In beeld: Doordeweeks studeren, Rachmaninoff in het weekend

Picture of By Desiree Janssen

By Desiree Janssen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]V[/mks_dropcap]oor de rubriek ‘In beeld’ worden één of meerdere foto’s uit de afgelopen week gekozen. Deze week kon één van onze fotografen een kijkje geven in een wereld waar niet veel studenten in thuis zijn: die van de klassieke muziek. 

Afgelopen weekend gaf het UvA-orkest J.Pzn Sweelinck, het oudste symfonieorkest van Amsterdam bestaande uit studenten uit Amsterdam en omstreken, twee concerten in samenwerking met het GCA, het Groot Concertkoor Amsterdam. Onze fotograaf was erbij en legde de concentratie, de passie en het talent van het repeterende orkest vast.

Het Sweelinckorkest is naast één van de beste amateur-symfonieorkesten van Nederland ook een echte studentenvereniging. Zo wordt er elke donderdag na de repetitie tot in de vroege uurtjes geborreld in Bar Lunar, de stamkroeg. Bovendien worden er door verschillende commissies activiteiten georganiseerd zoals een gala, een kamermuziekavond en een inter-orkestrale voetbalcompetitie met andere studentenorkesten uit heel Nederland.

Klassieke muziek is een traditionele vorm van muziek, maar daarom niet minder waard dan Drake of Beyoncé. Ook de klassieke muziek blijft zich ontwikkelen en vernieuwen, al is dat in een andere context dan popmuziek of EDM. Het Sweelinckorkest laat zien dat de wereld van de klassieke muziek er eentje is die gekoesterd moet worden, en een die jongeren in hun vrije weekend Rachmaninoff laat spelen in een kerk tussen de prostituees in Amsterdam.

Cover: Desiree Janssen

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace