He For She

Picture of By Jorit Hajema

By Jorit Hajema

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]E[/mks_dropcap]mma Watson gaf een prachtige speech bij de Verenigde Naties, maar deze heeft geleid tot onvoorstelbare, trieste reacties. De Harry Potter-actrice is sinds een halfjaar ambassadeur van UN Woman, de tak van de VN die strijdt voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen, en in die rol legde zij haarfijn het belang van het feminisme uit. 4Chan, onder andere bekend van The Fappening, liet zich weer eens van zijn slechtste kant zien en dreigt nu ook van Watson (naakt)foto’s op het internet te slingeren. Hopelijk een hoax, maar deze actie is zo fundamenteel fout dat een reactie op z’n plaats is.

Speech
Watson reikt in haar speech de hand uit naar de man, die volgens haar tot nu toe vergeten is bij de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen: “We want to end gender inquality – and to do that we need everyone to be involved (..) Men – I would like to take this opportunity to extend your formal invitation. Gender equality is your issue too.” Veel mannen én vrouwen zouden zich echter niet snel feminist noemen en met een reden: het woord heeft een onaantrekkelijke, agressieve, manonvriendelijke* bijsmaak gekregen. “If there is one thing I know for certain, it is that this has to stop. For the record, feminism, by definition, is ‘the belief that men and woman should have equal rights and opportunities. It is the theory of the political, economic, and social equality of the sexes.’

4Chan
Mooie, zinnige woorden. Ook jij, lezer, bent namelijk een feminist. Doe de test maar eens. De anonieme internethelden van 4Chan blijken echter geen raad te weten met vrouwen met een goed standpunt en dreigen daarom foto’s van Watson op het internet te slingeren. Ook maakten ze #RIPEmmaWatson trending en verschenen er verschillende herdenkingssites.

Bitch, bek dicht of ik maak je wat

Om (minstens) drie redenen is deze actie walgelijk. Ten eerste is dit een vorm van ‘slut shaming‘, een vrouw proberen te vernederen door haar aan te vallen op haar seksleven of haar seksueel gedrag. Seksueel actieve vrouwen zouden hoeren zijn, terwijl mannen nog net niet met een erehaag worden binnengehaald. Naaktfoto’s hebben is niets om je voor te schamen, maar ze zijn wel privé en niemand heeft het recht ze te stelen en openbaar te maken. Ten tweede is het een afschuwelijke manier om iemand de mond te snoeren. Op de inhoud kan men bij 4Chan blijkbaar niet reageren, dus blijft het bij een infantiele vorm van ‘bitch, bek dicht of ik maak je wat’. Tot slot ondermijnt 4Chan de geloofwaardigheid van Watson door haar en daarmee de vrouw neer te zetten als lustobject.

Don’t feed the trolls
Uiteraard is het mogelijk dat dit alles een grap is, dat Watson dergelijke foto’s überhaupt niet heeft, laat staan dat iemand ze heeft gestolen. Niet happen kan dan verstandig zijn, maar aandacht schenken en laten zien hoe afschuwelijk sommige mannen reageren wanneer vrouwen hun mening over iets uiten, is minstens zo belangrijk.

Het is ironisch dat een site met zo’n sterke internetcultuur nog in de vorige eeuw leeft. 4Chan moet de debielen op internet maar lekker voor schut zetten, daar zijn ze goed in. Sta nu op tegen de ongelijkheid. Word feminist!

*Grappig: deze site kent het woord ‘manonvriendelijk’ niet. I rest my case.

Cover: parelvisser/

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace