Brard & Jekel, Vet Gelukkig

Picture of By Loïs Marcus

By Loïs Marcus

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]I[/mks_dropcap]n het nieuwe, vierdelige programma Brard & Jekel: VetGelukkig?! gaan presentatrice Patty Brard en wetenschapsjournalist Diederik Jekel op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het is om dik te zijn in een wereld waar dun de norm is. Brard en Jekel hebben allebei last van dit ‘probleem’ en uiteindelijk is Patty Brard gezwicht door een gastric-bypass operatie te ondergaan. Ze vragen zichzelf hardop af waarom er zo lelijk gedaan wordt over dikke mensen. In de eerste aflevering komen onder andere een gedragswetenschapper van de Radboud Universiteit, Youtuber en influencer Nikkie de Jager van NikkieTutorials en vier vrouwen, die als “dik” bevonden worden, aan het woord over deze kwestie.

Hoe leuk is het om de regels te breken

“Gewichtsdiscriminatie is de enige vorm van discriminatie die gelegitimeerd wordt”, begint gedragswetenschapper Roel Hermans van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit wordt beaamd door de andere personen die aan het woord komen in deze eerste aflevering. Nikkie de Jager, ook wel bekend als Youtuber van NikkieTutorials, praat hier openhartig over. Zij is altijd al lang en vol geweest en levert al een groot deel van haar leven de strijd tegen zowel de kilo’s als de vooroordelen. “Wees gelukkig” is haar advies. Er zijn volgens haar al zoveel dunne en ‘perfecte’ mensen, waarom zou je ook zo moeten zijn. “Hoe leuk is het om de regels te breken?”, vraagt ze Patty. Waarop Patty antwoordt dat ze haar hele leven eigenlijk al niks anders doet. De positiviteit en luchtigheid waarmee gepraat wordt over dit nogal aanwezige maatschappelijke probleem werkt verfrissend. Mensen zullen zichzelf deze vraag ook gaan stellen en dit kan misschien wel zorgen voor een heel nieuwe houding tegenover mensen die ‘zwaar’ worden bevonden door de rest van de maatschappij. “De slanke, aantrekkelijke vrouw is heel prominent aanwezig in ons leven, vooral op sociale media”, wordt er nog gezegd, en ik begin steeds meer het idee te krijgen dat daar wel iets aan gedaan mag worden.

Bewustwording van vooroordelen

Beide presentatoren van het programma reizen af naar de, voor de meeste welbekende, Roeterseiland campus van de Universiteit van Amsterdam om een associatietest te doen. In deze test wordt onderzocht of zowel Brard als Jekel een negatieve of positieve houding hebben tegenover dikke en dunne mensen. Deze test wordt uitgevoerd door woorden van negatieve of positieve aard te combineren met plaatjes van dikke of dunne mensen. De reactiesnelheid van beide presentatoren moet dan uitwijzen of er een voorkeur bestaat. Wat blijkt, beide presentatoren hebben een voorkeur voor dunne personen. Bij Jekel is dit een lichte voorkeur, bij Brard is er sprake van een sterke voorkeur. Beide presentatoren schrikken, omdat ze zelf vinden dat ze niet horen in ‘deze categorie personen’. Deze eerlijkheid zorgt ook voor herkenbaarheid. Hoe erg je jezelf ook wil dwingen geen voorkeur te hebben voor een bepaald soort personen, deze voorkeur is altijd aanwezig. De bewustwording van het feit dat iedereen vooroordelen heeft, is naar mijn mening een belangrijk proces in het gelijk behandelen van alle personen, dik, dun, donker, licht, man, vrouw of daartussenin.

Hoe erg je jezelf ook wil dwingen geen voorkeur te hebben voor een bepaald soort personen, deze voorkeur is altijd aanwezig

Persoonlijk denk ik dat deze bewustwording ook de kracht gaat zijn van dit programma. Bewustwording creëren voor de mensen in deze maatschappij die ‘anders’ zijn. Door meer inzicht te geven in bepaalde keuzes die gemaakt worden, bepaalde redenen te geven waarom sommige mensen nou eenmaal wat voller zijn dan anderen en het belangrijkste, door te laten merken aan deze mensen dat ze niet de enige zijn. Vaak wordt er gedacht dat we de enige zijn in een hoop dingen die ons gebeuren. Negen van de tien keer is dit niet zo en daarom ben ik van mening dat dit programma ontzettend belangrijk en leerzaam is en gaat zijn in de delen die nog zullen volgen. Probeer blij te zijn met wie je bent, leef een beetje en breek die regels!

Cover: Wim Kluvers / final editor: Brittany van Engelenhoven

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace