Bicycle Mayor 2016: een fietsketting als ambtsketting?

Picture of By Linde van Rooijen

By Linde van Rooijen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]at fietsen in Amsterdam een dagelijkse manier is om bijna-doodervaringen te beleven, is de bewoners niet onbekend. Bovengetekende werd al geschept door een scooter voor ze ook maar een maand in de hoofdstad woonde, waardoor de verwachting direct was bevestigd: echt veilig kun je je in het Amsterdamse verkeer niet voelen als fietser. De gemeente probeert dit gevaar uiteraard in te perken door zo nu en dan extra borden, paden of drempels te plaatsen, maar ook dat zet geen zoden aan de dijk. Gelukkig is de oplossing van dit alles nu daar: Amsterdam kiest binnenkort haar eerste fietsburgemeester. Ja, echt.

Schakel tussen fietser en gemeente
Deze en afgelopen week staan in het teken van de eerste Amsterdam Bicycle Mayor Contest 2016. Een verkiezing in het leven geroepen door Cyclespace, een organisatie die zich bezighoudt met de belangen en het nut van fietsers over de hele wereld en in Amsterdam in het bijzonder. De eerste Amsterdamse fietsburgemeester moet de schakel gaan vormen tussen de fietsers in de stad en de gemeente, aldus organisator Cyclespace. De nieuwe verkozen fietsvertegenwoordiger wint – vanzelfsprekend – een fiets, mag een leiderschapscursus volgen en stelt, in samenwerking met de organisatie, plannen op die in het belang van de fietser op de politieke agenda zouden moeten komen in Amsterdam. Voor dit zo ver is, moet de burgemeester in kwestie nog wel gekozen worden.

Strijd der fietsfanaten
De organisatie vertoont op haar website een selectie van zeventien Amsterdammers, die zich allen kandidaat stellen voor het fietsburgemeesterschap. Door middel van door de deelnemer zelf in elkaar gezette filmpjes presenteren deze kandidaten zich als gedoodverfde cycle mayor van Amsterdam. Met overtuigende – en soms minder overtuigende – argumenten en pakkende quotes als ‘Fiets beter? Stem Peter!’ wordt de kiezer verleid tot het uitbrengen van een stem.

De drie kandidaten met de meeste stemmen worden komende vrijdag in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd aan publiek en worden daar in staat gesteld de plannen die zij als potentieel fietsburgemeester hebben, te presenteren. Maar er is meer! Door middel van een wild card – The Voice of Holland, eat your heart out – wordt nog een vierde kandidaat voorgedragen die wellicht over een minder groot – stem uitbrengend – netwerk beschikt, maar evengoed geschikt is voor de functie. Zo blijft het niet bij een wedstrijdje social media-spammen, maar heeft iedere fietsliefhebber met goede plannen en hart voor de Amsterdamse fietser een kans.

Met overtuigende argumenten en pakkende quotes als ‘Fiets beter? Stem Peter!’ wordt de kiezer verleid

De waarde van het burgemeesterschap
In Nederland blijft het alleenrecht op de titel ‘burgemeester’ niet beperkt tot de bestuurder van een gemeente die af en toe een veel te grote ketting om mag en een ongemakkelijk optreden levert tijdens de intocht van Sinterklaas. Denk aan Jules Deelder als nachtburgemeester van Rotterdam; klinkt interessant, maar echte verantwoordelijkheden komen er niet bij kijken. Ook worden er steeds vaker jeugdburgemeesters aangesteld binnen gemeentes en kun je je mogelijk Meneer de Burgemeester uit Samson en Gert nog herinneren: hij vouwde vooral vliegtuigjes onder werktijd.

Je zou dus kunnen stellen dat de kersverse ‘fietsburgemeester’ niet zo invloedrijk is als de titel in eerste instantie doet vermoeden. De nieuwe fietsburgemeester heeft dan misschien inderdaad niet zoveel zeggenschap als mede-mayor Eberhard van der Laan, toch lijkt de verkiezing een stap in de goede richting. Aangezien er bijna evenveel fietsen als inwoners te vinden zijn in Amsterdam en het vaak genoeg misgaat in het verkeer, lijkt een beetje extra aandacht voor de belangen van de – gezonde, actieve, niet-vervuilende – fietser geen slecht idee. En als we dan toch op die toer gaan, is misschien een pizzaburgemeester en een bingewatch-burgemeester ook een goed idee.

Medium wil de competitie natuurlijk geenszins beïnvloeden, maar de tussenstand ziet er voor deze deelnemer momenteel niet zo rooskleurig uit. Gun die man je stem, of breng je stem uit op een andere kandidaat die jou als fervent fietser het komende jaar mag vertegenwoordigen!

Cover: belindasoundso

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace