Adverteerders aan de macht: Bill O’Reilly nu toch echt ontslagen

Picture of By Iris Ausems

By Iris Ausems

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et was al jarenlang bekend bij de top van FOX News, dat hét gezicht van Fox News, Bill O’Reilly, vrouwen in het bedrijf slecht behandelde. In totaal betaalde O’Reilly alle vrouwen die een klacht indienden zo’n 13 miljoen dollar om hun mond te houden en geen juridische stappen te ondernemen. De reden om O’Reilly toch te ontslaan? Terugtrekkende adverteerders nadat de slachtoffers aan het woord kwamen in een New York Times-artikel.

Bill O’Reilly was hét kijkcijferkanon van Fox News. Zijn conservatieve talkshow, The O’Reilly Factor, liep al vanaf 1996 en heeft twintig seizoenen gedraaid. In februari van dit jaar trok de show nog zo’n vier miljoen kijkers en rond de verkiezingen waren dat er zelfs vijf miljoen. Vooral Republikeinen waren fan van zijn conservatieve en vaderlandslievende karakter en van zijn afkeer van politieke correctheid en compromissen sluiten.

Bill bashing Amsterdam
Op het internet stond O’Reilly vooral bekend om zijn temperament. De verscheidene filmpjes waarin O’Reilly een woede-aanval krijgt, zijn in totaal goed voor miljoenen views. Voor YouTubers en andere presentatoren op de Amerikaanse televisie, was hij een inspiratiebron voor satire en persiflage. In Nederland zou je hem kunnen kennen als de Amerikaanse presentator die aandacht besteedde aan Nederland als voorbeeld voor slecht-functionerend progressief politiek beleid.

Bill O’Reilly basht Amsterdam:

Een spraakmakende figuur dus en daarmee ook een enorme bron van advertentie-inkomsten. Er wordt geschat dat zijn talkshow per jaar ongeveer 200 miljoen aan advertentie-inkomsten genereerde voor Fox. Voor Fox News een reden om jarenlang structureel onder de tafel te schuiven dat O’Reilly vrouwen seksueel intimideerde. Jarenlang werden er deals met deze vrouwen gesloten om ze de mond te snoeren, maar het werd rumoerig toen de New York Times dit begin april allemaal bekend maakte.

In een week verloor The O’Reilly Factor meer dan de helft van zijn adverteerders

O’Reilly schikt er op los
Fox had een jaar geleden in een verklaring betreffende een andere beschuldiging van seksuele intimidatie, tegen Fox-oprichter Roger Ailes, gezegd dat Fox vanaf nu een bedrijfscultuur zou inslaan van vertrouwen en respect. Na de media-aandacht voor het vijftal vrouwen waarmee schikkingen is getroffen door O’Reilly (het daadwerkelijke aantal slachtoffers wordt zelfs nog hoger geschat), ontkende O’Reilly ergens schuldig aan te zijn, ondanks dat hij deze schikkingen getroffen had. De vrouwen binnen het bedrijf waren woedend dat er nog steeds deals werden gesloten om aanklachten van seksuele intimidatie te laten verdwijnen. Ook adverteerders pikten het deze keer niet en in een week verloor
The O’Reilly Factor meer dan de helft van zijn adverteerders.

Ontslag zonder grote gevolgen 
Hoewel een morele plicht weliswaar geen reden was voor Fox News om iets te doen aan de beschuldigingen, was de financiële consequentie die aan de reactie van de adverteerders hing, dat wel. Op donderdag 20 april hakten de Murdochs, de mannen aan de top van Fox, de knoop door. Bill O’Reilly werd gedwongen op te stappen. Nogal een klap voor Fox aangezien O’Reilly’s talkshow veruit het populairste programma onder kabelnieuwsprogramma’s was. Over de toekomstige kijkcijfers van Fox en het terugkomen van de adverteerders nu O’Reilly weg is, wordt volop gespeculeerd. Veel mensen twijfelen er niet aan dat O’Reilly de klap te boven komt. Bovenop zijn vertrek kreeg hij een bedrag van 25 miljoen dollar mee. Op zijn persoonlijke website heeft hij al 20 duizend betaalde abonnees die hem tezamen zo’n 1 miljoen euro per jaar betalen. Ook overweegt hij zelf juridische stappen te ondernemen om zijn naam te zuiveren.

Cover: Justin Hoch

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace