Smartphonesporten, we doen bijna niet anders

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]oe jij dat wel eens? Je bent net wezen hardlopen, dus dan moet je dat uiteraard mededelen aan iedereen uit jouw persoonlijke omgeving. Zo kun je trots op Facebook, of een ander sociaal medium, posten hoeveel kilometer je hebt afgelegd tijdens een sessie. Uiteraard bevat jouw post ook een speciale kaart met daarop de route die je hebt afgelegd. Je bent je waarschijnlijk niet de enige die dit doet. Sporten met een app wordt steeds populairder in ons land, blijkt uit cijfers die in handen zijn van NOSOP3.

Wat doet zo’n app precies?
In ons landje sport ongeveer 66 procent van de bevolking. Bij het Nederlandse volk  is voornamelijk wandelen, hardlopen en wielrennen heel populair. De mensen die deze sporten beoefenen, gebruiken ook steeds meer apps die de sportbeleving optimaal moeten maken. Maar wat doet zo’n app nu precies? De app kan bijvoorbeeld berekenen hoeveel calorieën jij bent kwijtgeraakt na een sportsessie. De app doet dit nadat jij je geslacht, gewicht en leeftijd hebt ingevoerd. Deze gegevens worden dan gecombineerd met de afgelegde afstand en voilà. De meeste smartphones, zo niet alle, zijn tegenwoordig uitgerust met een gps-verbinding. Vandaar dat het mogelijk is om een kaart met jouw afgelegde route te delen met je beste of niet zo beste vrienden. Dit doen mannen overigens vaker dan vrouwen. Zo’n twintig procent van de mannen die apps gebruikt tijdens het sporten, vindt het ook nodig om dit delen via social media. Bij de vrouwen doet zo’n twaalf procent dit. Tenslotte zijn er ook apps met een ingebouwde personal trainer die jou aanmoedigt, terwijl jij zwetend naar muziek luistert tijdens het sporten. Een bekend voorbeeld hiervan is Hardlopen met Evy, een podcast waarin de Vlaamse presentatrice Evy Gruyaert jou vooruit zal proberen te branden. Altijd fijn om een aanmoedigende stem te horen als jij luistert naar jouw favoriete nummer van de Arctic Monkeys.

Gebruik van de apps
Bij de ene sport is het gebruik van apps populairder dan bij de andere sport. De speciale sportapps zijn het populairst onder hardlopers. Daar maakt 46 procent van de hardlopers gebruik van een app. Dan verbleekt toch wel het aantal gebruikers onder zwemmers, want daar is slechts sprake van twee procent. Toegegeven, het is ook niet aan te raden om het zwembad in te duiken met je smartphone.
 
Er zijn ontzettend veel apps beschikbaar die je kunt gebruiken tijdens het sporten. Neem een kijkje in de appstore en je ziet door de bomen het bos niet meer. Sport.nl heeft een handig lijstje opgesteld met de vijf apps die jij het beste kan gebruiken:

  1. Nike Training Club. Helaas alleen gericht op de sportende vrouwen. Deze app laat zien hoe je bepaalde workouts goed kan uitvoeren aan de hand van foto’s of video’s.
  2. Strava. Handig voor de hardloper, maar misschien beter voor de wielrenner. Zo kun je jouw vrienden uitdagen door elkaars routetijden te vergelijken.
  3. Runkeeper/Runtastic. Beide apps hanteren hetzelfde concept. Via gps houden ze bij hoeveel kilometer je aflegt.
  4. Fitstar. Speciaal voor de mensen die al heel lang niet hebben gesport of zelfs nooit sporten.
  5. Nudge. Deze app maakt het mogelijk om de informatie van verschillende apps die jij misschien gebruikt, waaronder de bovengenoemde Strava en Runkeeper, te combineren. Dat schijnt handig te zijn.

Dus maak een keuze uit de lijst en ga als een malle aan de slag, want ik wil vanavond op Facebook zien hoeveel kilometer jullie allemaal hebben afgelegd. Succes!

Cover: Brendon Voogt

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace