[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]M[/mks_dropcap]et het ingaan van het nieuwe semester afgelopen week, begon voor mij ook iets waar ik al een lange tijd tegenaan hikte: Het opnieuw starten met het vak Medialandschap. Vorig jaar was het mij namelijk niet gelukt om dit vak af te maken. Voorafgaand aan het eerste college van dit vak kreeg ik via een mail een linkje naar een survey met vragen als wat mijn lievelingsfilm was, m’n social mediagebruik en of ik een tijdje zonder mijn telefoon zou kunnen. Die laatste vraag zette mij aan het denken. Zou ik het kunnen? Wat zou het me opleveren? Hoe goed zou ik het vol kunnen houden? Ik ging verder op onderzoek uit en kwam tot een aantal interessante inzichten die handig kunnen zijn voor mensen die ook wel eens nadenken over offline gaan. Durf jij het aan?
De nadelen van online zijn
Het klinkt natuurlijk als iets waar je ouders constant over zeuren. ‘Je zit teveel op je telefoon, leg hem eens weg’ en ‘Zou je niet eens iets anders doen dan alleen maar naar dat scherm kijken?’ zijn uitspraken die ik vaak genoeg gehoord heb. Dat dat gezeur uiteindelijk ook wel waar blijkt te zijn (ja mam, je had gelijk) is te zien aan het aantal artikelen dat te vinden is over offline gaan, digitaal detoxen en hoe je het beste met de nadelen van zoveel online zijn om kan gaan.
Het kan persoonlijk ook voor ongemakken zorgen; het concentratievermogen verminderd en er wordt soms doorlopende onrust ervaren
De grootste nadelen die worden ervaren bij het online zijn, zijn dat dingen minder in het ‘hier en nu’ beleefd worden en er minder aandacht is voor de mensen in de directe omgeving. Denk maar aan het feit dat je eerst een foto maakt van je eten in een restaurant, zodat je het met de rest van de wereld kan delen, maar eigenlijk nauwelijks deelt met de mensen met wie je daadwerkelijk bent. Daarbij kan het persoonlijk ook voor ongemakken zorgen; het concentratievermogen verminderd en er wordt soms doorlopende onrust ervaren. Dit kan als erg lastig worden ervaren, maar gelukkig kan er ook iets aan gedaan worden.
Structuur
Wat het vaakst genoemd wordt, is het creëren van structuur en patronen. Nu is dit natuurlijk over het algemeen al helemaal geen gek idee om door te voeren in je leven, maar ook op het gebied van het gebruiken van je telefoon en sociale media kan dit heel goed helpen om tot een mooie balans te komen. Bepaal voor jezelf wanneer je wel en niet online wil zijn en schrijf dit bijvoorbeeld duidelijk voor jezelf op.
Het thuislaten van je telefoon op bepaalde momenten kan hierin helpen. Ga je boodschappen doen of een wandeling maken? Laat je telefoon lekker thuis en geniet zonder notificaties en geluidjes van dit momentje rust voor jezelf. Wat ook kan helpen is je ideeën delen met de mensen om je heen. Heb je het idee vaker offline te gaan? Deel het met je ouders, vrienden of huisgenootjes, zodat zij er van af weten en je ook kunnen helpen om het idee om te zetten in een doel en je helpen dit doel te behalen.
Doe wat goed voelt
Wat natuurlijk het allerbelangrijkst is, is dat je doet waar je je goed bij voelt. Geen dag is hetzelfde en soms heb je nou eenmaal meer zin om de hele dag te Instagrammen en te Facebooken dan de andere dag. Zolang je jezelf een beetje in de gaten houdt en probeert de balans te houden, komt het sowieso allemaal wel goed. Dit is eigenlijk met alles zo.
Of ik ooit helemaal offline zal gaan weet ik niet, maar ik blijf wel mijn best doen om de balans te vinden
Wat naast het minderen voor mij een nieuwe uitdaging is, is het omdenken van het online gaan door er meer bewust van te worden. Daarbij hoort ook het genieten van het online zijn, heel bewust bezig zijn met wat je allemaal voorbij ziet komen op sociale media en het filteren van de dingen die je wel en juist niet wil zien op sociale media. Of ik ooit helemaal offline zal gaan weet ik niet, maar ik blijf wel mijn best doen om de balans te vinden. Het online leven zal naar mijn mening nooit zo mooi zijn als wat er daadwerkelijk om je heen, offline gebeurt en daar moet dan ook zeker van genoten worden!
Cover: JÉSHOOTS/ Final Editor: Fabian Bais