NPO’s basisopstelling: minder amusement

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]eze week onthulde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de nieuwe plannen van het kabinet omtrent de NPO, onze publieke omroep. Het kwam erop neer dat de NPO zich meer op haar kerntaken zal gaan richten, namelijk informatie, cultuur en educatie. Dit betekent ook dat de NPO minder programma’s op het gebied van amusement zal uitzenden. De lezing van de staatssecretaris is dat dit soort programma’s niet door belastinggeld hoeft te worden geproduceerd. Met andere woorden: deze programma’s passen meer bij de commerciële.

Geen André van Duin meer
De omroepplannen werden onthuld op het Veronicaschip. “Op deze plek werd veertig à vijftig jaar terug aan de poorten van het bestel gerammeld”, volgens Dekker. Dat is natuurlijk ook zo, want de radiozender betekende toentertijd een grote verandering in ons medialandschap. Terug naar het heden. Een heden en ook toekomst waarbij de NPO zich minder met amusement bezig zal houden. Dekker was zelfs heel concreet en noemde ook programma’s op die zijn te scharen onder amusement. Programma’s die waarschijnlijk in de toekomst niet meer worden uitgezonden door de NPO, maar door bijvoorbeeld RTL. Zo zullen De Slechtste Chauffeur van Nederland, Ranking the Stars en André van Duin’s Animal Crackers verdwijnen. Dit is natuurlijk een kleine greep uit wat er in de toekomst niet meer te zien zal zijn op de NPO. Voor de rest is het afwachten en een beetje speculeren. Dus laten we dat maar doen. Wat zou er nog meer kunnen verdwijnen?

Amusement of toch niet?
Programma’s categoriseren is niet zo makkelijk als het lijkt. Dat kwam ook naar voren in de discussie die werd gevoerd in de uitzending van De Wereld Draait Door naar aanleiding van de nieuwe omroepplannen. In principe kunnen amusementsprogramma’s ook educatief zijn, je kunt er immers altijd iets van leren. Zo kun je Heel Holland Bakt beschouwen als amusement, maar je kunt er natuurlijk ook iets van leren op het gebied van koken. Dit programma kan dus ook van educatieve waarde zijn.

Een ander voorbeeld is voetbal, misschien wel het extreemste voorbeeld. De NPO heeft op dit moment de rechten van de samenvattingen van de Nederlandse Eredivisie, de Champions League, de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands Elftal in aanloop naar het EK en tot slot ook de eindrondes, namelijk het EK en WK. Voetbal is één van de grootste amusementsindustrieën ter wereld. Daar heb je het al, het is amusement. Maar het EK en WK zijn ook van grote waarde voor ons wat betreft cultuur. De kijkcijfers zijn ongekend hoog, heel Nederland is oranje en iedereen kijkt samen naar ‘onze jongens’. Dus waar zal voetbal onder worden geschaard, cultuur of toch amusement? Toegegeven, niet al het amusement zal verdwijnen, volgens Dekker. Voetbal zal waarschijnlijk niet zo snel verdwijnen, in ieder geval niet volledig. Er zijn echter genoeg andere programma’s waarbij het lastig is te zeggen of het amusement is of niet. Minder amusement klinkt dus niet zo makkelijk als het lijkt.

Cover: TV broadcasting channels

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace