Students of Amsterdam: Raf

Picture of By Fabian Bais

By Fabian Bais

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]fgelopen week sprak Medium met de 22-jarige Raf. Raf zit in zijn eerste jaar van de studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment woont hij nog in Zeewolde, waar hij ieder weekend met veel plezier in de plaatselijke kroeg werkt en iedere zaterdag actief is op het voetbalveld. In deze editie van Students of Amsterdam hebben we het met Raf over het vinden van de juiste studie, zijn passie voor de stad Amsterdam en zijn vergaande liefde voor de voetbalclub Ajax.

Het vinden van de juiste studie blijft lastig
Allereerst hebben we het over de keuze voor de studie Communicatiewetenschap. Voordat hij aan deze studie begon, heeft hij nog twee andere studies gevolgd. Raf begon op de UvA met de studie Sociale Geografie en Planologie. Dit bleek echter geen succes, omdat hij op dat moment nog niet vond dat hij klaar was voor de universiteit. Reden hiervoor was dat hij iedere borrel en ieder feestje wilde meepakken, waardoor hij al snel het studeren links liet liggen. Na deze studie begon hij op het hbo aan de lerarenopleiding Aardrijkskunde. Dit was echter ook nog geen succes, omdat Raf het niveau van het hbo te laag vond liggen. Er moest dus wederom gezocht worden naar een nieuwe studie.

Dat hij weer naar de universiteit wilde, was wel duidelijk. Om nu wel een geschikte studie te vinden was echter nog knap lastig. Gelukkig schoten zijn vrienden hem te hulp en vroegen hem of Communicatiewetenschap niet iets voor hem was. Dit bleek een gouden advies, want op dit moment zit Raf erg op zijn plek bij deze studie. Wat hij zo leuk aan deze studie vindt, is dat het erg aansluit bij de dingen die hij in het dagelijks leven doet, zoals series en televisiekijken. “Ik vind het verder heel interessant hoe bepaalde dingen in de media komen en hoe wij die als mens zijnde opnemen en hoe dat van invloed kan zijn op ons.” Raf ziet zeker een mooie toekomst met deze studie. In het gunstigste geval heeft hij over een aantal jaar een bachelor en master op zak en of hij dan bij een sportinstelling werkt of heel ergens anders dat maakt hem niet zoveel uit, als hij maar iets doet wat hij echt leuk vindt.

Ik vind het heel interessant hoe bepaalde dingen in de media komen en hoe wij die als mens zijnde opnemen en hoe dat van invloed kan zijn op ons

Studeren in Amsterdam
Naast de vraag hoe het is om Communicatiewetenschap te studeren, vroegen we ook hoe het nou is om specifiek in Amsterdam te studeren. “Supertof! Amsterdam vind ik de fijnste stad van Nederland.” In tegenstelling tot vele anderen houdt Raf juist van de drukte in de stad. Het studeren op Roeterseiland midden in de stad maakt het studeren alleen maar extra leuk, want: “Je bent in principe na je college binnen twee seconden in een cafeetje om een koffietje of een biertje te doen.”

De logische vraag die dan ook volgde was waarom Raf nog niet in Amsterdam woont. Raf geeft aan dat hij zeker de wens heeft om naar Amsterdam te verhuizen. Hij wil echter eerst nog afwachten of hij zijn bindend studieadvies gaat halen. Daarna gaat hij zeker zoeken naar een kamer, want: “Het is gewoon een te leuke stad om niet te gaan wonen.” Doordat hij nog niet in Amsterdam woont, moet hij toch vaak een feestje of andere leuke afspraken missen, omdat hij weer op tijd richting huis moet.

Verder vertelt Raf dat Amsterdam heel veel voor hem betekent. “Als een van mijn vrienden vraagt om naar de stad te gaan, dan is Amsterdam het eerste wat in mij opkomt als ik aan een stad denk.” Dit geldt eigenlijk voor zijn hele gezin. “Bij ons in het gezin is het gewoon heel Amsterdam gericht. Als we over steden praten, denken we niet echt aan andere steden, dus ja Amsterdam is wel echt dé stad voor mij.”

De liefde voor Ajax
In het gesprek viel al regelmatig de naam van de voetbalclub Ajax. Op de vraag wat Ajax voor Raf betekent, kan hij alleen maar zeggen dat dit heel veel is. Bij uit- en thuiswedstrijden is Raf er normaliter bij, hoewel hij aangeeft dat hij dit jaar niet zoveel uitwedstrijden heeft bezocht. “Bij de thuiswedstrijden ben ik altijd wel, want ik heb gewoon een seizoenkaart en het is eigenlijk een soort van zondag-ritueel. Waar mensen een geloof hebben en naar de kerk gaan, ga ik altijd naar Ajax.” Dit Ajax-gevoel geeft voor hem een extra dimensie aan de connectie met de stad Amsterdam. “Als je van deze stad houdt dan houd je ook van de voetbalclub die er is en vice-versa.”

Waar mensen een geloof hebben en naar de kerk gaan, ga ik altijd naar Ajax

Als laatste sluiten we af met de vraag wat zijn mooiste Ajax-moment is geweest. Na lang nadenken denkt Raf toch dat dat de uitwedstrijd tegen FC Kopenhagen was. “Het is denk ik de laatste Europese wedstrijd geweest die ik heb meegemaakt voordat we de Europa League finale haalden vorig jaar. Dan krijg je toch wel het gevoel van ‘hier was ik bij’. Overigens ben ik ook bij de finale zelf geweest in Stockholm. Dat was ook prachtig en staat wel op een hoogte denk ik, maar dat was wat korter dag en ik vind het tripje zelf meestal leuker dan de wedstrijd.”

Cover: Thomas Korver

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace