Treitervloggerstrend? Boef en Ismail Ilgun zeggen sorry

Picture of By Petra van Gelsdorp

By Petra van Gelsdorp

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et is hét woord van 2016 geworden: treitervlogger. De populariteit van het woord hebben we mede te danken aan de bekendste (ex-)treitervloggers van Nederland: Boef en Ismail Ilgun. Beiden maakten zogenaamde ‘treitervlogs’, waarbij mensen werden geïntimideerd, beledigd en zelfs mishandeld. Maar nu lijkt het alsof er een ommekeer gaande is. Na Boef zegt ook Ismail Ilgun sorry voor zijn treitervlogs.

Van hoodvlogger naar AD-journalist
De nog maar negentien jarige Ismail Ilgun is journalist geworden bij het AD. Hij maakt voor het nieuwsmedium een documentaire, Achterbuurten, en laat zien wat zich hier afspeelt. Het contrast met zijn eerdere vlogs is nogal groot. In deze documentaire biedt hij zijn excuses aan voor zijn gedrag dat nog geen zeven maanden geleden getoond werd in zijn vlogs. Zo was te zien hoe een Amsterdams raadslid werd uitgescholden, iemand letterlijk van zijn fiets werd afgetrapt en hoe de politie werd beledigd. “De sfeer in mijn films waren niet altijd om te lachen. Ik maakte destijds de domme keuze om vooral dat te filmen”, aldus Ismail Ilgun.

Na de carrière-move van Ismail Ilgun heeft het AD tientallen abonnees verloren

Volgens Vila Media viel de nieuwe carrière-move van de vlogger niet bij alle AD-lezers in goede aarde: de krant heeft tientallen abonnees verloren. Naast zijn werk voor de krant, is Ismail Ilgun ook een nieuwe serie vlogs gestart, genaamd Help! Hierin helpt hij mensen met hun problemen. In de eerste aflevering is Dion te zien, die goed is in het achterstevoren uitspreken van woorden. Het probleem en de oplossing hiervan is niet geheel duidelijk, maar de toon van zijn werk is wel sterk veranderd.

https://www.youtube.com/watch?v=bwqQ6VO3BUg

Ook rapper Boef maakte mensen boos en zegt sorry
Boef staat ook bekend als treitervlogger, maar heeft besloten zijn leven te beteren. Hij kwam onder andere in opspraak doordat hij verkondigde seks te hebben gehad met de dochter van een politieagent. Boef heeft, eerder dan Ismail Ilgun, ook sorry gezegd. Dankzij Ali B kreeg hij de kans om zijn verhaal te doen bij RTL Late Night.

Ali B is zijn nieuwe manager. Boef heeft zijn looks veranderd. Zo praat hij met een minder zwaar accent, zit zijn haar anders en heeft hij succes met zijn muziek: “Op een gegeven moment ben ik beroemd geworden in dit land. Dit was voor mij moeilijk om dit een plek te geven. Ik heb naïef gehandeld, bepaalde handelingen gedaan waar ik achteraf niet achter stond en dat later wel gaan beseffen en daar heb ik gewoon mijn draai aan gegeven”.

Sprake van een trend?
Opvallend is dat beide treitervloggers nationale bekendheid krijgen dankzij hun optreden in een talkshow. Ilgun schoof bij Pauw aan tafel en Boef bij RTL Late Night. Beide jongens werden fel bekritiseerd om hun spraakmakende vlogs door niet alleen de gasten aan tafel, maar ook door de presentatoren zelf. Diezelfde vloggers hebben nu, opnieuw in een talkshow, aangekondigd hun leven te beteren. Ze geven beiden toe dat ze fout zaten.

Cover: JESHOOTS.COM

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace