VI breekt met VI

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]V[/mks_dropcap]orige week werd het bekend gemaakt door voetbalweekblad Voetbal International: VI breekt met VI, oftewel het blad zet elke vorm van samenwerking stop met het gelijknamige voetbalprogramma van RTL7. Dat schreef hoofdredacteur Tom van Hulsen in zijn column. Een aardverschuiving in de Nederlandse voetbalmedia?

Kritiek van ‘Zeiksnor’ en consorten
Waarom stopt de samenwerking? Van Hulsen is het zat dat het programma onder aanvoering van ex-hoofdredacteur Johan Derksen continu kritiek heeft op zijn blad. Zo gaf hij onlangs aan dat hij niets meer met het blad te maken wil hebben nu het blad “naar de klote gaat”. Derksen was naast zijn televisiewerkzaamheden jarenlang verbonden aan het blad VI als hoofdredacteur. Deze functie legde hij eind 2013 naast zich neer. Zijn functie werd overgenomen door Van Hulsen en Thijs van Veghel. Uiteraard heeft Derksen ook kritiek op zijn opvolgers: “Ze hebben last van misplaatste arrogantie en hebben totaal geen visie.” Niet alleen de kritiek op het blad, ook de opmerkingen gericht aan spelers, scheidsrechters enzovoort kan niet meer als satire worden beschouwd, zegt Van Hulsen. Het blad wil autoriteit uitstralen en daar past dit soort televisie niet bij.

Ze hebben last van misplaatste arrogantie en hebben totaal geen visie

Hypocriet?
Als je de uitlatingen van Van Hulsen zo bekijkt, is het eigenlijk logisch dat het blad wil breken met het programma. Volgens Derksen ligt het allemaal anders. RTL heeft al enige tijd geleden besloten om de samenwerking met het blad VI stop te zetten. Het programma, dat in 2011 nog de Gouden Televizier-Ring won, zal verder gaan onder de naam Voetbal Insite. Een naam die het programma al eerder droeg, voordat VI in beeld kwam. Van Hulsen was er al van op de hoogte dat RTL de samenwerking wilde stoppen. Nu hij dat zelf bekend maakt via zijn column lijkt het alsof hij de eer aan zichzelf houdt. Dat is natuurlijk hypocriet en ook een beetje flauw.
 
De toekomst
Gaat dit dan ook voor grote veranderingen zorgen in de vaderlandse voetbalmedia? Voor het programma zal het waarschijnlijk allemaal wel meevallen. Het voetbalprogramma zal dus verder gaan onder de nieuwe naam Voetbal Insite. Daar komt bij dat er ook plannen zijn om een online platform te beginnen. Normaal gesproken waren er altijd VI-verslaggevers van het blad aanwezig in het programma om hun zegje te doen, maar die zullen logischerwijs niet meer terugkeren. Volgens Derksen zal dat niet veel uitmaken, want ze waren niet onmisbaar. Maar wat betekent de breuk voor het blad VI? Zij konden immers altijd meeliften op het succes van het gelijknamige televisieprogramma. Zo was de naam Voetbal International altijd verbonden aan een programma met kijkcijfers die wekelijks bijna een miljoen aantikten. Er zal dus flink wat publiciteit wegvallen, maar dat is niet het enige probleem. Volgens Derksen zullen de hoofdredacteuren het blad sowieso om zeep helpen. Dat is natuurlijk jammer, want VI is nog steeds één van de toonaangevende voetbalmagazines van het land. Nog steeds dan, maar voor hoe lang nog?

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace