NU.nl zegt vaarwel tegen haar columnisten

Picture of By Nicole van Batenburg

By Nicole van Batenburg

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]lweer drie jaar terug werd er afscheid genomen van de vaste columnisten van het nieuwsplatform NU.nl. De – toenmalige – hoofdredacteur Wouter Bax bevestigde in 2012 dat het niets met bezuinigingen te maken had, maar dat het lag aan het feit dat bezoekers niet meer op de columns en opinie zaten te wachten. Toch stopte NU.nl niet volledig met columns publiceren. Een aantal sportcolumnisten bleven trouw stukken plaatsen op de sportpagina van NU.nl. Helaas kwam hier zes dagen geleden ook een einde aan. Medium zocht contact met een aantal columnisten en vroeg naar een verklaring.

Afscheid
Met prachtige afscheidswoorden zei voetbalcolumnist Menno Pot vaarwel tegen NU: “Zo zal ik altijd blijven kijken naar voetbal, de mooiste sport van de wereld. Ondanks, en misschien wel een beetje dankzij, alle smerigheid eromheen. Ik zal er alleen geen stukjes meer over schrijven op deze plek.” Hij weet dat het niet aan hem ligt. In 2012 bekende Wouter Bax al aan de Volkskrant: “Als de bezoekcijfers van onze columns beter waren geweest, waren we er absoluut mee doorgegaan.” Na toch nog drie jaar behoud van de sportcolumns stoppen naast Menno Pot ook Thijs Zonneveld, Edwin Struis, Remco Regterschot en Mark Tuitert er voorgoed mee.

Vindbaarheid
De reden blijft hetzelfde. NUsport, het sportkatern van NU.nl, was sowieso het laatste katern dat nog columns had. Uit alle andere katernen waren ze al eerder verdwenen. Niet zo lang geleden zijn de mobiele site en de app van NU.nl helemaal heringericht. De columns daar waren lastig vindbaar: een beetje weggestopt. Op de gewone ‘computersite’ waren ze nog wel goed vindbaar, net zoals vroeger. In de nieuwe opzet van de mobiele site en app was eigenlijk geen speciale plek meer ingeruimd voor columns, waardoor ze er een beetje bij bungelden en ze minder goed werden gelezen, zeker omdat inmiddels tachtig procent van de NU.nl-lezers via de mobiele site of de app komt. De hoofdredactie wilde op de mobiele site en de app geen serieuze colomnplek maken. En dus moest NUsport zich de vraag stellen: zoals die columns er nu staan, en zoals ze nu gelezen worden, vinden we dat genoeg? Het antwoord is nee. ‘’Volgens mij heeft NUsport dit met enige pijn in het hart besloten. De sport moet mee met de rest van NU.nl. Het is niet anders”, zegt Menno Pot.

Ook Thijs Zonneveld begrijpt het besluit: ‘’Ze hebben aangegeven dat ze zich de komende periode richten op nieuws en achtergronden, niet op opinie. Dat is mede ingegeven door het feit dat steeds meer hits op de site komen via mobiele telefoons, en daarop zijn columns minder goed te promoten en te lezen. De beslissing is hun goed recht, en ik heb er geen problemen mee’’. Hij noemt NU.nl een prachtig platform om columns op te schrijven: ‘”Vrij toegankelijk, zonder betaalmuur en bezocht door veel lezers. Ik heb er persoonlijk veel aan gehad en heb er met veel plezier voor geschreven.”

Toch jammer
Menno Pot: “Voetbalcolumns zijn meestal meningen. Betogen. Mijn column was anders. Ik zoomde bij voorkeur in op een gebeurtenis of fenomeentje in de periferie van de voetbalwereld, dat geschikt was om ironisch te behandelen. Ik vond het leuk de spot te drijven met die voetbalwereld, die zichzelf veel te serieus neemt. Dat vond ik altijd leuk. Ik heb veel gedachten over de voetbalwereld. Altijd leuk als je daar wekelijks een stukje van mag maken.”

Pot ziet het overigens niet alleen maar als iets negatiefs, want hij is een druk bezette freelancer die ook graag als popjournalist schrijft voor de Volkskrant. Daarnaast schrijft hij als Ajax-watcher voor Ajax Life en 1900 magazine. ‘’Mijn liefde voor voetbalcultuur in het algemeen kan ik kwijt in het nieuwe Santos magazine, dat binnenkort wordt gepresenteerd. En ik ben met nieuwe boeken bezig. Kortom: ik vermaak me wel. Als ik ergens een gebrek aan heb, is het niet aan werk maar aan vrije tijd. Ik heb geen haast en kijk zelfs wel uit naar een week zónder bottleneck op donderdagavond, maar ik hoop toch dat er ooit weer een vaste voetbalcolumn mijn kant op rolt.’’ Ook Zonneveld bevestigt dat het niet het einde van de wereld is. Hij schrijft voor meerdere media en zal in vaste dienst blijven bij het AD.

Gevolgen
De columnisten bevestigen met veel plezier stukjes te hebben geschreven en Menno Pot noemt de jongens die er werken ‘prima gasten’. “NU.nl heeft een koers gekozen: nóg meer focus op hard nieuws en nóg minder opinie. Nou, oké. Jammer voor ons. Shit happens. Er valt ineens iets weg; zo gaat dat als freelancer’’, zegt Pot. De directe gevolgen voor NU.nl weet Thijs niet te benoemen: “De gevolgen voor NU.nl kan ik niet goed inschatten, daarvoor heb ik te weinig kennis over hun bedrijfsvoering”.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace