Media overzicht: wat was niet te missen deze week?

Picture of By Iris Ausems

By Iris Ausems

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]fgelopen week was zeker een interessante in medialand! De Olympische Winterspelen zijn begonnen, in De Balie in Amsterdam vond het eerste lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 plaats en Temptation Island en de Luizenmoeder zorgden weer voor hoge kijkcijfers. Hier bij Medium begrijpen we dat niet iedereen de tijd heeft om alles wat in de media gebeurt te volgen. Dus wees niet getreurd en lees verder!

Zei de ene Amerikaan tegen de ander
Als je de gemiddelde wereldburgers vraagt welke eigenschappen zij aan Amerikanen toekennen, zullen de meesten niet ‘slim’ en ‘kosmopoliet’ antwoorden. Dat is natuurlijk gewoon een stereotypering die er over Amerikanen heerst, en daarmee niet per se de waarheid. Feit blijft dat het merendeel van de beste universiteiten ter wereld in Amerika gehuisd zijn en zo zou je nog meer argumenten kunnen opnoemen voor waarom Amerikanen niet per definitie dom zijn. Zo nu en dan kunnen we echter wel genieten van een opmerking die eigenlijk wel alleen een Amerikaan kan maken. Zoals tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen die de afgelopen week plaatsvond.

De Amerikaanse presentatrice, Katie Couric gaf commentaar bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen op de Amerikaanse zender NBC. Couric omschreef Nederlanders als ‘heel goed  in schaatsen’, maar wist ook de reden hiervoor! Volgens Couric zijn wij goed in schaatsen vanwege het feit dat er in Nederland heel veel water is, omdat het grotendeels onder de zeespiegel ligt. In Amsterdam bevriezen volgens haar de grachten in de winter, waarmee schaatsen een belangrijk vervoermiddel wordt. ‘Even die noren aanklikken, want je hebt college zo!’ Waar de presentatrice deze informatie in godsnaam vandaan heeft gehaald, is onduidelijk.

Verkiezingsdebat: hard tegen hard
De Nederlandse politiek staat bekend als ‘soft tegen soft’, compromissen sluiten en het poldermodel. Die tijden lijken echter voorbij. Partijen als de PVV en Forum voor Democratie zijn relatief nieuw op het speelveld en staan bekend om hun gebruik van ‘harde woorden’. En dat was te merken bij het lijsttrekkersdebat in de Balie! Thierry Baudet en Jesse Klaver vlogen elkaar nog net niet in de haren tijdens hun debat over immigratie. Lilian Marijnissen maakte in dit debat haar debut als SP-fractievoorzitter en hield zich zeer goed staande tussen alle mannen (die echt hard tegen hard speelden). Zoals ze zelf al zei: ‘Het is een beetje lastig doorheen te komen tussen al die kakelende stropdassen’.

Écht van alles werd erbij gehaald om er een zo groot mogelijk spektakel van te maken. Amsterdam was niet altijd onderwerp van debat, wat eigenlijk wel de bedoeling was. Baudet werd geconfronteerd met zijn racistische en seksistische opmerkingen, waarop hij zeer defensief reageerde. Er werd zelfs iemand het podium op geroepen om te getuigen van de ‘Laster! Leugens!’ waar de heer Baudet ruim een week geleden zelfs aangifte van heeft gedaan. Klaver wist een debat over Schiphol met Baudet om te buigen in een debat over klimaatverandering. Baudet noemt dit namelijk een hoax en vindt dat we van het klimaatakkoord in Parijs af moeten. Heb je het debat gemist? Het is écht een must-see.

Olcay Gülsen gaf sommige koppels in Temptation Talk nog maar een halve aflevering voor ze de fout in zouden gaan

Kijkcijfers
Temptation Island werd net als vorig seizoen weer goed bekeken. Komende donderdag wordt het tijd voor het eerste kampvuur, wat voor veel koppels al nare beelden zal opleveren. Dit zal gegarandeerd een mooie aflevering worden. Dat alles zo vroeg in het seizoen escaleert is zeldzaam in Temptation Island, maar voor de kijkers des te leuker, want dat is natuurlijk de reden dat men het volgt. Olcay Gülsen gaf sommige koppels in Temptation Talk nog maar een halve aflevering voor ze de fout in zouden gaan en de rest van Nederland waarschijnlijk ook. Dat belooft dus veel goeds voor aankomende donderdag!

Daarnaast heeft NPO3 een waar kijkcijfercanon te pakken en heeft daarmee hun best bekeken programma in tien jaar tijd te pakken. Het programma behaalde al na de eerste aflevering een waar terugkijk-record toen er maar liefst 850 000 mensen het programma terugkeken. Hiermee kwam de totale kijkcijferteller voor de eerste aflevering op 1,6 miljoen te staan. Vorige week stegen ze door naar 4,7 miljoen kijkers via dezelfde optelsom. Volgens Ron Vergouwen uit radioprogramma de Perstribune van NPO1 komt dat succes door de buzz die het programma genereert op social media. Het programma is heel actueel en herkenbaar en doet mensen gauw tot social media wenden voor commentaar. Volgens Vergouwen genereert het debat, wat de serie teweeg brengt, veel nieuwe kijkers omdat iedereen mee wil kunnen praten.

Update: De Luizenmoeder scoorde afgelopen zondag 12 februari lineair juist mínder hoge kijkcijfers dan de week ervoor. Wat hier echter nog bijkomt door de ‘uitgesteld kijken’-kijkers eraan toe te voegen, kan nog steeds tot hogere kijkcijfers leiden.

Cover: Pxhere / Eindredactie: Maxime van Baalen

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace