Kanye West: controversieel of mediageil?

Picture of By Jorrit Hoekstra

By Jorrit Hoekstra

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]’s[/mks_dropcap] Werelds meest controversiële rapper, Kanye West, heeft weer van zich laten horen. West maakte uit het niets bekend in juni twee albums uit te brengen en is sindsdien weer alom actief in de (sociale) media. Via zijn Twitter en interviews is het de rapper gelukt om twee delen van zijn fanbase lijnrecht tegenover elkaar te laten staan: de ene helft blijft Kanye door dik en dun steunen, terwijl de andere helft zich uitspreekt tegen het gedrag en de provocaties van de artiest.

Kanye = controversie
Iedereen die een beetje bekend is in de muziekwereld, weet dat Kanye overal waar hij komt voor opschudding zorgt. Het meest bekende incident is misschien wel de onderbreking van de speech van Taylor Swift in 2009. Tijdens de MTV Video Music Awards werd Swift tot winnaar gekozen, maar Kanye onderbrak haar tijdens haar speech, live op televisie, om te melden dat volgens hem Beyoncé had moeten winnen. De jaren daarna kwam Kanye volop in het nieuws door onder meer ruzie te maken met paparazzi, zijn businesspartner Jay-Z en zijn schoonmoeder Kris Jenner.

Ook nu is het weer raak met Kanye West. De rapper heeft op zijn Twitter openlijk zijn steun betuigd aan Donald Trump en in interviews aangegeven dat hij vindt dat de periode van 400 jaar slavernij in Amerika ‘klinkt alsof het een keuze was’. De muzikant verdedigde de tweede uitspraak nog wel op Twitter, door te zeggen dat hij het ongelooflijk vond dat de mensen zich zo lieten overheersen, ook al waren ze in de meerderheid. Het kwaad was echter al geschied: iedereen had een mening over de uitlatingen van Kanye en hoe er tegen hem gehandeld moest worden.

Hij vindt dat de periode van 400 jaar slavernij in Amerika ‘klinkt alsof het een keuze was’

Kanye tegen iedereen
De controverse rond de 21-voudig Grammywinnaar is ook Kanye zelf niet ontgaan. Twee weken terug probeerde de rapper zijn visie uit te leggen in zijn nieuwe nummer ‘Ye vs the People’, waarin hij een muzikale dialoog aangaat met rapper T.I., die namens het volk spreekt. Kanye zegt in de track dat hij graag in 2024 voor het presidentschap van Amerika wilt gaan en Trump als motivatie ziet. Ook in een daaropvolgend interview geeft Kanye aan een voorbeeld te nemen aan Donald Trump en zijn prestaties. De rapper geeft echter niet aan dat hij het eens is met de acties van Donald Trump, maar steekt alleen de loftrompet over diens prestaties.

Radiostilte & drugverslaving
De plotselinge openhartigheid en aanwezigheid van Kanye is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. De rapper hield bijna anderhalf jaar een radiostilte nadat hij een ongeoorloofde hoeveelheid medicijnen had gebruikt om een inbraak bij zijn vrouw Kim Kardashian te verwerken. Daarna zei Kanye de rest van zijn ‘Saint Pablo’ tour af en vanaf november 2016 kwam er slechts sporadisch nieuws over de artiest naar buiten. Als West al in het nieuws kwam, was dat vaak om zijn producten of die van zijn vrouw te promoten. Daarnaast sloot Kanye zich maanden op in zijn studio in Wyoming om een nieuw album te maken.

Nu heeft Kanye toegegeven dat hij in die periode verslaafd was geraakt aan drugs. Naar eigen zeggen gebruikte hij veel te veel opium en zorgde dat voor de radiostilte en zijn opmerkelijke gedrag op social media, twee weken geleden. Volgens intimi gebruikt Kanye veel meer opiumpillen dan nodig is. Kanye werd door de dokters aangeraden om zeven pillen per dag te gebruiken, maar ging hier vaak overheen. Dat was volgens de muzikant zelf de oorzaak van de serie tweets waarin hij onder andere zijn respect voor Trump ten uiting bracht.

Volgens intimi gebruikt Kanye veel meer opiumpillen dan nodig is.

Publiciteitsstunt
Volgens critici zijn Kanye’s uitlatingen op social media slechts een publiciteitsstunt om zijn nieuwe albums en kleding aan te prijzen. Naast een solo-album zal de artiest in juni ook een album samen met Kid Cudi uitbrengen en door wat controverse te creëren wordt er meer aandacht aan de artiest besteed. Dit zou de verkoop van de albums ten goede moeten komen. Volgens T.I., die met West samenwerkte op zijn nieuwe track, zijn de berichten niet als promotie bedoeld. Hij tweet verbaasd te zijn over de boodschap die Kanye verspreidt. Ook andere beroemdheden als will.i.am, Chance the Rapper, Snoop Dogg en John Legend hebben zich allemaal uitgesproken tegen de slavernij-opvattingen van Kanye.

De meest interessante discussie met Kanye kwam echter niet van een beroemdheid, maar van een journalist van TMZ. Die wees de rapper op het feit dat de woorden van Kanye een groot effect hebben op wat er in de maatschappij gebeurt en dat hij niet zomaar alles kan zeggen wat hij wilt. De woorden leken een impact te maken, maar het is duidelijk dat Kanye meer met zijn carrière wil dan hij als muzikant en mode-ontwerper bereiken kan. De rapper zal altijd voor controverse blijven zorgen in zijn missie om steeds een hoger doel te bereiken.

Eindredactie: Kevin Hesp / Cover: Mathieu Lebreton

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace