Fout parkeren gaat fout

Picture of By Menno Woudt

By Menno Woudt

Het was een mooi relletje deze week: Samsom en de fout geparkeerde auto. Wel een relletje dat helaas, en gelukkig voor sommigen, slechts beperkt bleef tot Twitter. Campagnevoeren bij de PvdA gaat ook daar niet altijd over rozen.

Afgelopen maandag bracht de fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, Diederik Samsom, een bezoek aan Haarlem. Niet geheel toevallig, met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart in het vooruitzicht. Hoe dat dan gaat: Samsom wordt naar de plaats van bestemming gereden om daar feestelijk onthaald te worden door in het rood gehulde plaatselijke PvdA-leden en een buurt die niet per se zit te wachten op het ‘eerlijke verhaal’ en een bos rozen. Een mooi moment voor journalisten en fotografen om wat werk te leveren. Zo ook fotograaf Michel van Bergen, die bij aankomst onderstaande foto maakte.

Schermafbeelding 2016-03-10 om 11.11.58

‘Elitaire lafaard!’
In eerste instantie niets meer dan een amicale ontmoeting tussen Samsom en een willekeurige campagnevoerder. Maar inderdaad, in tweede instantie zie je de auto geparkeerd staan op een invalidenparkeerplaats. En aan Samsom mankeert, zover wij weten, niets. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zag de foto ook op Twitter voorbijkomen en vroeg zich hardop af hoe ‘sociaal’ parkeren op een invalidenplek was.

Het resultaat: verontwaardigde Twitteraars (‘weggevallen idealen!’, ‘wat nou sociaal!’, ‘elitaire lafaard!’) en een SP-Kamerlid dat bloed rook. Want een PvdA-leider die zichzelf presenteert als ‘eerlijk en sociaal’ en vervolgens wel mooi een invalidenplek bezet houdt, dat is een feest voor de concurrenten. Maar wat was het eerlijke verhaal? Als we de fotograaf en Samsom zelf mogen geloven stopten ze er slechts even om uit te stappen en het verkeer niet verder op te houden. Dat moest Diederik Samsom dus ook aan de lopende band op Twitter antwoorden. Maar ja, een SP-Kamerlid, of een nodeloos kwetsende website als GeenStijl heeft daar geen boodschap aan. En trouwens, even iemand snel in en uit laten stappen op een invalidenplek, dat mag gewoon.

Momentopname
Het is een meer dan perfect voorbeeld van hoe beeld beeld kan beïnvloeden. Was de foto een minuut later gemaakt zou de auto al weg zijn (en al was de foto een minuut eerder gemaakt zag je alleen een lege parkeerplaats). Een mooi frame, gemaakt met een camera, dat totaal indruist op de ‘principes van Samsom’ – en daarom zo fijn is voor zijn (politieke) tegenstanders. Want een Paul Ulenbelt weet ook zelf wel dat er meer achter de foto schuil gaat. Nuance, dat vind je weinig terug in 140 tekens.

Toch doken maar weinig media er meteen bovenop. Eerlijk is eerlijk, het waren vooral chronisch boze beroepstwitteraars en wat politiek geladen personen die zich in de discussie stortten. Maar het adequate reageren en ontkrachten van Samsom op Twitter, meteen nadat het rumoer was ontstaan, is blijkbaar een goede manier om zo’n frame de kop in te drukken. Een geruststelling voor de PvdA: het ‘eerlijke verhaal’ werkt!

Cover: Tessa Posthuma de Boer

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace