fbpx
Other

Nobody Speak: Trials of the Free Press

Vanaf 23 juni is er een nieuwe documentaire op Netflix te zien waarin Brian Knappenberger de bedreigingen voor de vrije pers van nu aankaart. De makers waren in eerste instantie enkel geïnteresseerd in het Hulk Hogan-sekstape schandaal vanwege de kwestie van privacyschending maar stuitten na het filmen van de documentaire op interessante informatie. Een rijke investeerder bekostigde de rechtszaak van Hogan tegen de omstreden nieuwswebsite Gawker.com, die de sekstape van Hulk Hogan publiceerde. Gawker.com werd voor 140 miljoen dollar aangeklaagd, dit betekende het doodvonnis voor de nieuwswebsite en een gedwongen faillissement volgde. De documentaire heeft een andere wending genomen en heeft het vastleggen van Hulk Hogans rechtszaak tegen Gawker Media veranderd in een onderzoek naar hoe de rijken persvrijheid kunnen dwarsbomen door hun critici het zwijgen op te leggen.

In de jarenlange rechtszaak tussen Hogan en Gawker is Hogan financieel bijgestaan door Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en een van de eerste investeerders in Facebook. Motieven van Thiel om Hogan bij te staan zijn echter dubieus. Thiel was kwaad op Gawker voor een stuk dat in 2007 is gepubliceerd omtrent de seksuele geaardheid van Thiel. Thiel heeft zijn advocaten opdracht gegeven rechtszaken te zoeken tegen Gawker die hij kon steunen. Er is kritiek vanuit de mediawereld gekomen aangezien dit in strijd is met de persvrijheid. Dit zou namelijk betekenen dat rijke mensen bij berichtgeving die hen niet aanstaat net zo lang kunnen blijven procederen tot een medium opgeeft.

Eerste amendement
Journalisten en experts op het gebied van het eerste amendement stellen dat de Hogan vs. Gawker zaak een van de belangrijkste zaken in de geschiedenis van de Verenigde Staten die het amendement schaden. Het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten is een artikel dat het congres verbiedt om wetten aan te nemen die het recht op vrijheid van godsdienst verbieden, de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid belemmeren. In de documentaire Nobody Speak: Trials of the Free Press ligt de nadruk op de vitale rol die een vrije pers speelt in een democratie. Knappenberger stelt nadrukkelijk dat de media-affaire van Gawker in strijd is met het eerste amendement, hoe verwerpelijk je een website ook kunt vinden. Want wanneer juridische vragen ontstaan over wat journalistiek inhoudt en welke nieuwsmedia wel en welke nieuwsmedia een grondwettelijke bescherming verdienen, vormt dit een bedreiging voor een gezonde democratie. Daarnaast wordt in deze documentaire de gevaarlijke invloed van sommige extreem rijke en krachtige individuen, zoals Peter Thiel, die een nieuwsmedia website offline weet te krijgen omdat de inhoud van de site hem niet bevalt, onderzocht.

De pers is er om macht te controleren en waarheid te spreken, ongeacht of politici en presidenten dit leuk vinden

Fake news
Brian Knappenberger vindt het belangrijk om documentaires te maken over onderwerpen waar hij gepassioneerd over is. Sinds het aantreden van Donald Trump als president, die journalisten en nieuwsmedia niet bepaald hoog in het vaandel heeft staan, is het belichten van dit onderwerp volgens Knappenberger meer urgent dan ooit. De democratie wordt volgens Knappenberger bedreigd door iemand die geen respect toont voor het eerste amendement en geen respect heeft voor persvrijheid. De pers is er om macht te controleren en waarheid te spreken, ongeacht of politici en presidenten dit leuk vinden. Als deze documentaire dit idee versterkt en mensen oproept om in actie te komen om te blijven vechten voor de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, dan is Knappenberger tevreden.

241 Total Views 2 Views Today

Reacties

reacties

About the author

Berra Ganzeboom

Berra Ganzeboom

Berra Ganzeboom (23) is vierde jaars Communicatiewetenschap student. Het vertellen van verhalen heeft altijd haar belangstelling gewekt, zowel tekstueel als visueel. Begin 2017 heeft zij dan ook de redactie van Medium Magazine versterkt en zal zij meewerken aan Medium TV.