Het leven bij een lokale omroep

By Philip van Es

By Philip van Es

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]e lokale omroep heeft vaak een imago probleem, zeker de omroepen in kleinere gemeenten zoals de mijne. Ik woon in een klein dorpje dat samen met drie andere dorpen de gemeente Zuidplas vormt. Dat landelijke wonen is leuk en lekker rustig, de keerzijde daarvan is dat er bijzonder weinig noemenswaardigs gebeurd.

De laatste keer dat onze gemeente het landelijke nieuws haalde was weliswaar met de verkiezingen. Al vier jaar lang komen nationale en internationale pers verslag uitbrengen van ons ‘revolutionaire’ drive-in stembureau. Verder is er in het afgelopen decennium een keer een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in een weiland, vlak naast de kerosineleiding die van Rotterdam naar Schiphol loopt. Heel veel meer spectaculairs gebeurd er niet als je met landelijke ogen kijkt.

Als lokale omroep moet je het klein houden, dicht bij de belevingswereld van de inwoners blijven. Je volgt de lokale sportploegen en dat binnenkort blikjes en conserven bij het plastic afval mogen is het nieuws van de week. Geen sexy nieuws. Maar opvallenderwijs maakt dat de inwoners van een gemeente niet zoveel uit, het is behapbaar nieuws en mensen weten in hun directe leefomgeving waar ze aan toe zijn. Dat lokaal nieuws niet sexy is zal vast iets afdoen aan het imago van een omroep, maar als je er mensen mee helpt, wat zou het dan?

Relletjes
Heel soms is er een relletje in de gemeente. Met de nadruk op soms. De meest recente rel betrof een boom. In mijn pittoreske dorpje stond een boom midden op het dorpsplein voor het oude gemeentehuis. Tijdens de fusie met de andere dorpen is het gemeentehuis verhuisd naar het grootste dorp en dat van ons kwam leeg te staan, waardoor de nieuwe gemeente besloot er woningen te plaatsen. Echter ging vlak voor de verkiezingen de boom tegenover het gemeentehuis tegen de vlakte. Er werd een stille tocht voor de boom georganiseerd en iedere politieke partij had direct een mening. Als lokale omroep ga je dan gelijk graven. Waarom staat die boom er? Wat is de emotionele waarde van zo’n boom? Gek genoeg ga je ook relativeren. Als we ons druk maken om zo’n boom, dan gaat het toch best goed in onze gemeente? Toch zal je als omroep iets moeten met zo’n relletje. Menig belletje wordt in de nachtelijke uren van de dag gepleegd om te overleggen hoe we er verslag van gaan doen. En in dit geval was de keuze makkelijk, hoe vervelend het ook is dat de boom weg is, het is slechts een boom.

Verkiezingen
Als lokale omroep ben je zowel waakhond van de lokale democratie als informatiekanaal voor de burger. Als politiek verslaggever stel ik zo links en rechts in mijn omgeving vragen als: wat zou jij willen zien of lezen? Laatst sprak ik een kennis en stelde ik de vraag wat zij interessant zou vinden om te lezen om haar stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op te baseren. Tot mijn grote verbazing kwam het volgende antwoord: ‘Ik heb niet zoveel met de gemeentepolitiek, ik heb veel meer met de landelijke politiek die beslissen echt over mijn omgeving.’ Naast dat zo’n antwoord feitelijk gezien onjuist is, ik heb Mark Rutte immers nog nooit gehoord over het verlenen van een vergunning voor een Lidl in Nieuwerkerk aan den IJssel, deed het mij toch denken. Doen wij als lokale omroep ons werk wel goed genoeg? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit soort misvattingen niet meer ontstaan?

Dilemma’s
En tussendoor word je als omroep links en rechts bestookt met meningen en opinies. Niks nieuws onder de zon, maar als politici op de kieslijst je gaan beschuldigen van het hebben van een politieke voorkeur, beïnvloedt dat het journalistieke proces enorm. Je komt ongewild onder een vergrootglas te liggen waardoor het maken van onafhankelijke keuzes onder druk komt te staan. Als journalist probeer je in eerste plaats alle partijen in de verkiezing te belichten en de media-aandacht evenredig te verdelen, een theoretisch mooi verhaal maar in de praktijk ó zo moeilijk.

Het moment dat verkiesbare politici publiek roepen dat de lokale omroep een bepaalde kleur heeft is het moment dat politici de onafhankelijkheid van een omroep in gevaar brengen. Zelf telde ik paranoia hoe vaak een partij in een artikel genoemd werd en of in onze promo’s alle partijen wel verwerkt waren. Een ongezonde ontwikkeling. In enkele externe debatten was het namelijk daadwerkelijk zo dat partijen minder aan bod kwamen. Dan sta je voor het blok, ga je de werkelijkheid weerspiegelen door aan te geven wat er gebeurd is en wie er de sterkste punten maakt of ga je mee in de hysterie en ga je de waarheid lichtelijk verdraaien om zo alle partijen evenveel aandacht te geven?

Zoals je wellicht wel gelezen hebt is het leven bij een lokale omroep niet altijd even gemakkelijk. De keuzes die op je pad komen zijn enorm en niet eenvoudig te maken. Er kleeft echter wél één groot voordeel aan het werk bij een lokale omroep, je leert zo belachelijk veel over journalistiek en content creëren. Dus heb je ambitie binnen de journalistiek en heb je een paar uurtjes in de week over? Ren naar je lokale omroep, ze staan te springen om mensen met ambitie die willen leren.

Cover: Philip van Es / Eindredactie: Kyle Hassing

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace