De EU beveiligt het internet

Picture of By Lara Jeurissen

By Lara Jeurissen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]e Europese Unie gaat de eerste wet instellen voor computerbeveiliging. Ook al is de wet nog in ontwikkeling, het is het duidelijk dat de regels gaan gelden voor alle bedrijven die digitaal zaken doen in de Europese Unie. Dus ook Amerikaanse bedrijven zoals Ebay en Google. Digitale ondernemingen moeten meldingen maken van bijvoorbeeld storingen en inbraken van hackers. Veel bedrijven zijn niet blij met de nieuwe wet, maar volgens de voorstanders wordt het internet zo een stukje veiliger.

Bedrijven niet blij met de wet
Een probleem voor bedrijven, vooral de wat kleinere, is dat cyberinbraken en datadiefstal vaak te lang onopgemerkt blijven. Piers Wilson van Huntsman Security vertelt op de website v3 dat het nu ongeveer 200 dagen duurt voordat een cyberaanval wordt opgemerkt: “Meaning that by the time a successful attack is spotted and the relevant authorities notified, the damage is well and truly done.” Met deze computerwet zal dit probleem worden opgelost, maar toch zijn sommige ondernemers niet blij. Ze zijn namelijk bang dat de verplichte meldingen het vertrouwen van de consumenten aantast. Daarnaast kunnen concurrenten leren van de meldingen en dat verslechtert de marktpositie van een bedrijf.

Veiliger web
Maar volgens consultant Bharat Mistry van Trend Micro wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. De richtlijnen zullen namelijk leiden tot een veiliger internet. Want als er informatie is over een computerhack of een storing, kan er ook sneller actie worden ondernomen om de schade te beperken. Dat is niet alleen voordelig voor het bedrijf, maar ook voor de privacy van consumenten.

Samen vechten tegen hackers
Andrew Barstow, houdt zich bezig met de veiligheid van online financiële diensten, vindt het argument van bedrijven dat het concurrenten een voordeel geeft wanneer ze weten wat er misgaat in een bedrijf onzin. Hij zegt: “I think many realize there isn’t a competitive advantage now in cyber security, it’s far more about working collectively to stop cyber criminals and benefit everyone.” Daarnaast hoeven ondernemers niet bang te zijn voor een deuk in het vertrouwen van de consumenten, want de informatie over digitale probleempjes is vertrouwelijk en zal alleen door een nog onbekende EU organisatie worden bekeken.

Wat betekent dit voor onze privacy?
Wanneer het gaat om internetbeveiliging zijn sommige mensen bang dat het een inbreuk maakt op de online privacy van mensen. Veel mensen willen niet dat er informatie wordt verzameld over welke pagina’s we bezoeken of wat we online kopen. Maar dit gebeurt helaas al en met deze wet wordt ervoor gezorgd dat de informatie niet in verkeerde handen valt. En wanneer dit wel gebeurt, kunnen er sneller en betere maatregelen worden genomen om de schade te beperken. Juist door het internet te beveiligingen, behouden we onze geliefde online privacy.

EU neemt het voortouw
De precieze regels moeten nog worden uitgeschreven en de wet moet nog worden goedgekeurd door alle parlementsleden, maar het begin van een veiliger internet is er. Hacks zullen sneller worden opgemerkt, waardoor betere maatregelen kunnen worden genomen. De angst van bedrijven dat ze het vertrouwen van consumenten verliezen, is onnodig. Want deze wet verbetert de privacy van consumenten en juist dan groeit het vertrouwen. Ook zal het concurrerende bedrijven niet een voorsprong geven, omdat de informatie over technische problemen vertrouwelijk blijft. Zo neemt de EU het voortouw in het verbeteren van de online veiligheid.

Cover: Perspecsys Photos

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace