Wat-stem-jij-woensdag

Picture of By Petra van Gelsdorp

By Petra van Gelsdorp

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]B[/mks_dropcap]innenkort mogen wij onze stempas weer uit de envelop halen; op 15 maart zijn namelijk de Tweede Kamerverkiezingen. Dat betekent stemmen! Volgens (onder anderen) Tim Hofman gaan te weinig jongeren onder 25 jaar naar de stembus. Maar hoe zit dat met de studenten van de Universiteit van Amsterdam? En waar stemmen zij dan op?

In de nieuwe rubriek ‘Wat-stem-jij-woensdag’ vraagt Medium studenten in aanloop naar de verkiezingen of en op welke partij zij gaan stemmen. We trappen af met Mijke (23). Zij volgt sinds dit jaar de verkorte bachelor Communicatiewetenschap.

Ga jij stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen?
Ja, tuurlijk. Ik wil liever niet dat de PVV aan de macht komt. Daarom stem ik op een linkse partij.

Welke politieke partij krijgt jouw stem?
Ik twijfel eigenlijk nog. In ieder geval een linksgeoriënteerde partij. Uit de stemwijzer kwamen de Partij van de Dieren en de SP naar voren. Maar ik vind GroenLinks ook goed. Ik wil nog uitzoeken welke partij het beste aansluit bij mijn standpunten.

Als wij hier oorlog hadden, dan willen wij ook opgevangen worden

Wat zijn jouw standpunten?
Ik ben van huis uit links opgevoed; dat zat ook altijd al in mij. Naar mijn mening heeft iedereen gelijke rechten, of iemand nou veel of weinig geld heeft. De zwakkere in de samenleving moeten we helpen, zodat ze sterker worden. Daarnaast zou ik willen dat er meer geld geïnvesteerd wordt in ontwikkelingslanden. Mensen gaan daar dood, terwijl wij het in Nederland goed hebben. Vluchtelingen hebben onze hulp ook nodig; wat mij betreft zijn zij welkom in Nederland. Zij hebben daar namelijk oorlog. Als wij hier oorlog hadden, willen we ook dat we opgevangen worden.

Wat verwacht je van de verkiezingsuitslag?
Ik hoop natuurlijk dat de SP en GroenLinks in ieder geval veel zetels krijgen. Maar ik verwacht dat dat niet gaat gebeuren. Voor mijn gevoel zijn best veel mensen rechts in Nederland. En vooral nu. Door het terrorisme zijn veel mensen bang, bijvoorbeeld voor vluchtelingen, en willen daarom grenzen sluiten. Wilders speelt hierop in. Ik wil liever niet dat hij wint. Ik denk ook niet dat de PVV gaat winnen, maar het zou mij niks verbazen als het de VVD wordt.

Nog geen idee waar jij op gaat stemmen? Er zijn verschillende mogelijkheden om erachter te komen welke politieke partij jouw standpunten het beste vertegenwoordigt. Zo is er een speciale kieswijzer voor jongeren, die je hier kunt doen.

Cover: Tamar Hellinga

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace