Satire in het nieuws: lachen en leren tegelijk

Picture of By Alisja Winkel

By Alisja Winkel

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]E[/mks_dropcap]lke student weet dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van het nieuws. Helaas is het ook belangrijk (misschien nog wel belangrijker) om er een rijk gevuld sociaal leven op na te houden, alle nieuwe series op Netflix volgen en ook nog eens (af en toe) iets aan je studie te doen. Met een nieuws intake die voornamelijk wordt gevoed door nieuwsberichten afkomstig van de Metro Online Facebookpagina, kunnen grote wereldevents dus nog wel eens langs je heen gaan. Gelukkig is er het genre satire, dat naast entertainment ook informatie biedt. Medium zet de belangrijkste artikelen die je hebt gemist, in het leukste rijtje ooit.

Checking in with president Trump
Ik merk dat ik zelf een overload aan nieuws over Trump ontvang. Vrijwel alle acties en woorden die uit zijn presidentschap voort vloeien maken me ongelukkig en nerveus. Dus een goede manier om op de hoogte te blijven en niet te gestrest te raken zijn filmpjes van satirische shows als The Daily Show en de talkshow van Seth Meyers. Zo is jullie wellicht ontgaan dat Trump onlangs zijn honderdste dag als president had. In dit filmpje vind je het antwoord op de vraag hoe het het ook alweer zat met die muur die hij had beloofd. Gaat Amerika dat echt financieren? Trump zegt van wel en * spoiler alert * de Amerikaanse overheid zegt van niet.

En dat is, hoe kan het ook anders met zo’n president, niet het enige nieuws uit de VS. Zo gaat Trump nu achter Canada aan, omdat hij het niet eens is met handelsovereenkomsten die te maken hebben met houthandel en de melkindustrie. Het zou vooral gaan om problemen rondom een bepaald type hout, namelijk het Canadian soft wood. Je snapt natuurlijk wel wat voor grappen dat oplevert.

https://www.youtube.com/watch?v=YVUZGK3EDEM

Tot slot het laatste stukje nieuws: Amerika heeft “the mother of all bombs” op Afghanistan gelanceerd met als doel IS uit te roeien. Het gebied Isis K werd geraakt en er kwamen 94 Isis leden om het leven.

Vrijwel alle acties en woorden die uit zijn presidentschap voort vloeien maken me ongelukkig en nerveus

Klinkt allemaal als vrij serieuze en zware praat, maar Weekend Update zou Weekend Update niet zijn als ze er een paar “op-het-randje” grappen over zouden maken. Daarbij komt dat Trump in een interview zegt dat hij ook 59 projectielen op Irak heeft afgeschoten, waarbij de interviewster hem corrigeert dat het niet om Irak ging maar om Syrie. Dat dat geen wereldnieuws is geworden geeft wel aan hoe weinig we verwachten van Trump.

Hoe zit het met de verspreiding van Europees populisme?
Dan wat Europees nieuws. Zoals jullie vast niet ontgaan is, zijn de verkiezingen in Frankrijk in volle gang. Zondag 7 Mei zal de tweede stemronde plaatsvinden en er hangt veel af van wat de Fransen zullen stemmen. Net als in Nederland is er namelijk een grote populistische beweging opgestaan. Mochten deze populisten aan de macht komen kan dit grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van de Europese Unie. Zeker na de Brexit is het goed om op de hoogte te blijven van de vorderingen rondom deze verkiezingen, al helemaal nu er een optie is om na elk zwaarmoedige nieuwtje en flauw grapje te horen.

Pep-si, pep-no
Dit nieuwtje zal ongetwijfeld niemand ontgaan zijn. Pepsi kwam onlangs met een nieuwe reclame die de plank compleet missloeg. Het maakte misbruik van belangrijke bewegingen zoals de “black lives matter movement” en andere protesten zoals de Women’s March, om hun product te verkopen. Als kers op de taart werd Kendall Jenner ingehuurd als gezicht van de campagne die in het spotje de spanning tussen protesteerders en de politie overbrugd door ze een Pepsi aan te bieden. En ze leefden nog lang en gelukkig. Niet iedereen was echter enthousiast over het spotje en het werd al vrij snel teruggetrokken door het merk. Gelukkig was daar het internet en is alles nog terug te vinden. Dit heeft natuurlijk voor een flink aantal grappen gezorgd, ten koste van Pepsi.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace