Hoe de vrouwen van Trump worden geframed

Picture of By Alisja Winkel

By Alisja Winkel

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]at Donald Trump overal in het nieuws is, is verre van vreemd. Als kersverse president van de Verenigde Staten en parttime professioneel Twitteraar, valt er natuurlijk veel over hem te vertellen. Nu het besef begint te komen dat er nu echt een president Trump is, lijken de media ook hun draai te hebben gevonden in de berichtgeving over hem en zijn familie. Veel Amerikaanse media hebben een vijandige positie ingenomen tegen Trump, maar ook de vrouwen in zijn leven worden vanuit een specifieke invalshoek bekeken. Hoe willen de media dat jij Melania, Ivanka en Tiffany Trump ziet?

Het “Oost-Europa gold digger” frame
Wat opvalt aan de berichtgeving over Melania is dat het, naast dat het vrijwel altijd negatief is, vaak één van twee kanten opgaat. Ze wordt of gezien als elitaire gold digger, die trouwde met Trump om zijn geld, of als de zielige vrouw van Trump de tiran. Hoe dan ook, het lijkt erop dat Melania het nooit goed kan doen. Je kunt je afvragen in hoeverre dit gaat om haar afkomst. Stel dat de vrouw van Donald een rijke, blonde, chique dame uit Texas was, zou de media dan op zo’n zelfde manier rapporteren over zijn trophy wife? De media gebruikt maar wat graag een frame voor haar dat typerend is voor de Oost-Europese vrouw: alleen uit op geld, een rijke man, onintelligent en niets meer dan een mooi gezichtje. Het lijkt erop dat de media alleen genade toont wanneer Donald openlijk gemeen doet tegen haar, zoals bij de inauguratie. Wanneer ze een groot cadeau meenam voor Michelle tijdens de inauguratie werd ze gek aangekeken, terwijl dat simpelweg goede manieren zijn in Oost-Europa. Met een turbulent verleden en niet zulke slimme covershoot poses, maakt ze het zichzelf ook niet makkelijk. Maar een vers nieuw frame om haar beter te leren kennen zou misschien voor iedereen wel eens een leuke verandering zijn.

De “ster van de familie” frame
Ivanka heeft gezegd dat ze niet uit is op die rol, maar de media noemen haar graag de stand-in first lady. Ze heeft the beauty, the brains and the business, ze heeft een succesvolle man en schattige kinderen. Ze is de oogappel van haar vader en hij verdedigt haar door dik en dun, zeker nu een grote winkelketen heeft besloten Ivanka’s kledinglijn niet meer te verkopen. Ivanka heeft nog niet veel tegenslagen in haar leven gezien, vrijwel alles wat ze aanraakt wordt goud en dat weten de media ook. Dit zorgt ervoor dat, zodra Ivanka pech heeft in haar leven, je dit vrijwel op elke nieuwsoutlet kunt lezen. Het gaat om de meest onbenullige dingen, maar de media ziet haar liever vallen dan opstaan. Van een mug als een geïnteresseerde blik in de richting van de Canadese premier, maakt de media maar wat graag een seksueel getinte olifant. De media wachten als hongerige leeuwen in een arena voor een misstap van Ivanka. Is dit eerlijk? Misschien niet, “but are you not entertained?

De media maakt van een onschuldige mug graag een seksueel getinte olifant

Het “verloren dochter” frame
Tiffany Trump, ja ze bestaat echt! Velen wisten het misschien nog niet, maar Trump heeft nog een dochter, samen met zijn tweede vrouw Marla Maples. Tiffany studeert, werkt aan een modellencarrière en heeft een verwoede poging gedaan om door te breken als zangeres. In veel van de mediaberichten over deze dame wordt ze vergeleken met haar bekendere, succesvollere broers en zussen. Ze is de underdog die tijdens de verkiezingscampagne eigenlijk het minst betrokken werd, afgezien van de kleine Barron. Ze is de stille dochter, die niet met haar vader opgroeide, maar toch graag erbij lijkt te willen horen. De media plaatsen haar ergens in het midden. Ze zijn niet zo streng en afkeurend voor haar als voor Melania en Ivanka, maar zijn ook niet erg lovend. Ze zal zichzelf nog moeten bewijzen als dochter van Trump en de media wacht hoopvol op wat er van haar zal komen. Voor nu zie je voornamelijk “10 dingen die je niet wist over Tiffany Trump” lijstjes voorbij komen. Maar als het aan Tiffany ligt, zal de wereld snel genoeg van haar horen.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace