Met Pasen is hele eieren eten letterlijk het hele eieren eten. Bij een brunch wegwerken houdt het feest wel op. Voor een groot merk is dat weinig aantrekkelijk qua reclame; voor een warenhuis of supermarkt des te meer. Die laten zich op hun paasbest zien in spotjes vol tafellopers en krentenbrood. Maar zijn zulke reclames nou een eitje om te maken of horen ze thuis op het eerste beste paasvuur? Hier staan er vijf voor je op rij, gesorteerd van slecht naar best.
5) Jumbo — “Het voorjaar begint goed bij Jumbo”
Vroeger speelden in reclames van een supermarkt vaste karakters. Albert Heijn had een manager, PLUS medewerkers en Super de Boer Dorien. Nu heeft alleen Jumbo dat: een familie met acteur Frank Lammers als vader. Jammer genoeg is Lammers in spotjes de belichaming van een dad joke. Moeder, zoons en zijn dochter zijn er vooral om hem geërgerd aan te kijken. Dat is deze Pasen minder, maar daarmee is meteen het enige gedenkwaardige van Jumbo’s reclames weg.
4) Albert Heijn — “Gratis ei-moticonstickers”
Albert Heijn zet aan tot kannibalisme: kinderen moeten een ei tegelijk schattig vinden en kapot slaan. Om het daarna op te eten. Of tenminste, dat is de afloop van hun spotje, waarin eieren met emoticon-stickers woordgrappen maken over hun eigen bestaan en lot. Origineel zijn ze niet, net als de actie zelf. Bladen doen al jaren stickers bij hun paasnummer. En inhaken op emoticons komt over als iets van voor de dot-com bubble. Wel pluspunten voor hoe morbide de boel is.
3) PLUS — “Met Pasen pakken we uit”
PLUS vertelt als eerste een wat herkenbaar verhaal met echte mensen. Moeder Hanneke wil de familie bij elkaar. Haar zoon vergeet Pasen en komt met scharrel Eva beneden. Een vernietigende blik van vader volgt. Toch is ze welkom, want wat is naast het paasontbijt nou heerlijker dan Hollands ongemak? Hanneke is de degelijkheid; haar zoon de ondeugd. Samen vormen ze het klassieke recept voor een reclame die bij de meeste Nederlanders waarschijnlijk wel zal scoren.
2) Lidl — “Lente bij Lidl”
Lidl maakt sinds kort reclames en daarin gebruik van kinderen. Op een positieve manier dan. Waar er eerst het meisje was dat altijd stamppot at, komt Lidl nu met kalverliefde. Zonder maar een woord wordt een crush op het buurmeisje in beeld gebracht — en een gevoel van goed weer en saamhorigheid neergezet. Wat opvalt is dat Lidl intussen als enige met shots van eten aanmoedigt tot kopen. In combinatie gewoon een effectieve reclame die doet wat ‘ie moet doen.
1) HEMA — “HEMA introduceert: de familie Paashaas”
HEMA kon niet anders dan met een grote campagne komen. Na geboycot te zijn om het vervangen van ‘Pasen’ door ‘voorjaar’, moest dit jaar de nadruk liggen op alle samenstellingen beginnend met ‘paas-‘. Dat doet HEMA weergaloos: de spot is een making-of vol details van een shoot met de familie Paashaas. Vader is meer geïnteresseerd in tompoucen, moeder voelt zich model en de kinderen genieten van hun roem. Een hipsterfotograaf in coltrui maakt het helemaal af.
Cover: Cala