NPO’s basisopstelling: minder amusement, the sequel

Picture of By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]M[/mks_dropcap]ijn eerste artikel voor de blog van Medium ging over de nieuwe omroepplannen van staatssecretaris Sander Dekker omtrent de NPO. Volgens Dekker moet onze publieke omroep zich meer bezig houden met zijn kerntaken en daar valt amusement niet onder. Dekker maakte een paar weken geleden zijn plannen bekend en deze week werd er dan eindelijk over gedebatteerd in de Tweede Kamer. Als de plannen door de Eerste en Tweede Kamer komen, worden de plannen al voor 1 januari 2016 uitgevoerd. Er is veel kritiek geleverd de afgelopen weken, maar Dekker blijft bij zijn standpunt. In mijn eerste artikel beschreef ik dat een programma als amusement categoriseren best lastig kan zijn. Komt dit ook naar voren in het grote debat?

Grijs gebied
Dekker had geen spijt van zijn eerdere uitspraken. Hierbij noemde hij heel concreet programma’s die weg konden bij de publieke omroep, zoals André van Duin’s Animal Crackers. Dit programma valt te scharen onder amusement en volgens Dekker hoeft hier geen publiek geld aan worden uitgegeven. Animal Crackers, maar ook andere programma’s passen meer thuis bij de commerciëlen. “Er is geen taboe op amusement, maar het moet een middel zijn en niet een doel op zich”, aldus Dekker.

De staatssecretaris lijkt heel concreet met zijn plannen, maar er heerst nog steeds veel onduidelijkheid. Zo werd er tijdens het debat gevraagd wat er bijvoorbeeld met cabaret gaat gebeuren. Cabaret is amusement, maar het kan ook worden geschaard onder cultuur. Cultuur moet ook één van de kerntaken zijn van de NPO volgens Dekker. Een goede vraag dus, maar met als uitkomst een onduidelijk antwoord. “Er is altijd een grijs gebied”, luidde het antwoord. Afgelopen weekend heb ik een hele goede show van Daniël Arends, geadopteerd vanuit Indonesië door een Nederlands stel, gezien op NPO 3. Bij de beschrijving op de site van de publieke omroep staat letterlijk “Informatief en Kunst/Cultuur”. Valt dit later ook onder het zogenaamde grijze gebied of is het toch puur amusement?

Onduidelijke onzindeals
Er werden zelfs kritische kanttekeningen geplaatst bij het functioneren van Sander Dekker vanuit de VVD, zijn eigen partij. Kamerlid Elias stelt dat de NPO deals heeft gesloten die niet helemaal onomstreden zijn. Zo verwijst hij naar Heel Holland Bakt, wat wordt uitgezonden door Omroep Max. RTL toonde ook interesse, maar Omroep Max bood twee maal de gangbare prijs. Dat zou natuurlijk onredelijk handelen zijn van de NPO, mocht dit verhaal van Elias waar zijn. Maar er is meer. Elias spreekt over geheimzinnige onzindeals. Dit heeft betrekking op de deals die de NOS heeft gesloten om de rechten van de samenvattingen van de Eredivisie te bemachtigen. Zo zouden er onderliggende afspraken worden gemaakt. Vanwege afgesproken geheimhouding bij het afsluiten van de contracten, kunnen we helaas alleen maar speculeren.

Voetbal
Van de Nederlandse Eredivisie is het slechts een kleine stap naar de Champions League. Het Europese miljoenbal zal vanaf volgend seizoen niet meer te zien zijn bij de NOS. De NOS heeft geen bod uitgebracht. Logisch, het kost ook bakken met geld, maar is hier al de hand van Dekker te zien? In mijn eerste artikel beschreef ik dat het lastig is om voetbal te categoriseren. Is het amusement of toch cultuur? Dekker: “Ik hou ook van voetbal, maar het maakt mij niet uit of het op SBS, RTL of Fox te zien is.”

Flinke klus
Daar moet ik Dekker ongelijk geven. Ik zie het liefst voetbal bij de NPO, zodat iedereen zonder al teveel reclame kan genieten van het voetbal. Maar als ik dan toch moest kiezen, hoop ik dat de Champions League bij RTL wordt ondergebracht, waar Genee en consorten het voetbal belichten op een manier die ik toch wel het leukst vind. Dekker slaat naar mijn mening in dit geval de plank dus volledig mis. Daar heeft hij helaas vaker last van tijdens het debat als we de uitspraken er bij pakken van verschillende kamerleden. Als dat zo blijft, wordt het nog een flinke klus voor de staatssecretaris om zijn plannen in te voeren.

Cover: Roel Wijnants

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace