‘Hoe overleef ik een festival’ is de campagne van het Rode Kruis, die alle festivalgangers wil bereiken.

Lil kleine en de zin “alle tieners zeggen ‘ja’ tegen MDMA” zijn voor vele Nederlanders onlosmakelijk verbonden met elkaar. Drugs en festivals gaan tegenwoordig hand in hand, maar helaas komt het nog te vaak voor dat men onverantwoord drugs gebruikt. Omdat het drugsgebruik veelal gedoogd wordt, pogen instanties dat het consumeren van drugs zo verantwoord mogelijk gebeurt. Velen van jullie zullen de uitspraak “slik jij zomaar alles?” nog herkennen uit onderstaande reclame van SIRE. Het Rode Kruis richt zich niet alleen op drugsgebruikers, maar op álle festivalgangers met de bijpassende leus: ‘hoe overleef ik een festival?’.

Verdubbeling drugsvergiftiging
Rode Kruis-persvoorlichter Iris van Deinse was duidelijk over de aanleiding van deze campagne. Zij vertelde dat het Trimbos-instituut een verdubbeling heeft geconstateerd van mensen met een ernstige drugsvergiftiging – die zich melden bij een EHBO-post op festivals – in 2014 tegenover 2013. “En wij vinden dat festivalgangers meer alert moeten zijn op hun eigen veiligheid”, voegde van Deinse hieraan toe.

Instrumenten
De campagne bestaat uit twee delen: de EHBO-app en de website www.hoeoverleefikeenfestival.nl. De EHBO-app kan ter plekke op een festival worden geraadpleegd als je bijvoorbeeld vermoedt dat iemand een drugsvergiftiging heeft opgelopen. “Op deze app kun je stap voor stap zien wat je moet doen. Hier kun je vaststellen of iemand daadwerkelijk een drugsvergiftiging heeft en wat jij op zo’n moment moet doen”, aldus Van Deinse.

Op de website kunnen mensen een test doen om te kijken welk festivaltype zij zijn. Bij elk festivaltype worden de specifieke risico’s genoemd, waar dit type festivalmens écht op moet letten en met welk festivaltype jij het beste een festival kunt bezoeken. Op deze manier kun je erachter komen of je huidige festivalpartner – mocht je al enige twijfels hebben – wel de beste keuze is voor jouw welzijn op een festival.

De campagne richt zich op allerlei letsels die je op een festival op kunt lopen

Zonnesteek, vallen van podium en drugsvergiftiging
Waar SIRE zich richtte op het verantwoord drugsgebruik, houdt het Rode Kruis een bredere focus door alle mogelijke letsels, die op een festival opgelopen kunnen worden, zo veel mogelijk in te perken.

Van Deinse verwoordt dit als volgt: “Wij richten ons specifiek op EHBO-tips voor festivalgangers. Als jij met je vrienden op pad bent op een festival en plots valt iemand van het podium af, kun jij direct de app raadplegen om te zien wat je moet doen. Kun je deze persoon ondersteunen naar de EHBO-post? Of is het beter om deze persoon even te laten liggen, omdat hij of zij mogelijk nekletsel heeft opgelopen?”

Tegelijkertijd voegt Van Deinse eraan toe dat je altijd naar een EHBO-post kunt en ze laat weten dat het niet zo is dat zij jou enkel willen helpen bij zwaar nekletsel of ernstige beenbreuken. “Wij staan altijd klaar, ook voor een paracetamolletje of een pleister.”

Loop jij komende zomer op een festival waar je voor je gevoel – hoe moeilijk deze situatie nu ook is voor te stellen – de zon niet lang gaat trekken? Valt er plotseling een vriend van het podium? Vertoont iemand alles behalve de gewenste effecten van MDMA? Hopelijk schieten op dat moment de tips van de EHBO-app jou te binnen, of – met een beetje geluk – heb je 4G en open je de app.

1034 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Categories: Marketing & PR