‘Ssst ik wil dit even (haat)kijken!’

Picture of By Alisja Winkel

By Alisja Winkel

“[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]ee guys, leuk dat jullie weer kijken! Vandaag ga ik jullie mijn funky-sokkencollectie laten zien en hoe ik die meestal draag…’’ klinkt het uit mijn laptop als ik onder een groot deken midden in de nacht in een Youtube-spiraal gevallen ben. Ondanks dat het alweer veel te laat is en ik mijn hoognodige uurtjes slaap lig te verspillen aan onzinnige video’s, kan ik niet stoppen met kijken. Het is saai, niet nuttig en de Youtuber in kwestie irriteert me mateloos. Maar het is 04:00 ’s nachts en ik kijk nog steeds. Waar ben ik in godsnaam mee bezig? I’m hatewatching.

Guilty pleasure
Al eerder maakte ik voor Medium een klein uitstapje naar de psychologie toen ik schreef over FOMO. Vandaag bespreek ik ‘hatewatching’. Een fenomeen dat je, of je het wilt toegeven of niet, sowieso wel eens hebt meegemaakt. Wat houdt hatewatching precies in? Het is lastig om een goede definitie te geven, aangezien hatewatching in dezelfde familie zit als het kijken naar iets omdat het je guilty pleasure is. Toch zijn ze echt anders. Van een programma dat stiekem je guilty pleasure is, kan je wel oprecht van genieten, ondanks dat het heel slecht is. Voor mij zijn dit programma’s als Geordie Shore of Say Yes to the Dress.

Je blijft kijken, ondanks de afkeer die je ervoor hebt

Ik haatkijk, jij haatkijkt, wij haatkijken
Wanneer je iets hatewatcht, kijk je niet omdat je het stiekem toch wel leuk vindt, je kijkt, ondanks het feit dat je iets echt haat. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien is het iets dat je vroeger leuk vond en nu bent gaan haten, maar je toch blijft kijken omdat het emotionele waarde heeft. Dit geldt voor mij en de YouTubers. Toen ik veertien was, genoot ik met volle teugen van een video over iemands funky-sokkencollectie, maar tegenwoordig steek ik die sokken liever in de fik. Toch heb ik fijne herinneringen aan dit soort video’s, dus blijf ik een beetje hangen. Een andere reden voor hatewatching is dat je kijkt met de hoop dat iets beter wordt. Dit is misschien nog wel de meest onschuldige manier van hatewatching, je blijft ergens toch wachten tot de haat omslaat in liefde. Je kunt natuurlijk ook hatewatchen omdat je geniet van de adrenaline die vrij kan komen wanneer je iets kijkt wat je echt afgrijselijk vindt. Wat de reden ook is, je blijft kijken ondanks de afkeer die je ervoor hebt.

Is hatewatchen een slechte gewoonte?
Haat is over het algemeen niet een woord waar je mee geassocieerd wilt worden. Toch doen veel mensen mee met de hatewatchtrend, zowel bewust als onbewust. Je kunt je echter afvragen in hoeverre dat haatkijken nou echt goed voor je is. Kijken naar Barbie’s Baby kan misschien wel heerlijk zijn om lekker op te haten, maar ondertussen pleeg je wel een massamoord op je hersencellen. Ik bedoel, weten hoe iemand zijn sokkencollectie eruit ziet, zal niet veel doen ter bevordering van mijn IQ. Het is dus misschien verstandig om te hatewatchen met een bepaalde dosering: geniet, maar haatkijk met mate. Hoewel het heerlijk kan zijn om je haat voor iets te delen met mensen om je heen, zelfs wij haters hebben een beetje erkenning en waardering nodig, is erin doorslaan niet cool. Zolang je je haat in goede balans weet te houden, hoeft het geen slechte gewoonte te zijn en kun je blijven genieten van zowel eindeloze uren aan onzinprogramma’s, als een goede mentale gezondheid.

Tips voor happy hatewatching
Tot slot nog wat tips om als hatewatchers soepel door het leven te gaan:
Tip 1: Als je een programma of iets dergelijks kijkt om erop te haten en je ontmoet iemand die ook kijkt, probeer er eerst voorzichtig achter te komen of diegene kijkt om dezelfde reden als jij. Niets zo ongemakkelijk als je haat te snel uiten en dan afgewezen te worden door een liefhebber van hetgeen jij hatewatcht.

Tip 2: Wees eerlijk tegen jezelf en anderen. Is iets wat je hatewatcht stiekem toch meer een guilty pleasure aan het worden? Deel dit met je vrienden. Ze kunnen je bijstaan tijdens deze moeilijke overgang en misschien kunnen jullie zelfs de ervaring delen en samen kijken, hatewatching is nu eenmaal het leukst om samen te doen.

Tip 3: Blijf niet te lang hangen bij iets waar je vroeger van hield en nu alleen nog maar kijkt om te haten. Vasthouden aan het oude is zonde, er is nog zoveel meer om te (haat)kijken! Daarnaast verpest je misschien iets voor jezelf waar je vroeger gelukkig van werd. Laat dat niet gebeuren.

Dus, geniet van al het ultieme slechte in het entertainment-universum, maar wees verstandig met je haat. Zolang je de balans weet te behouden, komt het helemaal goed. Happy hatewatching!

Cover: TheAngryTeddy

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace