StemTinder: swipe jezelf naar je favoriete partij

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]1[/mks_dropcap]8 maart 2015 komt steeds dichterbij. Waarom deze datum? Dan vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Als je gaat stemmen en je weet nog niet op wie, is de kans groot dat je gebruik gaat maken van een stemwijzer. Je krijgt stellingen over je heen over zo’n beetje alle kwesties in jouw provincie en uiteindelijk ben je er alsnog niet wijzer op geworden. Maar treur niet, want er is hoop voor de zwevende kiezers onder ons. Er is namelijk een nieuwe stemwijzer: StemTinder, swipe jezelf naar de aantrekkelijkste partij van jouw provincie.

Wat is het?
Even voor de duidelijkheid: het is geen serieuze stemwijzer, maar wel een heel leuke. Het begon als een ludieke actie van Arjen Lubach, toen hij in zijn programma, Zondag met Lubach, de app als parodie op Tinder lanceerde. Maar hoe werkt StemTinder? Precies als de app Tinder zelf, heel gemakkelijk dus. Als eerste selecteer je jouw provincie. Daarna krijg je steeds een gezicht te zien van een potentieel Statenlid. Als hij of zij een goede indruk op je maakt, swipe je naar rechts. Mocht je het toch niks vinden, swipe je logischerwijs naar links. Uiteindelijk komt er een partij uit die jij het aantrekkelijkst vindt. Je bent dus bezig met een vleeskeuring, maar wel een goede, volgens Lubach. “Verkiezingen gaan steeds meer om de poppetjes. Om betrouwbaarheid en om uitstraling”, dus een app als StemTinder is dan wel handig.

Verkiezingen gaan steeds meer om de poppetjes

StemTinder als volwaardige stemwijzer
De app is dan wel een ludieke actie, maar volgens Lubach kan de app wel degelijk van waarde zijn. “Ik snap dat je je ergens op moet baseren, maar aan zo’n gewone stemwijzer heb je feitelijk niets. Je krijgt stellingen als: ‘Er moet meer geld worden uitgetrokken voor de bestrijding van steenmarters.’ Maar om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je je toch eerst in de steenmarterproblematiek hebben verdiept”, zegt de presentator. Verder geven stemwijzers nooit het bevredigende gevoel wat ze eigenlijk wel zouden moeten doen. De ene keer komt PvdA als beste partij eruit, de andere keer de VVD en zelfs een keer de PVV. Het moet niet gekker worden! Dan is StemTinder misschien het juiste alternatief die ons een beetje houvast kan bieden. Dat laatste denken waarschijnlijk meerdere zwevende kiezers, want de site van StemTinder werd binnen 24 uur al meer dan 60.000 keer bekeken. Daarnaast zouden zich al politici hebben gemeld die een andere foto willen leveren aan de app. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook gebruik maken van deze nieuwe stemwijzer? Klik dan hier!

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace