fbpx
Media & Entertainment Politics

Know your enemy: The Putin Interviews

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone heeft een unieke kans gekregen om één van de meest controversiële wereldleiders van dit moment te portretteren. Over een periode van twee jaar heeft Stone de Russische wereldleider twintig uur geïnterviewd. Stone heeft niet alleen lof ontvangen, want gebrek aan een kritische opstelling is Stone op veel kritiek komen te staan. Zo stellen verschillende media dat de zogenoemde ‘Putin Interviews’ Poetin laat zien zoals hij zichzelf graag ziet.

Ben je ooit geslagen?” Dat is de vraag die Vladimir Putin stelt aan Oliver Stone vlak voor het einde van de vier uur durende documentaire. “Ja”, antwoordt Stone. Dan zal wat gaat komen niet nieuw voor je zijn, want je gaat lijden voor wat je aan het doen bent. Deze vooruitziende blik van Poetin bleek aardig accuraat. Amerikaanse media hebben kritiek op de documentaire. “Vleierij, maar weinig scepticisme”, schreef de New York Times. Deze media zetten de Poetin interviews weg als een propagandakanaal van een wereldleider die een duidelijk belang heeft bij het geven van deze interviews. In een interview met komiek Stephen Colbert wordt Stone dan ook flink aan de tand gevoeld.

Kritiek om wantrouwen
Stone kan zich niet vinden in de kritiek en laat de reacties langs zich heen glijden. Hij had met het interviewen van de Russische president een ander doel voor ogen dan hem het vuur aan de schenen te leggen. Hij wilde een rond portret neerzetten van de meest fascinerende wereldleider van een generatie. “Het is niet mijn taak om Poetin uit te dagen; de Poetin Interviews hadden het doel om misverstanden tussen de Verenigde Staten en Rusland op te helderen. Ik ben er niet om zijn mening en gedachten te veranderen, maar om deze bloot te stellen. Veel Amerikanen hebben zulk wantrouwen naar de Russische president toe dat zij niet meer luisteren naar wat hij te zeggen heeft. Alles wat uit zijn mond komt is per definitie propaganda. Wij laten Poetin in zijn eigen stem met ondertiteling praten aangezien de Russische president in Amerikaanse nieuwsmedia vooralsnog enkel nagesynchroniseerd is”, aldus Stone.


Ik ben er niet om Poetin’s mening en gedachten te veranderen, maar om deze bloot te stellen

Aanvallend werkt ook niet
Megyn Kelly van NBC heeft eerder de kans gehad de Russische president te interviewen. Zij koos voor een interviewstijl dat weinig te maken had met vleierij en vriendelijkheid. De zeer kritische houding van Kelly liet volgens sommige weinig ruimte voor nuance, daarnaast was zij niet goed voorbereid en op de hoogte van belangrijke vraagstukken. Poetin was strijdbaar tijdens het NBC-interview aangaande de vraag over hacking in de Amerikaanse presidentiële verkiezingen en de betrekkingen tussen Rusland en president Trump’s team. De aanvallende interviewstijl van Kelly heeft mogelijk het tegenovergestelde effect veroorzaakt. Poetin heeft zich dan ook niet in een hoek laten duwen. Kelly was niet in staat antwoorden uit de raadselachtige leider los te weken.

Beschamend genereus
Dat de interviewstijl van Stone en Kelly contrasterend zijn is vrij duidelijk. Een stevig interview is niet automatisch effectief, zo bleek uit Kelly’s interview, terwijl Stone zijn vleiende manier van doen in sommige gevallen heeft geleid tot openbaringen. De invalshoek van Stone is anders dan de gebruikelijke nieuwsberichten over Rusland, maar is beschamend genereus zo schrijft de
New York Times.

Stone stelt dat we meer open-minded ten opzichte van Rusland kunnen zijn: “Washington sees him as our biggest threat; you decide.” De vier uur durende documentaire is aanstaande vrijdag en zaterdag op National Geographic te bewonderen.

303 Total Views 3 Views Today

Reacties

reacties

About the author

Berra Ganzeboom

Berra Ganzeboom

Berra Ganzeboom (23) is vierde jaars Communicatiewetenschap student. Het vertellen van verhalen heeft altijd haar belangstelling gewekt, zowel tekstueel als visueel. Begin 2017 heeft zij dan ook de redactie van Medium Magazine versterkt en zal zij meewerken aan Medium TV.