Waarom ‘Heel Holland Bakt’ 2,5 miljoen kijkers trekt

Picture of By Nicole van Batenburg

By Nicole van Batenburg

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]S[/mks_dropcap]tress, stress en nog eens stress. In de tentamenweek worden door sommigen zelfs de welbekende serieverslavingen tijdelijk stopgezet. Toch kan het niet anders dat een enkeling van ons afgelopen zondagavond weer hondstrouw keek naar hoe Martine, Sarena en Farida zichzelf naar de finale bakten. Met maar liefst 2,5 miljoen kijkers werd het NPO-1 programma Heel Holland Bakt het op twee na best bekeken programma van die avond. En vanavond mogen we weer! Hoe kan het toch dat zo’n kneuterig programma zo veel aandacht trekt?

Bron: www.denhaagfm.nl

Waarom het werkt
Het antwoord is heel simpel. Ook voor mensen die niet dag in dag uit met koken bezig zijn, is Heel Holland Bakt een heerlijk rustgevend programma om naar te kijken. Waarom? Omdat er in tegenstelling tot de meeste tv-competities eens geen huilende, schreeuwende kandidaat haar tegenspeler bekritiseert omdat dat gedrag van vier dagen geleden echt niet door de beugel kon. Probeer hier dan ook nog een spannend sensatiemuziekje aan toe te voegen en het commerciële cirkeltje is helemaal rond. Het programma Heel Holland Bakt is alles behalve spanning en sensatie. De ontspannenheid van Martine Bijl, die af en toe met veel gelach een gesprekje met een kandidaat voert, zorgt ervoor dat elke nuchtere Hollander zich kan vinden in dit gemoedelijke en lieve programma.

Volgens jurylid Janny van Der Heijden komt het door “de mengeling van herkenbaarheid en positieve tuttigheid”. Kandidaten worden niet afgezeken wanneer iets niet goed is, want balen doen ze al genoeg. Hierdoor is de uitstraling blij en vrolijk en blijft de sfeer sereen.

Bron: www.npo.nl

De verschillen
Misschien ligt het aan het feit dat het programma uitgezonden wordt door de publieke omroep, die in tegenstelling tot de commerciële omroepen niet het behalen van zo veel mogelijk winst nastreeft. Het programma onderscheidt zich van de professionele kookshows door zijn laagdrempeligheid. Hoewel alle kandidaten de mooiste creaties tevoorschijn toveren zijn ze uiteindelijk allemaal amateurs, zonder enige kookopleiding. We kunnen ons met de kandidaten identificeren; de jongste deelneemster was 26 en de oudste 57 jaar oud. Dit maakt het toegankelijk voor elke doelgroep en we zijn allemaal blij om te zien dat ook bij hen het bakken soms helemaal mislukt. Het is een vriendelijk programma dat haar tijd neemt: iets unieks in het huidige medialandschap waarbij alles gaat om snelheid en flitsende scenes met het liefst zoveel mogelijk reclame tussendoor. De kandidaten helpen elkaar wanneer het even tegenzit en Martine Bijl zorgt voor een komische noot. Hollandse kneuterigheid ten top.

Heel Engeland Bakt
Heel Holland Bakt werd voor het eerst uitgezonden in 2013, toen al gepresenteerd door Martine Bijl. De twee juryleden, Robèrt van Beckhoven en Janny van Der Heijden waren toen ook al aanwezig in het programma. Beide zijn zeer geschikte juryleden: Robèrt van Beckhoven is een geboren bakkerszoon en sleepte bijna alle internationale bakprijzen binnen. Ook is hij vaak te vinden in zijn eigen bakkerij in Oisterwijk. Janny van der Heijden schrijft al jaren voor diverse dagbladen en tijdschriften en was hoofdredactrice van het kookblad Tip Culinair en is daarnaast bekend van tientallen succesvolle kookboeken die ze heeft geschreven. Het programma is een kopie van het Engelse The Great British Bake Offdat sinds 2010 wordt uitgezonden op BBC Two. In de NPO-serie strijden tien kandidaten om de titel ‘beste thuisbakker van Nederland’. In elke aflevering zijn er drie opdrachten: de signatuuropdracht, de technische opdracht en het spektakelstuk. Iedere week valt er een kandidaat af, waardoor we inmiddels na tien weken weer aan zijn gekomen bij de finale van dit seizoen.

Ontspannen
Mocht je dus tot op het bot geïrriteerd zijn van de grote hoeveelheid stof die je je hoofd in moet stampen en kan je het allemaal totaal niet meer aan: neem vanavond even pauze en kom lekker tot rust bij de finale van ‘Heel Holland Bakt’. En voor de tweedejaars CW-studenten onder ons die iedere maandagochtend trouw bij Bert Bakker verschenen: don’t worry, Inferentiële Statistiek is voorbij dus mocht je toch de boeken niet weg kunnen leggen, later terugkijken kun je zonder gevaar even uitstellen!

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace