Verandering van mediaspijs doet leren

By Roy Bakker

By Roy Bakker

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]W[/mks_dropcap]ie wist dat deze week miljoenen Brazilianen de straat opgingen om te demonstreren? Of dat Zuid-Sudanese militairen iemand mogen verkrachten ter beloning van hun werk? Wij horen niet alles in Nederland. En zelfs als je je goed inleest, heb je vaak te maken met summiere stukjes over hetgeen dat ver van ons bed staat. Dichterbij huis dan. Wie weet waarom er gewelddadige studentenrellen in Parijs waren afgelopen week? Wat als jij echt op de hoogte wilt zijn en niet enkel alleen westerse invalshoeken tot je wilt nemen? Wat zijn de alternatieven?

Medialogica is inderdaad best logisch. Het is begrijpelijk dat wij veel tijd en artikelen wijden aan de crash van MH17 omdat onze medelanders, vrienden en familie hierbij betrokken waren. Ondertussen geven we geen fuck om het crashen van een 737 van Flydubai in Rusland. Begrijpelijkerwijs moeten we wegens gebrek aan tijd, aandacht en budget het nieuws filteren. Je hoeft ook niet álles te bespreken, want op de hoogte blijven van zeven miljard mensen en 195 verschillende landen is onmogelijk. Maar men zou zich wel breder kunnen oriënteren wanneer het nieuwsmedia betreft. Het lijkt er namelijk op dat geen enkele nieuwsbron echt puur objectief is en het kan worden beargumenteerd dat objectieve journalistiek ietwat paradoxaal kan worden genoemd. Wil je je echter wat globaler oriënteren en je eigen mening construeren op basis van links, rechts, democratisch, republikeins, westers en oosters nieuws? Wijd dan eens uit naar de volgende bronnen.

Net als in een goede relatie zal je soms vanuit het perspectief van een ander moeten denken

Russia Today (RT)
RT is eigendom van de Russische staat. Als gevolg daarvan wordt het hevig bekritiseerd en zou het een pro-Russische agenda hebben. De kritiek komt vooral uit westerse hoek, maar wat maakt het eigenlijk nog uit? FOX, ABC en CNN: allemaal bekritiseren ze hun eigen overheid zo nu en dan, maar er heerst wel degelijk een ‘fuck yeah ‘Murica’-houding. Russische bias en Amerikaanse bias: vooringenomenheid alom vertegenwoordigd. Lees beide kanten en distilleer jouw eigen mening.

Al Jazeera
Dezelfde kritiek ondervindt Al Jazeera. Eén van de grootste nieuwsorganisaties ter wereld met een focus op het Midden-Oosten. Inmiddels heeft Al Jazeera tachtig bureaus in verschillende landen. Het hoofdkantoor staat in Doha (Qatar) en is in het bezit van de overheid. Al Jazeera zou volgens sommigen wel te veel werken vanuit het islamitisch perspectief. Desalniettemin voegt dit perspectief een extra dimensie toe aan een genuanceerde opinie.

Vicenews
Oké, wel westers, maar toch het noemen waard. Vicenews is onbetwist één van de meest spraakmakende online nieuwsbronnen. Op hun YouTube-kanaal passeren beelden van over de hele wereld de revue en je ziet journalisten die niet bang zijn zich onder te dompelen in de meest gevaarlijke conflicten. Dat levert indrukwekkende beelden op. Simon Ostrovsky werd in Oekraïne door pro-Russische separatisten gekidnapt, terwijl hij langdurig verslag deed vanaf het Oekraïense front. Na zijn kidnapping ging Ostrovsky gewoon weer aan het werk en bleef verslag uitbrengen van de situatie daar. Zijn reportages Russian Roulette zijn indrukwekkend en leveren inzichten op in een door velen onbegrepen conflict. Een ander spraakmakend item van Vicenews komt van reporter Medyan Dairieh, die erin slaagde drie weken met ISIS mee te wandelen. Hij mocht overigens ook nog eens zijn hoofd houden. Westers dus, maar Ostrovsky is geboren in de toenmalige Sovjet-Unie waardoor hij in staat is uit een niet-westers perspectief te rapporteren. Dairieh is Brits-Palestijns, wat een unieke synergie kan opleveren.

Reuters
Soms, als je informatie wilt, kun je het beste direct naar de bron gaan. Reuters is het grootste persbureau van de wereld met meer dan 2.500 journalisten en is actief in bijna ieder land op de planeet. Reuters levert zelf informatie en nieuws aan andere nieuwsmedia, maar veel wordt ook op hun eigen website gepubliceerd. Je selecteert hier makkelijk een land of werelddeel en je krijgt direct de headlines. Hier en daar wel even Google Translate gebruiken.

Press TV
Geloof het of niet, maar de volgende nieuwsbron is afkomstig uit Teheran, Iran. Press TV heeft inmiddels vestigingen in Londen, Beiroet, Damascus, Kaboel en de Gazastrook en presenteert zichzelf als ‘het alternatief voor westerse vooringenomen media’. Hun rapportages omvatten de hele wereld, dus ook Duits en Belgisch nieuws wordt besproken. Het kan worden beargumenteerd dat ook deze nieuwsinstantie niet geheel objectief is, ze is immers eigendom van de Iraanse overheid. Zelf zeggen ze dat ze onafhankelijk opereren. Fijn is dat je een werelddeel kunt selecteren waarvan je het nieuws wilt zien. Selecteer bijvoorbeeld Afrika en je krijgt direct alle headlines uit bijvoorbeeld Niger, Zuid-Afrika, Marokko en Libië.

Net als in een goede relatie zal je soms vanuit het perspectief van een ander moeten denken. Jezelf internationaal laten informeren zal daarom geen windeieren leggen voor de argumentatie en gedachtevorming van de belezen student of journalist. Doe er je voordeel mee. Tenzij je echt alleen maar wilt lezen over wat Yolanthe dit weekend deed en over de naaktfoto’s van Kim Kardashian.

Cover: GotCredit

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace