Laat je motiveren door Bruno Mars

Picture of By Leonie Ruizendaal

By Leonie Ruizendaal

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]V[/mks_dropcap]oor de gemiddelde student is dit waarschijnlijk een van de zwaarste periodes. De zon komt eindelijk tevoorschijn, oftewel het is officieel tijd om te picknicken of  om ’s avonds een terrasje te pakken. Er is alleen een ding; het schooljaar is nog niet afgelopen, dus is de motivatie soms ver te zoeken. Speciaal voor déze studenten heeft Medium een verhaal om gemotiveerd van te worden, namelijk het verhaal van artiest Bruno Mars. Zijn carrière kende een hele moeizame start, maar momenteel reist hij de hele wereld over met zijn 24k Magic Word Tour.

Jonge Elvis Presley

Bruno Mars is op 8 oktober 1985 geboren in Hawaii. Zijn echte naam is Peter Gene Hernandez. Bruno Mars komt uit een muzikaal gezin. Zijn moeder was een zangeres en danseres. Zijn vader trad vaak op in lokale kroegjes en speelde veel Rock & Roll muziek. De oom van Bruno was een Elvis Presley-imitator en spoorde de driejarige Bruno aan om met hem mee te doen. Hij twijfelde geen seconde. Een jaar later trad hij vijf dagen in de week op met zijn familieband en was hij de jongste Elvis-imitator ooit.

Niet geheel verbazingwekkend dus, dat Bruno op 17-jarige leeftijd besloot om zijn muzikale droom te verwezenlijken en te verhuizen naar Los Angeles.

Nergens aan de bak

Eenmaal in LA ging het niet geheel voorspoedig. Bruno tekende een platendeal, maar werd na een jaar gedumpt. De platenmaatschappij wilde hem de stempel Latino Artiest geven en wilde dat hij Spaans ging zingen, vanwege zijn achternaam. Dit wilde hij niet en mede hierdoor veranderde hij zijn naam in Bruno Mars. De platenmaatschappij wist toen niet zo goed in welk ‘hokje’ ze Bruno als artiest konden plaatsen en lieten hem daarom gaan.

In die periode ontmoette hij Philip Lawrence, tegenwoordig bekend als Bruno’s achtergrondzanger. Nadat de platenmaatschappij Mars aan de kant had gezet, begon hij zelf liedjes te schrijven met Lawrence. Dit was een moeizame tijd. Hij had amper geld voor eten, zijn mobiel werd afgesloten en had nog net een dak boven zijn hoofd. Om toch de huur te kunnen betalen ging Bruno pokeren, vertelt hij tijdens Carpool Karaoke met James Corden.  

Ik wilde niet op die manier, als een mislukkeling, terugkomen

In de documentaire Coming Home vertelt Bruno Mars meer over deze tijd. “Op een gegeven moment belden familieleden mij op en zeiden: Je bent inmiddels al 3-4 jaar in LA. Misschien wordt het maar eens tijd dat je naar huis komt. We weten hoe zwaar je het hebt. Maar ik wilde niet op die manier, als een mislukkeling, terugkomen. Ik wilde terugkomen als een succesvolle artiest.”

Maar dan…

Mars en Lawrence bleven liedjes schrijven voor Bruno, maar de muziekmaatschappijen bleven hen maar afwijzen. Toen ze op het randje stonden om te stoppen, kregen ze een telefoontje van een producer. Hij had een hit nodig voor een band en had wel interesse in een lied van hen. Dit lied was oorspronkelijk bedoeld voor Bruno zelf. Het duo wilde het lied niet zomaar opgeven, maar ze hadden het geld hard nodig. Ze verkochten het lied voor 20.000 dollar en besloten toen om liedjes te produceren voor andere artiesten.

Een paar jaar later heeft Bruno Mars zichzelf aardig op de kaart gezet als muziekproducer. Hij schrijft voor artiesten zoals Adam Levine en Sean Kingston. Daarnaast schreef hij mee aan de hits Waving Flag, F* You, Billionaire en Nothing On You. Bij de twee laatstgenoemde hits mocht hij zelf het refrein zingen. Beide hits stonden meteen bovenaan de hitlijsten. Vervolgens ging het hard en bracht hij zijn eigen single Just The Way You Are uit. Deze single stond wereldwijd wekenlang op nummer 1.

Overal 24k Magic

Inmiddels weten we hoe zijn carrière verder verliep. Momenteel toert Bruno Mars met zijn 24k Magic World Tour over de hele wereld. Twee weken geleden speelde hij zelfs meerdere keren een uitverkocht Ziggodome plat. Het NRC noemde Bruno Mars na het zien van de 24k Magic World Tour ‘een popster voor alle leeftijden.’ De Volkskrant noemde hem ‘een geweldige entertainer die telkens beter lijkt te worden.’

Bruno Mars heeft dus veel moeite moeten doen om aan de top te komen, maar hij gaf nooit op. Hopelijk ben je door dit verhaal weer een beetje gemotiveerd om toch nog even te strijden voor je diploma en/of scriptie. Voor je het weet zit het schooljaar er weer op.

En nu hup, weer snel de studieboeken in om het jaar af te ronden!

Cover: Wikimedia Commons

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace