Met deze vier lessen fix jij je droomstage

Picture of By Luca Jansen

By Luca Jansen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]M[/mks_dropcap]enig CW’er krijgt al kriebels van het idee: stage lopen. Toch moeten we er allemaal aan geloven. Maar hoe vind je de perfecte stage? Op het internet zijn veel algemene tips te vinden over hoe je een stage vindt: begin op tijd, zoek in je interessegebied, zorg dat er geen spelfouten zitten in je motivatiebrief.. ga maar door. Het probleem met deze tips is dat ze zo voor de hand liggen dat je er alleen maar meer stress van krijgt. Daarom vroeg Medium naar de gouden tips van (oud) CW’ers die hun stage-zoekmissie al volbracht hebben en trok daaruit vier belangrijke lessen.

Les 1: het valt mee
Brendon Voogt (Nationale Opera & Ballet) maakte zich bij aanvang van zijn zoekproces veel zorgen over de tijd die het zou gaan kosten. Bovendien vond hij dat hij geen interessant cv had en zag daarom op tegen het overtuigen van bedrijven. “Ik startte mijn zoektocht twee maanden van tevoren. Ik besloot besloot organisaties te benaderen en mijn gegevens op een online vacaturebank te plaatsen.” Hij werd door zes bedrijven benaderd. “Tot mijn grote verbazing mocht ik bij alle zes gelijk aan de slag, terwijl ik bij de meesten niet eens op gesprek was geweest.” Hij besloot te kiezen voor een stage bij Nationale Opera & Ballet, omdat de verantwoordelijkheden die hij daar kreeg hem het meeste aanspraken. Zijn gouden tip: zoek uit welke organisaties je interessant vindt en stuur hier een brief naar. “De meeste organisaties zitten toch wel verlegen om (goede) stagaires.”

Les 2: geduld is een schone zaak
Charlotte van Veelen (Coebergh Communicatie & PR) begon haar zoekproces met het nadenken in welk domein zij stage wilde lopen. “Ik wilde graag kennis maken met een vakgebied en kijken of ik hier later in wilde werken.” Vervolgens is ze gaan googelen en heeft ze op de UvA-stagesite gekeken om vacatures te vinden. “Ik vond het belangrijk dat een bedrijf me aansprak. Daarom las ik de visies en omschrijvingen van bedrijven op hun eigen websites. Dit heeft mij veel geholpen.” Ze vertelt dat ze veel motivatiebrieven heeft gestuurd, maar daar telkens geen reactie op kreeg. “Ik dacht dat het niks ging worden.” Uiteindelijk had ze haar eerste sollicitatiegesprek bij Coebergh, waar ze nu stage loopt, en werd daarna voor veel meer gesprekken uitgenodigd. Het duurt dus even voordat je een reactie krijgt op een sollicitatiebrief. Haar gouden tip: schrijf een goede motivatiebrief. “Het maakt niet uit wat je op je cv hebt staan. Het is belangrijk te laten zien dat je gemotiveerd bent, aangeeft wat je verwacht van een stage en wat je wilt leren.”

Les 3: bedenk bij wat voor soort organisatie je stage wilt lopen
Anton Bekenkamp (foodora) had helemaal geen last van stagestress. “Ik heb twee weken van tevoren gesolliciteerd bij één bedrijf, foodora, en werd daar gelukkig ook aangenomen.” Zijn zoektocht vond vooral plaats in Facebookgroepen. Daarnaast vertelt hij dat het belangrijk is bij aanvang van je zoekproces jezelf af te vragen of je bij een grote, gevestigde organisatie stage wilt lopen of bij een klein bedrijf. “Dit heeft veel invloed op wat voor verantwoordelijkheden je binnen het bedrijf krijgt.” Zijn gouden tip: probeer vooral bij bedrijven binnen te kijken door deel te nemen aan carrière-evenementen en bedrijfsbezoeken om te ontdekken wat je leuk vindt.

Les 4: laat je netwerk weten dat je een stage zoekt
Christian Manuputty (Quote) wil de journalistiek in. De keuze om op een redactie stage te lopen was daarom snel gemaakt. “Ik wilde bij een redactie met een grote naam stage lopen en heb bij NOS op 3, VPRO’s muziekplatform 3voor12 en Het Parool gesolliciteerd. Daarvoor heb ik mijn netwerk gebruikt.” Uiteindelijk bleek dit het niet te worden. “Hoe ik uiteindelijk bij Quote terecht ben gekomen, is heel toevallig. Ik zat in een café en daar zaten twee redacteuren van Quote. We raakten aan de praat en één redacteur bood me een stage aan.” Christian heeft een stuk geschreven, dat ingestuurd en werd aangenomen. Zijn gouden tip: laat je connecties weten dat je op zoek bent naar een stage. “Iemand in je netwerk is eerder geneigd een stage aan jou te geven dan aan iemand die hij niet kent. Ga daarom naar netwerkevenementen en borrel erop los.”

Het advies om erop los te borrelen klinkt ons studenten als muziek in de oren. Bovendien ben je met alcohol op elkaars beste vriend. Maak daar gebruik van. Hopelijk zullen de andere lessen, tips en verhalen je ook helpen bij het vinden van een stage. Uiteindelijk is het een kwestie van beginnen met zoeken en onthoud daarbij de uitspraak van Franz Kafka: “Besteed geen tijd met het zoeken naar een hindernis. Misschien is er geen.”

Cover: CollegeDegrees360

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace