Klimaatverandering: een hoax! Of toch niet?

Picture of By Jacobien Adam

By Jacobien Adam

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et is 20 graden te warm op de Noordpool, Donald Trump wil af van het klimaatakkoord van Parijs en ondertussen wordt de opwarming van de aarde door een aantal mensen afgedaan als een hoax. Wie zijn deze mensen, ook wel klimaatontkenners genoemd, en waarom zijn zij er heilig van overtuigd dat de opwarming van de aarde slechts een verzinsel is om de burgers meer geld te laten uitgeven?

In het verkiezingsprogramma van Donald Trump was hij heel duidelijk wat betreft het klimaatakkoord van Parijs: de Verenigde Staten moeten zich terugtrekken. Trump is één van de vele mensen die beweert dat de opwarming van de aarde slechts een hoax is en het allemaal niet zo erg is als het lijkt. Deze klimaatontkenners beweren dat de aarde altijd al opwarmt en de mens hier vrijwel geen invloed op uitoefent. Daarnaast vinden deze, meestal (extreem)rechtse, mensen dat het linkse propaganda en pure geldklopperij is.

Shady websites
Op internet zijn vele websites te vinden die bijdragen aan het in leven houden van deze complottheorieën door quotes te gebruiken van tophoogleraren, die uiteraard iets hebben gestudeerd wat helemaal niets met het klimaat te maken heeft. Helaas zijn veel mensen, die zelf op internet op onderzoek gaan, geneigd om dit soort quotes al snel te geloven omdat de bron in kwestie een hoogleraar is. De klimaatontkenners schreeuwen maar al te hard dat ze zich niet laten beïnvloeden door de media, maar blijkbaar wel door een shady website waarvan de gebruikte bron ook niet te controleren is.

Die drie procent van de wetenschappers die het klimaat ontkennen, zijn nu opeens toch niet meer zo’n betrouwbare bron

Gideon Levy, een Nederlands onderzoeksjournalist, heeft een documentaire gemaakt waarin hij de Amerikanen opzoekt die niet in de klimaatverandering geloven. 97 procent van de wetenschappers is het erover eens: de opwarming van de aarde is real. Dan blijft er nog drie procent over die dus beweren dat klimaatverandering een hoax is, maar hier zit een addertje onder het gras. Donors Trust, een Amerikaanse non-profitorganisatie, hoeft volgens de wet de identiteit van haar financiers niet prijs te geven en via deze non-profitorganisatie wordt veel geld doorgesluisd naar de conservatieve denktanks en lobbygroepen die nieuwe wetgeving wat betreft de opwarming van de aarde proberen te voorkomen.

De corruptie van de wetenschap
De gebroeders Koch, bijvoorbeeld, hebben veel geld gedoneerd aan deze groepen. Wat niet geheel toevallig is, want deze broers hebben namelijk een gigantisch bedrijf dat zich bezighoudt met fossiele brandstoffen. In het begin doneerden ze dit geld openlijk, maar sinds 2008 kunnen de donaties niet meer getraceerd worden. Het geld dat via Donors Trust bij deze conservatieve denktanks terechtkomt, wordt vaak gebruikt om wetenschappers geld te bieden om vervolgens openlijk de opwarming van de aarde af te schilderen als een hoax. Die drie procent van de wetenschappers die het klimaat ontkennen, zijn nu opeens toch niet meer zo’n betrouwbare bron.

De conservatieve Amerikanen en (extreem)rechtse mensen zijn van mening dat de opwarming van de aarde linkse propaganda is, maar veel mensen die deze ideeën steunen zijn zich er niet van bewust dat er achter de schermen heel veel wordt gesjoemeld. Brekend nieuws: de opwarming van de aarde is echt en als wij mensen zo doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, uit naam van de economie, zullen we in Nederland straks vaker te maken krijgen met overstromingen. De zeespiegel zal stijgen en dat zal veel problemen opleveren voor Nederland, want dankzij de dijken hebben we twaalf provincies in plaats van vier. Welke hoogleraren helpen ons dan?

Cover: geralt

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace