Zoekt en gij zult vinden: het jaar 2015 volgens Google

Picture of By Eva Samplonius

By Eva Samplonius

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]T[/mks_dropcap]ime flies! 2015 zit er alweer bijna op. Het was een jaar vol ups-and-downs, hier in Nederland maar ook in de rest van de wereld. We veranderden massaal onze profielfoto in de Franse vlag, gingen glampen en maakte selfies alsof ons leven er vanaf hing. Vorige week woensdag presenteerde Google het overzicht van de meest gebruikte zoektermen in Nederland van 2015. De populariteit van  sommige zoektermen ligt voor de hand, zoals ‘Je suis Charlie’ en ‘Aanslag Parijs’. Toch zijn er ook een aantal zoektermen minder makkelijk te verklaren. In 2015 googelden we massaal naar…

Agar.io, Boer zoekt Vrouw en Joost Zwagerman
Op het eerste gezicht lijken Agar.io, Boer zoekt Vrouw en Joost Zwagerman niets met elkaar gemeen te hebben. Toch zijn dit de meest gebruikte zoektermen van 2015 onder Nederlandse Google gebruikers. Op nummer één staat het spel Agar.io, wat gaat over cellen en het ontwikkelen van micro-organismen. We moeten eerlijk toegeven dat wij van Medium nog nooit van dit spel hadden gehoord (al zegt dat misschien niet zo veel). Het spel krijgt veel positieve recensies en is wellicht het uitproberen waard. Op de tweede plaats staat het bekende televisie programma Boer Zoekt Vrouw en daarnaast was Nederland in de ban van de dood van Joost Zwagerman, een literaire held die in september een einde aan zijn leven maakte. Verder begrepen wij in 2015 weinig van de belastingdienst en zochten we tevergeefs het internet af voor concertkaartjes voor Adele.

Populairste zoektermen van Nederland:

1. Agar.io
2. Boer zoekt vrouw
3. Charlie Hebdo
4. Joost Zwagerman
5. Mijn belastingdienst
6. Parijs
7. Adele
8. Sail Amsterdam
9. Carnaval 2015
10. Trijntje Oosterhuis

Wat is een transgender?
‘Wat is een transgender’ en ‘wat is Intersekse?’ zijn wellicht de meest opvallende binnenkomers in de top 10 van meest gezocht zoektermen in combinatie met ‘wat is’. Gelukkig geeft Google voor deze zoekopdrachten zelf een toelichting. De extra aandacht voor transgenders komt mede door Loiza Lamers, zij werd als eerste transgender winnaar van Hollands Next Topmodel. Hiernaast werd voormalig olympisch kampioen en tv-persoonlijkheid Bruce Jenner omgebouwd tot vrouw. Zij gaat tegenwoordig door het leven onder de naam Caitlyn Jenner en is te zien in haar nieuwe realityprogramma, ‘I AM Cait’. Ook zochten we in Nederland massaal naar uitleg over een levensverzekering en schurft, wellicht is glampen toch gevaarlijker dan wordt gedacht.

Meest gezochte zoekterm in combinatie met ‘Wat is?’:

1. Wat is een kapitaalverzekering?
2. Wat is glamping?
3. Wat is bewerkt vlees?
4. Wat is een vlogger?
5. Wat is mijn dak waard?
6. Wat is een transgender?
7. Wat is zeevonk?
8. Wat is intersekse
9. Wat is schurft?
10. Wat is een tatami?

Hoe werkt het nieuwe snapchat?
De categorie ‘hoe werkt het’ geeft een goed overzicht van de technische problemen die wij Nederlanders ervaren. Dit jaar werd er veel gezocht naar de werking van snapchat, een app waarmee mensen berichten en foto’s naar elkaar kunnen sturen. Snapchat begon dit jaar goed door 402 miljoen euro op te halen met een grote financieringsronde en wist in de loop van 2015 steeds meer gebruikers te trekken. Ook Google’s Chromecast en het door Microsoft gelanceerde besturingssysteem Windows 10 vinden we in dit lijstje terug. Tot slot zochten we alom naar de werking van de selfiestick, wat wellicht te maken heeft met het aantal selfie doden. Google-weetje: er waren dit jaar meer doden door selfies dan door haaienbeten. Een goede selfie kan dus dodelijk zijn.

Meest gezochte zoekterm in combinatie met ‘hoe werkt?’:

1. Hoe werkt het nieuwe snapchat?
2. Hoe werkt chromecast?
3. Hoe werkt Windows 10?
4. Hoe werkt twitter hashtag?
5. Hoe werkt een selfie stick?
6. Hoe werkt een wifi extender?
7. Hoe werkt een zonnepaneel?
8. Hoe werkt een rabo scanner?
9. Hoe werkt bijtelling?
10. Hoe werkt bitcoin?

Koningsdag
Wat je geaardheid ook moge zijn, in Nederland hebben we voor ieder wat wils als het om feestjes gaat. Uit de top tien van trending festivals en events blijkt in elk geval dat de Nederlander zich graag verkleedt. Opvallend is dat Sinterklaas ontbreekt in het lijstje. Is het dan toch afgelopen met de goed heilig man en moet hij iets aan zijn imago gaan doen? Zijn hipsterbaard lijkt in 2015 in ieder geval op zijn retour naar Spanje.

Snelst stijgende festivals/events in Nederland:

1.  Koningsdag
2.  Sail Amsterdam
3.  Carnaval
4.  Pinkpop
5.  Toppers
6.  Gay Pride
7.  Zwarte Cross
8.  ADE
9.  Tomorrowland
10. Lowlands

Een ding is zeker: wij hebben dit jaar massaal gezocht. Of we het antwoord hebben gevonden, zal 2016 moeten uitwijzen.

Cover: jclovesu

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace