De ‘verontschuldiging’ van Kevin Spacey na het #metoo-schandaal’

Picture of By Iris Ausems

By Iris Ausems

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et ‘#metoo-schandaal’ zal de meeste mensen niet ontgaan zijn. Steeds meer mensen uit de Nederlandse en buitenlandse media- en entertainmentwereld die voorheen zeer geliefd waren, worden aan de schandpaal genageld. De meeste van hen reageren op hun beschuldiging. Vaak zeggen zij dat het voorval met instemming van beide partijen was óf niet heeft plaatsgevonden. Kevin Spacey kwam echter met andere, bijzondere argumenten.

In een statement dat Spacey op Twitter plaatste, als reactie op de beschuldiging dat hij een minderjarige zou hebben verkracht, zegt hij zich het incident niet te herinneren, maar vast dronken te zijn geweest. Nadat hij zijn acties goed probeert te praten door de schuld toe te kennen aan alcoholmisbruik, wordt zijn verklaring alleen maar beter. Spacey verklaart dat hij als homoseksueel door het leven zal gaan en eerlijkheid en openheid de eerste stap is bij dit proces. Een veredelde poging tot sympathie wekken?

Slechtst getimede coming-out ooit
Er zijn heel veel redenen op te noemen over wat er mis is met dit statement. Deze coming-out is misschien wel de slechtst getimede ooit. Er circuleren inmiddels memes met teksten als: ‘Sir, how fast do you think you were going when you drove through that stop sign?’ ‘I’m gay’, of ‘Adolf Hitler says he doesn’t remember the holocaust because he was drunk, now chooses to live as a gay man’. Uit de kast komen om de aandacht af te leiden van een beschuldiging van pedofilie is misselijkmakend en absurd.

Klap voor LGBTQ-community
Naast dat Spacey’s coming-out heel vreemd getimed is, is het statement dat Spacey homoseksueel is ook nog eens een enorme klap voor de LGBTQ-community. Die heeft namelijk al langer te kampen met het onterechte vooroordeel dat homoseksualiteit gekoppeld is aan pedoseksualiteit. Vice schreef daar ook een interessant artikel over. Spacey heeft zijn coming-out gebruikt als middel om de beschuldiging van pedofilie goed te praten, terwijl hij dit op een eerder moment juist had kunnen gebruiken om de LGBTQ-community te steunen.

Niet onbestraft
Gelukkig blijft Spacey’s gedrag niet onbestraft. Hij en zijn carrière hebben binnen een week een enorme klap gekregen. Netflix heeft bekend gemaakt dat de hit-serie House of Cards, waar Spacey de hoofdrol in speelt, ermee gaat stoppen. Kevin Spacey zou een Emmy krijgen voor zijn oeuvre, maar die is ingetrokken. De ING had Spacey uitgenodigd als hoofdspreker op een congres in Rotterdam, maar ook die uitnodiging is ingetrokken. Daarnaast is aangekondigd dat de Netflix-film Gore, die niet alleen Spacey in de hoofdrol heeft, maar ook nog door hem geproduceerd is, gecanceld is. Een grote stap, aangezien de film al in post-productie was, wat betekent dat de opnames al gemaakt waren.

Het ‘#metoo-schandaal’ wordt alleen maar groter en groter. Het lijkt wel alsof bijna elke dag een nieuw iemand beschuldigd wordt. Zo nu en dan zijn dat onze favoriete acteurs, regisseurs of andere geliefde mediamensen en entertainers. Voor de meesten van hen loopt binnen aanzienlijk korte tijd hun carrière serieuze schade op, maar hun imago nog grotere schade. Naast de trauma’s die toegebracht zijn aan de slachtoffers, is het dus ook nog vaak een klap voor fans. Het is vrij logisch dat een publiek figuur bij zulke schade aan zijn of haar imago en carrière in paniek raakt en vanuit dat opzicht is een reactie als die van Spacey te verklaren. Het is er echter geen excuus voor. Alcohol de schuld geven van sexuele intimidatie bij een minderjarige en uit de kast komen om sympathie op te wekken, is dom, irrelevant en verschrikkelijk voor de slachtoffers. Het boemerangeffect van Spacey’s reactie is dan ook volledig terecht.

Cover: Lum3n.com

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace