Negen apps om zonder studievertraging op het strand te belanden

By Mireia Boot

By Mireia Boot

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]M[/mks_dropcap]et de terrasmiddagen, festivals en zomervakantie in het verschiet is de zelfdiscipline van menig student gedaald tot onder nul. Het vooruitzicht van tentamens in juni en juli is er niet eentje om vrolijk van te worden en sommigen van ons hebben al hun zinnen gezet op de herkansing volgend jaar. Maar er is hoop: we verlichten de pijn van het eeuwig studeren met deze apps, waardoor je helemaal voorbereid deze laatste twee maanden ingaat. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 77 procent van de studenten apps als een hulpmiddel ziet voor hogere cijfers en zo’n 62 procent voelt zich er beter door voorbereid. Dit moet goedkomen, toch? 

Organiseer je leven
De agenda is inmiddels versleten, uit elkaar gevallen of überhaupt nooit aangeschaft. De notities in je telefoon stapelen zich op en ook die iPhonekalender is niet alles. Je zaken op orde hebben is stap één en met MyStudyLife zet je in één keer alles op een rij. In de kalender vul je in wanneer je les, tentamens en overige taken hebt. Je sorteert het op kleur en voilà, je hebt overzicht. De app stuurt je herinneringen en daarnaast slaat ‘ie al je gegevens op in de cloud. Want ook als je offline bent, werkt MyStudyLife gewoon en hij synchroniseert automatisch weer wanneer je online gaat. Is het ooit zó makkelijk geweest? Dacht het niet.

Nu je overzicht hebt, is het tijd voor de administratie in huis. Je kunt vaarwel zeggen tegen het sparen van hand outs, bonnetjes en ander papierwerk. De Fast Scanner is het snelle en goedkope alternatief voor een ‘echte’ scanner. Want deze app scant alles voor je en maakt er automatisch een PDF van. Zo heb je al jouw schoolwerk bij de hand en kan al het papierwerk de deur uit. Je weet nu zeker dat je alles op orde hebt, maar je kunt ook nog wel wat focus gebruiken. Met SelfControl blokkeer je alle websites die je ook maar enigszins kunnen afleiden tijdens het leren. Je zet ze op je ‘blacklist’ en bepaalt zelf hoelang ze geblokkeerd moeten zijn. Er is geen ontkomen aan, want als je de app verwijdert, blijven de pagina’s net zo lang geblokkeerd tot de tijd ‘voorbij’ is. Niet de meest vriendelijke app dus, maar het werkt zeker.

We steken het ouderwetse studeren in een nieuw jasje

Studeer sneller
Vervolgens moet je toch écht aan de bak, dus steken we het ouderwetse studeren in een nieuw jasje. Leuk wordt het niet, maar je hoeft in elk geval geen ellenlange samenvattingen meer te schrijven. Het kaartjes schrijven komt namelijk weer onder het stof vandaan dankzij de app StudyBlue, een platform voor digitaal leermateriaal. Er staan honderden flashcards op over allerlei onderwerpen, maar je kunt ook je eigen kaartjes maken en delen met andere studenten. Zo heb je al je studiemateriaal op je tablet of smartphone. De UvA kan op dat platform ook nog wel wat input gebruiken, want veel staat er nog niet op…

Voor wie niet graag met honderden kleuren in de weer gaat voor een woordweb, is er een wat minder creatief alternatief. Met SimpleMind+ en iMindmap maak je mindmaps die je helpen bij het leren: wel in een simpele versie, want wie special features wil, moet toch echt betalen.

Tot slot de app die referenties voor je samenstelt. Per slot van rekening is niets irritanter dan ze allemaal zelf in elkaar te moeten flansen. Bij EasyBib klik je een stijl aan – bijvoorbeeld APA – en vervolgens kun je automatisch een referentie voor een boek, website of tijdschrift genereren. Ook kun je de barcode van boeken scannen om zo automatisch een referentie eruit te laten rollen. Even doorsturen naar je mail en klaar is Kees.

Inspireer jezelf
Naast al dat gestudeer kan het broodnodige maar leerzame vermaak niet ontbreken. Ja zeker, dat bestaat. Voor extra verdieping, inspiratie en motivatie waar je ook nog eens wat aan hebt, komen de volgende apps goed van pas. Op Coursera kun je – gratis en voor niets – honderden cursussen volgen door middel van filmpjes. Je maakt toetsen en kletst met je medestudenten over de stof. Aan het einde van de cursus krijg je een heus certificaat; beter dan niets! Het allerleukst is TED, een inspirerend platform waar bekende en interessante mensen samenkomen. Zo staan er video’s op waar experts uit verschillende vakgebieden onderwerpen aankaarten, van Jamie Oliver tot Steve Jobs en Malcolm Gladwell, het platform telt meer dan 2100 filmpjes. Daarnaast kun je ook onderwerpen aanklikken waar je meer over zou willen leren, zoals economie, psychologie en communicatie. Zo zie je maar, al die informatieve studie-apps zijn zo saai nog niet.

We zijn inmiddels allemaal toe aan vakantie, en die laatste loodjes wegen verdomd zwaar. Maar wie nog wat motivatie zoekt én vervanging voor de gouwe ouwe JoHo-samenvattingen: met deze apps sla je jezelf zo door de komende twee maanden heen. Dan lig ook jij straks (zonder studievertraging) op het strand!

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace