VEED Awards 2018: wie zijn de winnaars?

Picture of By Fabian Bais

By Fabian Bais

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]R[/mks_dropcap]uim een week geleden vonden in Amsterdam de jaarlijkse VEED Awards plaats. De VEED Awards zouden gezien kunnen worden als de Oscars van de Nederlandse YouTube-scene. Alle grote namen binnen het Nederlandse YouTube landschap zijn op deze dag aanwezig om hun eventuele prijzen in ontvangst te nemen. Naast dat de YouTubers in het zonnetje gezet kunnen worden voor hun harde werk, is het voor de fans de ultieme mogelijkheid om al hun idolen van dichtbij te zien.

De VEED Awards zijn dit jaar voor de vierde keer gehouden en het is ieder jaar weer een groot succes. Het succes is zodanig groot dat het vijfjarig jubileum volgend jaar gevierd zal worden in de AFAS Live. Maar wie zitten er achter dit succes? Dit zijn onder andere de 21-jarige Kelvin Boerma en 24-jarige Peter de Harder. In het verleden hebben zij samen meerdere succesvolle YouTube-kanalen beheerd en tegenwoordig zijn ze individueel bezig met hun eigen kanalen en werken ze samen achter de schermen aan meerdere projecten, waaronder de VEED Awards.

Dit jaar is ervoor gekozen om de meet-and-greets te laten vallen en nog meer te focussen op de uitreikingen van de awards. Om de show aantrekkelijk te houden is er meer ruimte gemaakt voor optredens en andere entertainment, zodat de fans hun idolen nog genoeg in actie konden zien. De VEED Awards zijn, in tegenstelling tot vele andere awardshows, een volledige publieksprijs. Zowel de nominaties als de winnaars zijn volledig bepaald door het publiek. Dit jaar werden er in zeventien verschillende categorieën awards uitgereikt. Hieronder zullen een aantal winnaars aan bod komen.

De grote winnaar
Van tevoren werd door iedereen wel verwacht dat StukTV met de grote prijzen ervandoor zou gaan. En zo geschiedde: StukTV sleepte de prijs voor beste YouTube-kanaal en YouTube-serie in de wacht. Zeker de award voor beste YouTube-serie kon naar niemand anders gaan dan naar StukTV. De serie Jachtseizoen, waarin een Bekende Nederlander op de vlucht moest gaan voor de jongens van StukTV, trok gemiddeld een kleine 2 miljoen kijkers en werd ook in programma’s als RTL Late Night geprezen vanwege de kwaliteit van de serie. Daarnaast ging Thomas van de Vlugt, een van de jongens van StukTV, er nog met de AD x VEED journalistieke aanmoedigingsprijs vandoor

Naast dat de YouTubers in het zonnetje gezet kunnen worden voor hun harde werk, is het voor de fans de ultieme mogelijkheid om al hun idolen van dichtbij te zien

Op iedere show is er een wel een categorie voor beste man en beste vrouw binnen een vakgebied. Zo ook bij de VEED Awards. De prijs voor beste mannelijke YouTuber ging dit jaar naar de medeoprichter van VEED, Kelvin Boerma aka Kalvijn. Hij weet zijn 750.000 abonnees elke keer weer te vermaken met leuke challenges en video’s, waarin hij regelmatig Bekende Nederlanders en YouTubers uitnodigt.

De prijs voor beste vrouwelijke YouTuber ging naar Marije Zuurveld. Ondanks dat zij misschien niet de YouTuber is met de meeste abonnees, weet zij zich door haar vlogs en herkenbare sketches zodanig te onderscheiden dat ze deze mooie VEED Award dik verdiend in ontvangst mocht nemen.

Famke Louise
Of je nou wil of niet, je kan niet heen om het succes van Famke Louise. Waar ze de afgelopen jaren stilletjes aan de weg timmerde met haar YouTube-kanaal, wierf ze haar landelijke bekendheid door plotseling het hitgevoelige nummer Op Me Monnie uit te brengen. Met ruim tien miljoen views op YouTube, veranderde Famke door dit nummer binnen no-time van een vlogger in een bekende Nederlandse hiphop artieste. Na dit nummer wilden meerdere bekende rappers nummers met haar opnemen, wat resulteerde in nog meer hits. Ondanks dat ze veel ‘haat’ te verduren krijgt, lijkt het erop dat ‘al die boys mee willen’, want zij heeft zeer terecht de VEED Award voor Beste Muziek YouTuber gewonnen.

RTL Boulevard Award
In samenwerking met RTL Boulevard, is de RTL Boulevard Award in het leven geroepen voor Beste Bekende Nederlander Online. Hierbij kun je denken aan Tim Hofman die bekend is van onder andere Spuiten en Slikken, maar nu ook al geruime tijd de succesvolle YouTube serie #BOOS maakt of Fred van Leer die naast het geven van modeadvies op tv, ook zijn eigen YouTube video’s maakt. In dit rijtje ontbreekt natuurlijk nog een naam; en dat is tevens de winnares van deze award: Anna Nooshin. Nooshin maakte voorheen voornamelijk furore in de onlinewereld, maar is nu ook te zien bij RTL Boulevard en presenteert programma’s als Holland’s Next Top Model en Curvy Supermodel. Altijd mooi om te zien dat je het als CW-student zover kunt schoppen.

Al met al waren de VEED Awards 2018 een groot succes, waarbij iedereen zich een winnaar mag voelen. Waar in 2015 nog maar 50.000 mensen hebben gestemd op de YouTubers, waren het er dit jaar ruim 850.000. Dit geeft wel aan dat YouTube in Nederland steeds groter wordt en dat ook dit evenement blijft groeien. Steeds meer groter bedrijven zoals Vodafone en Netflix willen hun naam koppelen aan dit evenement. De kers op de taart voor de organisatie van de VEED Awards is dan ook dat ze volgend jaar naar de AFAS Live mogen verhuizen. Dit belooft nu al een groot spektakel te worden en ik ben benieuwd wie er dan met de prijzen vandoor gaan.

Cover: Free-Photos 

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace