Geeft Grey’s Anatomy ons Valse Hoop in de Medische Wereld?

Picture of By Mae Schellekens

By Mae Schellekens

Na het (voor de miljoenste keer) bingen van Grey’s Anatomy zou ik voor mijn gevoel zo om een 10-blade kunnen vragen en een whipple uitvoeren. De 17 seizoenen met grofweg 350 afleveringen in totaal lijken je te voorzien van heel wat medische termen en procedures. Echter, kijk je natuurlijk wel naar acteurs en hebben deze geen geneeskunde gestudeerd voordat ze in hun rol van arts kropen. Zijn de medische zaken in Grey’s Anatomy echt zo realistisch als dat we denken? Wat vinden échte medici hiervan? En wat is de impact van incorrecte informatie in televisieseries op onze samenleving?

Medische zaken in Grey’s Anatomy onder de loep

  1. Het uitvoeren van een solo operatie als een arts in training.

In seizoen 5 is te zien dat de artsen in training de nodige strijd hebben omtrent het doen van de eerste solo operatie. Dit is de eerste operatie die een arts in training mag uitvoeren als hoofdchirurg. Oogarts Dr. Ross Kopelman verklaard  dat een arts in training dit in het echt nooit zou mogen doen. In de eerste jaren van de medische opleiding zijn de artsen in spe vooral te vinden op de vloer. Ze leren hoe ze patiënten moeten verzorgen en observeren veel.

  1. Extreme hoeveelheid experimentele behandelingen

Om Grey’s Anatomy spannend te houden wordt er vaak gebruik gemaakt van een experimentele behandeling, denk bijvoorbeeld aan de buik transplantatie die Meredith heeft uitgevoerd op Megan Hunt. Zonder enige twijfel werd er besloten dat dit de meest geschikte operatie zou zijn. Normaal gesproken zou er eerst grondig onderzoek worden gedaan en zou er een klinisch onderzoek plaatsvinden vóór de behandeling daadwerkelijk zou worden toegepast. Echter, besloot Meredith in een kleine drie kwartier dat dit wel zou moeten lukken.

  1. Het printen van 3D organen

In seizoen 10 is te zien dat zowel dr. Grey als dr. Yang door middel van een 3D printer een leven proberen te redden. Zo probeert Meredith een hart voor een pasgeboren baby te printen en Christina een poortader. Desondanks, zijn artsen nog helemaal niet zo ver dat een geprint orgaan kan functioneren in het menselijk lichaam. Dit zorgt voor onwenselijke situaties als patiënten door het zien van series zoals Grey’s Anatomy verwachten dat hun arts wel even een nieuwe nier voor ze kan uitprinten.

  1. Artsen in training werken hele langen diensten

“Your first shift starts now and lasts 48 hours. You’re interns, grunts, nobodies, bottom of the surgical food chain. You run laps, write orders, work every second night until you drop, and don’t complain!”  Dit waren de woorden van dr. Miranda Bailey in de allereerste aflevering van Grey’s Anatomy. Een dienst van 48 uur is  wettelijk uiteraard niet toegestaan. In 1984 is de Libby Zion Law ingesteld nadat een 18-jarige studente overleed doordat ze bij de eerste hulp enkel werd behandeld door overwerkte artsen in training. Volgens de wet die door dit incident is opgesteld mag een arts maximaal 80 uur per week werken.

Wat zijn de meningen van echte medici?

Na het lezen van bovenstaande zaken is wel duidelijk dat niet alle zaken in de serie overeenkomen met de werkelijkheid. Medici zijn het niet helemaal eens of de medische zaken in Grey’s Anatomy ermee door kunnen of echt heel slecht zijn. Zo verklaart Dr. Remien dat over het algemeen, de medische zaken in Grey’s Anatomy redelijk accuraat zijn. Dit komt voor een groot gedeelte, omdat ze weinig in detail treden. De medische termen worden op een correcte manier gebruikt. Wat niet correct wordt weergegeven, zijn de medische toestanden. 

Dr. Mike zegt dat Grey’s Anatomy niet geschikt is om je geneeskunde te leren. Daarbij wordt het leven van een arts in training wel weer op een goede manier afgebeeld. Maar het is en blijft een drama serie dus bepaalde dingen liggen er gewoon iets te dik op.

Het doorknippen van de Lvad draad, zoals Izzie in seizoen 2 deed zou zelfs kunnen leiden tot een celstraf.

Verder schrijft dr. Kirzner dat haar tijd als arts in training er heel anders uit zag. Ze was bijna nooit in de operatiekamer te vinden. Ook zouden de consequenties vele malen groter zijn, indien ze een grote fout zou maken. Zo kon ze dan per direct ontslagen worden en zou ze nooit meer geneeskunde mogen beoefenen. Het doorknippen van de Lvad draad, zoals Izzie in seizoen 2 deed zou zelfs kunnen leiden tot een celstraf. Dr. Kirzner’s eindoordeel is dan ook dat Grey’s Anatomy onrealistisch is.

De impact van incorrecte informatie in televisieseries op onze samenleving

Niet alleen is medische accuraatheid in series van belang, ook op andere gebieden leiden foutieve gebeurtenissen tot problemen in de samenleving. Zo was bijvoorbeeld de meerderheid op tv tot de jaren ’70 van de vorige eeuw wit en heteroseksueel. De enkele keren dat minderheden werden gerepresenteerd, waren deze vaak op een stereotyperende manier. Volgens de cultivatietheorie krijgen tv-kijkers een vertekend beeld van de werkelijkheid wanneer zij veel aan de tv-werkelijkheid worden blootgesteld. Zo worden minderheden steeds meer en onterecht op een stereotyperende manier behandeld. Dit leidt tot een problematische mate van racisme en discriminatie waar we tot op heden nog mee te maken hebben. Ook hadden vrouwen lange tijd geen grote rollen in tv series. Doordat mannen de tv-industrie domineerden werden vrouwen op een denigrerende en foutieve wijze neergezet. Als gevolg kregen mannen de indruk dat vrouwen echt zulke overtuigingen en gedragingen hadden. Tegenwoordig bestaan er gelukkig vele series met een accurate, sterke vrouwelijke hoofdrol.

Volgens de cultivatietheorie krijgen tv-kijkers een vertekend beeld van de werkelijkheid wanneer zij veel aan de tv-werkelijkheid worden blootgesteld.

Tv-series hebben dus een grote impact op onze samenleving. Het is daarom van groot belang dat gevoelige onderwerpen op een juiste manier worden afgebeeld om misverstanden en onwenselijke situaties te voorkomen.

 

Cover: ABC

Edited by: Vanessa Yu

 

 

 

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace