fbpx
Tech

Hoe reis je solo?

Dat reizen in je eentje steeds populairder wordt, is je vast niet ontgaan. Uit onderzoek van Visa Global Travel Intentions blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor het alleen reizen. In 2013 was dat nog vijftien procent van de reizigers, in 2015 alweer 24 procent. Ook het internet stroomt er vol mee. Van blogs volledig toegewijd aan het solo-reizen tot YouTubevideo’s met tips, reis alleen en je bent een enorme ervaring rijker. Geef ze eens ongelijk.

Ga alleen op pad en je hebt maar één agenda en dat is die van jezelf. Hoe heerlijk is dat? Je kunt doen waar je zin in hebt, eten wanneer je honger hebt en slapen wanneer je moe bent. ‘Rekening houden met’ is geen issue, want je bent nu eenmaal solo. Toch lijkt het een enorme stap: alleen op reis. Tja, is het wel veilig? Verga je niet van eenzaamheid? Ach, wel nee, een goed voorbereid mens telt voor twee. Met deze apps ben je in elke situatie, voor én tijdens je reis op en top voorbereid!

Situatie 1: je neemt altijd óf te veel mee, óf te weinig, waardoor je uiteindelijk de hele reis met een veel te zware rugzak sleept of juist drie weken in hetzelfde shirt rondloopt.
Last minute nog die schoenen erin proppen en vervolgens ze de hele reis niet aan doen, is niet echt ideaal. Aangezien je alleen reist, kun je ook niet makkelijk ruilen of lenen van een vriendin wanneer je juist te weinig spullen mee hebt. Bespaar jezelf de moeite van het inpakken en vooral het nadenken, want daar is PackingPro. Met deze app kun je invullen waar je heen gaat en hoe lang, vervolgens geeft het je een suggestie van wat en hoeveel je moet meenemen. Van paspoort tot truien, je wordt aan alles herinnerd.

Situatie 2: het zweet staat al op je voorhoofd bij de gedachte dat je vrienden moet zoeken in een hostel of bar en je bent als de dood om zielig en alleen te zijn tijdens je reis.
Gelukkig is daar Tripr, dé uitkomst om al je sociale gebreken op te vullen. Het is een soort Tinder voor reizigers, maar dan zonder het dating-element. Je geeft in de app aan in welk land je bent, zoekt een travel buddy die met jou wil reizen en je hebt een match. Vervolgens kun je samen kletsen en afspreken, ideaal toch? Je kunt overigens ook met locals chatten die je alle ins en outs geven over de beste plekken om te eten, slapen en uit te gaan. Als je liever in groepsverband afspreekt, kun je ook Backpackr gebruiken. Hier kun je in een community kletsen met andere backpackers. Iet wat minder ongemakkelijk dan een een-op-een-afspraak.

Situatie 3: je raakt verdwaald, je wordt bedreigd, je wordt ontvoerd, of je doet iets wat je nooit had moeten doen.
Voor elke situatie is een oplossing, zo ook voor die waar je liever niet in terecht komt. TravelSafe werkt  – godzijdank –  ook zonder internetverbinding, dus er is altijd hoop. In principe is het een kwestie van uitzoekwerk, maar ach, waarom moeite doen als het in een app staat? In een klik en een swipe vind je zo alle noodnummers – het is nu eenmaal niet overal 112 – en de locatie van de Nederlandse ambassade in het land waar je bent plus én het telefoonnummer daarvan. Wil je even snel het thuisfront op de hoogte stellen van je noodsituatie? Dan kun je ze de Panic Button Widget sturen. Dit is een signaal dat je kan versturen naar je (in de app) geregistreerde contacten, zoals je ouders. Niet geruststellend, wel efficiënt. Mocht je toch ergens bewusteloos op straat liggen, dan is het handig om ICE op je telefoon te hebben. Hier kun je al jouw gezondheidsgegevens in opslaan, van verzekering tot medicijnen. De app kan overigens altijd geopend worden ongeacht of je een wachtwoord hebt, voor het geval dat…

Situatie 4: normaal gesproken is zuinig doen niet echt je ding, geld moet vooral rollen. Voor jouw reis heb je slechts een beperkt budget waar je het – hoe dan ook – écht mee zal moeten doen.
Op geld letten is alles behalve leuk, maar eerder naar huis moeten, omdat je door je spaarrekening heen bent, is nog minder leuk. Handig dus om uitgaven bij te houden tijdens de reis. Dat kan met de app Trail Wallet, voor en door reizigers ontwikkeld. Met deze app kun je voor jezelf een (dagelijks) budget opstellen tijdens het reizen. Je moet alleen zelf even je uitgaven invoeren, zodat de app dat kan bijhouden, maar alles is beter dan een miljoen verkreukelde bonnetjes bewaren, toch? De app rekent voor je uit of het goed of slecht met het budget gaat en als je er overheen bent krijg je een melding. Dat is nog eens makkelijk financiën bijhouden.

Zo zie je maar, alleen op reis kun jij je straks prima redden!

953 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

About the author

Mireia Boot

Mireia Boot

In haar kleuterjaren schreef ze al haar eerste boek, bestaande uit aan elkaar geniet a4 papier, drie woorden en een hoop stift. Hét begin van een liefde voor mooie verhalen maken. Anno 2016 zet ze dat voort bij Medium en duimt ze voor 'ooit' een plek bij ELLE. Naast al het geschrijf, eet ze ook graag kaasplankjes (die van Boca's zijn het beste) en aait ze poezen bij het Kattencafé Kopjes.