Jabbo Smulders: “Ga eens schijten zonder telefoon”

By Gastredacteur

By Gastredacteur

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]T[/mks_dropcap]wee verschillende All Stars, een nonchalant pak, een bos met rood haar en een brede glimlach: Jabbo Smulders (29) is niet de gemiddelde motivational speaker. Voor de zomer sprak onze gastredacteur met hem op de UvA, tijdens zijn presentatie over het volgen van je dromen. Vandaag de dag geeft Smulders meditatietrainingen aan de Herengracht en workshops die mensen helpen hun flow te vinden. Zijn advies? “Ga alsjeblieft naar jezelf luisteren, er is meer dan een baan en een hypotheek.”

Motivator, consultant, ontdekker en ‘moderne monnik’: er is niet één titel die het werk van Smulders omschrijft. Na een inspirerende sessie op de UvA spraken we hem dit keer in een levendige bar in Oud-West. Onze missie was duidelijk, namelijk het bespreken van het eeuwige probleem van de student: niet weten wat je wilt doen en al helemáál niet de tijd nemen om hierover na te denken.

Jouw interne communicatie
We leven in een snelle maatschappij waarin we constant denken geen tijd te hebben om na te denken over wat we eigenlijk willen. Zelfs als we pauze nemen stoppen we ons hoofd vol met content: Spotify, de fiets, podcasts tijdens het hardlopen en Facebook tijdens de studeerpauze. Burn-outs zijn eerder regel dan uitzondering. Volgens Smulders komt dit doordat mensen hun eigen ‘interne communicatie’ niet meer kunnen verstaan: “Alles valt en staat bij het luisteren naar jezelf. Een burn-out ontstaat wanneer je harder werkt dan je eigenlijk zou moeten doen. Hoe voorkom je dat? Door te luisteren naar je interne stem en je niet te laten afleiden door wat de rest van de wereld van je vindt, denkt of van je moet – of je blind te staren op wat anderen van je verwachten.”

We krijgen de hele dag allerlei kansen voor onze voeten geworpen, maar als je stof in je hoofd hebt, zie je ze niet

‘Actief luisteren’ zat er bij Smulders al vroeg in. Na zijn stage kreeg hij een vaste functie aangeboden bij een enorm retail-bedrijf: een mooie kans die hij uiteindelijk afsloeg, omdat hij niet zeker wist of dat hetgeen was dat hij wilde. Hij bedankte vriendelijk en besloot ondernemer te worden, want zijn idee was dat als je iedere ochtend wakker wordt en jezelf de vraag stelt “Wat wil ik nou echt?”, dat je dan sneller ontdekt wat je echt wilt. Dit was geen makkelijke weg en op een bepaald moment belandde hij een punt waarop hij financieel gezien nog geen drie weken vooruit kon. Hoewel zijn eerste reactie grote paniek was, lukte het om tot zichzelf te komen door meditatie en een helder plan te bedenken. Juist op dat moment kreeg hij een telefoontje dat zou leiden tot zijn allergrootste freelance-klus: “We krijgen de hele dag allerlei kansen voor onze voeten geworpen, maar als je stof in je hoofd hebt, zie je ze niet. Door actief te luisteren naar jezelf, creëer je een bepaalde alertheid. Je raakt in een flow. Dan gaat het gewoon vanzelf.”

Bier en meditatie
Maar hoe zorg je ervoor dat je naar jezelf luistert? Meditatie bleek het antwoord voor Smulders. Zo zat hij vorig jaar nog in een klooster in Frankrijk. Dit betekent echter niet dat we allemaal ons tas moeten pakken en op retraite moeten gaan: “Het is fijn om een week in een klooster te zitten, weg van de e-mails, maar het is niet dé oplossing. In ieder geval niet voor mij. Ik zie mezelf als een soort ‘moderne monnik’ grapte hij: juist binnen alle gekheid probeer ik mijn rust te vinden en dingen te blijven doen die ervoor zorgen dat ik bij mijn core blijf. Ik zet mijn telefoon regelmatig uit, mediteer direct in de ochtend, maar drink ook gewoon bier als ik op festivals sta.”

Ik zet mijn telefoon regelmatig uit, mediteer in de ochtend, maar drink ook gewoon bier als ik op festivals sta

Volgens Smulders is je interne communicatie – vanuit het hoofd, hart en buik – dé tool om in het dagelijks leven tot jezelf te komen: communicatie die je logischerwijs niet hoort als er te veel ‘herrie’ is. De oplossing? Schakel alle afleiding even uit. De één gaat hiervoor mediteren in Azië, de ander een middag wandelen in het Amsterdamse Bos. Wat je ook kiest, de truc is om één taak tegelijk te doen: “Ga je eten tijdens je studeerpauze? Ga dan alleen eten. Niet eten én Instagrammen. Zoek de stilte op. Schrijf je vraag op en ga vijf minuten lang schrijven. Kijk bij het wakker worden niet meteen op sociale media. Ga eens schijten zonder telefoon. Al mijn goede ideeën zijn ontstaan omdat ik de tijd nam om tot mezelf te komen, niet omdat ik door mijn tijdlijn scrolde”.

Zestigduizend euro
Met alleen luisteren naar je interne stem kom je er echter niet. De communicatie moet worden omgezet in een plan. Bedenk waar je wilt eindigen en hoe je er kunt komen. Dat kan op meer manieren dan je denkt. Zo raadt Smulders eigenwijze, creatieve mensen af om te gaan studeren: “Zeg dat alles bij elkaar opgeteld, dus met collegegeld, kamerhuur, schuld etc., een studie bijvoorbeeld zestigduizend euro kost. Dat is het bedrag dat je hebt om in jezelf te investeren. Hiervan kun je een mooie wereldreis maken, cursussen volgen bij de grootste denkers, boeken lezen… Ik geloof dat standaard-onderwijsinstellingen niet altijd de beste zijn voor iedereen; er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Als jij goed kunt luisteren naar je eigen interne communicatie weet je precies wat jouw weg is. Durf radicaal anders te denken. De mensen die nu voor gek worden verklaard, zijn over vijf of tien jaar de mensen waar we allemaal tegen op kijken…”

Cover: Elisabeth Lanz

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace