Op jacht naar vervangende Oranjekoorts

Picture of By Philip van Es

By Philip van Es

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et Nederlands elftal staat niet op het WK en daarmee vervalt één van ’s lands grootste tradities. De straat draperen in een laag oranje slingers en ballonnen en op wedstrijddagen, compleet in oranje outfit en met geschminkte vlaggetjes op het gezicht, met z’n allen voetbal kijken. De traditie gaat alweer terug naar 2014, toen we nog enigszins konden voetballen en pardoes derde werden op het WK. Voorlopig lijkt een terugkeer van deze traditie ver weg. Dus is het tijd om rond te kijken naar andere sporten waar we onze oranje hoedjes, shirts en vlaggen voor uit de mottenballen kunnen halen.

De Oranjeleeuwinnen
Toegegeven, het is geen andere sport. Maar sinds oranje voetbalmannen er geen houtje-touwtje meer van kunnen, spelen de oranje dames de sterren van de hemel. Geheel tegen de verwachting in pakten de dames vorig jaar in eigen land de Europese titel. Per wedstrijd omarmde het Nederlandse volk het EK-vrouwenvoetbal meer en meer. Tijdens de finale keken maar liefst 4,1 miljoen mensen, en ook de huldiging in Utrecht was bijzonder druk bezocht. Helaas kunnen de dames van het Nederlands elftal het leed deze zomer nog niet verzachten, aangezien het WK voor vrouwen pas plaatsvindt in de zomer van 2019.

Handboogschieten
Sinds Rio de Janeiro heeft Nederland er een wereldtopper bij. Of beter gezegd, Sjef van den Berg was al een wereldtopper, maar na Rio had het grote publiek dat pas door. Aankomende zomer zal hij deelnemen aan het WK-veldhandboogschieten in Italië. Daar kunnen we ons alvast voor opmaken.

Wat wellicht nog veel mooier is: aankomend jaar hebben we het WK-handboogschieten in eigen land. In ‘s-Hertogenbosch zullen van 3 tot 16 juni de pijlen ons om de oren vliegen. Wellicht een mooi moment om handboogschieten als volkssport te omarmen.

Honkbal
Een sport die in Nederland onderbelicht is, maar waar we pardoes goed in zijn, is het honkbal. In 2011 werden we Wereldkampioen en als we het over EK’s gaan hebben is het helemaal onbegrijpelijk dat honkbal niet populair is. De Nederlandse honkballers haalden sinds 1956 in totaal 21 Europese titels binnen, Op alle overige EK’s die we niet wonnen werden we tweede, negen maal in totaal. Daarnaast hebben we in Didi Gregorius een wereldtopper op het hoogste niveau. Gregorius is korte stop voor de alom bekende New York Yankees en verbrak op 1 mei van dit jaar het record voor de snelste korte stop die tot 10 homeruns kwam. Helaas moeten we dan wel een zomer wachten, want het EK zal pas volgend jaar plaatsvinden. Mocht je niet kunnen wachten: de Softbal Champions League vindt in augustus plaats in Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Handbal
Dat de handbaldames behoren tot de wereldtop is inmiddels wel bekend. Maar ook de heren zijn goed op weg. Afgelopen zomer plaatsten de heren zich net niet voor het WK van aankomend jaar. Toch maakten de Nederlanders het handbalgrootmacht Zweden bijzonder moeilijk. Dus ook de heren zitten eraan te komen.

De dames hebben zich wel weten te kwalificeren voor het EK in december. Naast de Europese titel zijn er ook drie tickets te verdienen voor het WK in 2019. Het EK zal pas in december plaatsvinden in Frankrijk. Dat wordt dus niet barbecueën en met de tv de tuin in, maar wellicht is het een idee om te gourmetten en lekker binnen te blijven kijken. In augustus zouden we ons lichtelijk op kunnen warmen voor het WK, als de dames onder 18 jaar in Polen meedoen aan het WK.

Slotoffensief
Alles op een rijtje gezet, zijn de bovengenoemde sporten allemaal een risico. Nederlanders zijn er goed in, maar er is serieuze concurrentie. Willen we wat meer in onze comfortzone blijven en gegarandeerd succes hebben, dan volgen hier nog wat alternatieven.

De Nederlandse hockeyheren kunnen deze zomer in eigen land een medaille pakken op de Champions Trophy. Gelukkig kunnen we in Nederland een aardig potje hockeyen, waardoor alleen de kleur van de medaille voor Nederland nog bepaald moet worden. De dames spelen in dezelfde periode in Londen om het wereldkampioenschap hockey. Daar mogen ze gaan proberen de wereldtitel te prolongeren. Op het vorige WK in Den Haag was de grootste domper wellicht dat de Nederlandse hockeyvrouwen op het toernooi één tegengoal moesten incasseren. Eremetaal lijkt dus praktisch zeker.

Daarnaast kunnen we in oktober en november gaan kijken naar het EK darts. Met wereldtopper en regerend kampioen Michael van Gerwen lijkt een podiumplaats in het verschiet te liggen. Daarnaast kunnen we ook de straten weer versieren in 2019 als de nodige langebaanschaats-titels binnengesleept gaan worden. In de tussentijd maar hopen dat de Nederlandse voetbalmannen zich weer eens plaatsen voor een toernooi. Want ondanks al deze mooie alternatieven, kan toch niets op tegen de magie van een WK voetbal.

Cover: ING Nederland

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace