maar niet te laat kom. Solliciteren kan echt een hel zijn, maar dit is allemaal verleden tijd. StartMonday heeft de oplossing: solliciteren doe je in vijftien seconden.

Solliciteren doe je zo
Hoe werkt het? Het is eigenlijk heel simpel. In de app van StartMonday worden vacatures door bedrijven geplaatst. Mocht je interesse hebben in een bepaalde vacature, reageer dan door middel van een filmpje. Een filmpje dat vijftien seconden duurt, waarin je jezelf presenteert. Hierdoor is een motivatiebrief verleden tijd. H&M en reisorganisatie GoGo experimenteren al met de app. Zelfs StudentenWerk is er mee aan de slag gegaan. De app is helaas niet geschikt voor alle beroepsgroepen: de app wordt voornamelijk gebruikt bij het werven van callcentermedewerkers, verkopers en reisleiders.
 
Knappe koppen, meer succes
Is er dan geen sprake van een vleeskeuring? Het is makkelijk om te stellen dat je sneller een baan krijgt als je een mooi koppie hebt, maar daar is sinds kort wel bewijs voor. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bracht vorige maand naar buiten dat je twintig procent meer kans hebt op een sollicitatiegesprek als je er relatief knap uitziet. Er wordt dan puur gelet op uiterlijk en minder op bijvoorbeeld opleidingsniveau. Dat riekt naar een  vleeskeuring.
 
Volgens datzelfde SCP is zelfvertrouwen ook een belangrijke factor, naast het wel of niet knap zijn. Dat komt natuurlijk terug in je presentatie en dat gaat ook het verschil maken, volgens StartMonday mede-oprichter Ray Gibson. Hij zegt onder andere het volgende: “Je persoonlijkheid en kwaliteiten komen naar voren in je verschijning. Het gaat om zelfvertrouwen, enthousiasme en betrouwbaarheid.”
 
Daadwerkelijk het nieuwe solliciteren?
Of alle bedrijven in de toekomst op deze manier te werk gaan, is natuurlijk nog maar de vraag. Zoals eerder beschreven is het niet geschikt voor alle beroepen. Het is wel efficiënt, want het kan enorm veel tijd schelen. Daar zit ook wel het nadeel in, je hebt immers maar vijftien seconden om jezelf goed neer te zetten. Daar komt nog bij dat bedrijven alsnog de cv’s willen zien van potentiële nieuwe werknemers. “Veel werkgevers zijn er nog niet aan toe”, zegt sollicitatiecoach Aaltje Vincent. Het is dus nog afwachten of jij en ik daadwerkelijk gebruik gaan maken van StartMonday.
 
Tips
Voor de lezers die toch een filmpje moeten uploaden via StartMonday, geen nood! Mede-oprichter Ray Gibson geeft drie gouden tips. Op deze manier straal jij in jouw eigen gemaakte vijftien seconden durende video, succes!

  1. Neem de tijd om de belangrijkste dingen voor te bereiden.
  2. Zoek een stille en rustige plek waar je niet wordt lastig gevallen bij het filmen.
  3. Zorg dat je zelfverzekerd bent en laat je persoonlijkheid naar voren komen.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace