De mediahype die Bridget Jones heet

Picture of By Leonie Ruizendaal

By Leonie Ruizendaal

“All by myself… Don’t wanna be… All by myself.” Een echte Bridget Jones-fanaat kan deze tekst uit volle borst meezingen en sinds vorige week mag dat ook weer. Het derde deel van Bridget Jones is uitgekomen, genaamd: Bridget Jones Baby. Afgelopen weekend kwamen er wereldwijd honderdduizenden bezoekers naar de bioscoop om te zien hoe Bridget Jones weer lekker zichzelf was. Inmiddels regent het records, maar wat zijn de veranderingen in de nieuwe Bridget Jones?

Uitverkochte zalen
Nog geen week geleden begon de hype in Nederland. Bridget Jones Baby ging die avond in première en hield 60 procent van alle Nederlandse filmdoeken bezet. Dit kwam mede door de landelijke Ladies Nights die werden georganiseerd.

Afgelopen weekend werden de bezoekcijfers bekendgemaakt. De film staat momenteel in 24 landen op nummer 1, waaronder in Nederland. In Nederland hebben al ruim 200 duizend mensen de film gezien en heeft de film al ruim 1 miljoen euro opgebracht.

Bridget draagt een nieuw jasje
Het vorige deel kwam maar liefst twaalf jaar geleden uit. Er zijn logischerwijs dus veel veranderingen zichtbaar. De inmiddels haast onvoorstelbaar grote mobiele telefoon en papieren dagboek uit Bridget Jones Diary zijn anno 2016 ingewisseld voor een iPhone en een iPad. Hierdoor is de film weer geheel up-to-date.

Bridget Jones is de anti-heldin die regelmatig verkeerde kleren aantrekt en altijd onhandige dingen zegt

Ook is er een aantal veranderingen rondom Jones. Waar ze in de vorige films werd gekenmerkt door een – ietwat – mollig figuur, is ze in deel drie drastisch afgevallen en naar eigen zeggen ‘op haar ideale gewicht’.

Bridget is de anti-heldin
Twee jaar geleden kwam actrice Renee Zellweger vaak in het nieuws, omdat ze cosmetische ingrepen had gedaan. Ze was haast onherkenbaar geworden. Haar gezicht is in deel drie dan ook iets veranderd. Dit staat eigenlijk in contrast met Bridget Jones; een vrouw met zelfspot die worstelt met het schoonheidsideaal.

Sterren voor Bridget
De film werd de afgelopen weken bedolven onder de media-aandacht. Ook hier in Nederland kwam je op elk medium Jones tegen. De film heeft over het algemeen goede recensies ontvangen. De Volkskrant gaf vier sterren en schreef: “Het uitmelken van oude succesvolle franchises doet meteen het ergste vermoeden. Maar Bridget Jones is verrassend leuk, juist voor degenen die er met lage verwachtingen heen gaat.”

Hoofdrolspeler Zellweger is volgens de krant in ‘topvorm’. Ze heeft humor en is wat naïef, maar ze geeft nooit op. Ze is de anti-heldin die regelmatig verkeerde kleren aantrekt en altijd onhandige dingen zegt. Vanwege de herkenbaarheid zou ze haar populariteit hieraan te danken hebben.

Toch is NRC Handelsblad met drie sterren wat minder enthousiast. Zo zegt de krant: “Het grootste gedeelte van de film worden die romantisch-komische perikelen met vaart en flair gebracht. Lach en traan doen hun werk. En dan zakt de film in.”

Deel vier?
Komt er hierna nog een deel vier uit? Wel als het aan Zellweger ligt. “Het is heerlijk om iemand te spelen die zo open en ongepast is”, zei ze tegen Veronica Magazine. Nu alleen nog hopen dat de fans niet wéér twaalf jaar moeten wachten.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace