Folia ontketent boobiegate op HvA

By Christian Manuputty

By Christian Manuputty

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et was weer eens hommeles door een fenomeen dat altijd wel iets losmaakt. Ik heb het over voorgevels, borsten, tieten, tetten en al dat zulks. Het plaats delict was nu de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De partijen die tegenover elkaar stonden: een paar faculteiten en de hogeschool aan de ene kant, onze concullega’s van studentenblad Folia aan de andere kant.

Voor de open dag van de HvA van 12 maart jongstleden besloot de onderwijsinstelling om tijdelijk de tijdschriften van Folia uit enkele gebouwen de deur te wijzen. De reden hiervoor was dat het blad ‘te aanstootgevend’ zou zijn. Het aanstootgevende aan dit verhaal was de cover van het blad: daar was een ontblote vrouwentorso op afgebeeld. ‘Boobies!’, zoals een jonge Eva Jinek het zou verwoorden. De cover verwijst overigens naar de Boobie Bible, een boobieverzameling vastgelegd op de gevoelige plaat. Dit initiatief komt van een groep feministische (lees: equalistische) UvA-studentes van Feminist Committee, afgekort FemCom. Bedoeld om het tettentaboe te doorbreken. “Borsten worden vaak geseksualiseerd, terwijl het heel gewone lichaamsdelen zijn”, zegt studente en initiatiefneemster Matilde Medard in Folia. “Waarom reageert iedereen altijd zo gevoelig op een tepel die tevoorschijn piept?”

Borsten worden vaak geseksualiseerd, terwijl het heel gewone lichaamsdelen zijn

Tja, tieten zijn blijkbaar een gevoelig onderwerp. Dat dachten ook de facultieten – heel flauw, vergeef me – Maatschappij en Recht en Onderwijs en Opvoeding, want dit kan natuurlijk niet tijdens een open dag. “We krijgen gasten op bezoek, jonge mensen die zich komen oriënteren op hun studie en op het punt staan om een belangrijke beslissing in hun leven te nemen”, stelt Jean Tillie, voorzitter van de faculteit Maatschappij en Recht. “In die context hoeft er wat mij betreft geen blad met blote vrouwen op de cover in de bakken te liggen.” Daar stemde de HvA dus mee in. “Anders vindt er geen goed keuzeproces plaats”, zei diezelfde Tillie tijdens de uitzending van Pauw aan de vooravond van de open dag. Stel je voor: je maakt de verkeerde studiekeuze, omdat je als jonge scholier opeens wordt blootgesteld aan blote borsten. Borsten! En ook nog eens bloot, zeg ik u! Die er trouwens wel meer dan prima uitzagen, maar dat geheel terzijde. Ik vraag me overigens af of de desbetreffende faculteiten en de hogeschool het ook aanstootgevend zouden vinden als ik met mijn menboobs – inclusief bierbuikje – op de cover zou staan. Ik durf het te betwijfelen.

Volgens Tillie is er ook helemaal géén sprake van censuur: “Anders zou ik wel de hele editie laten verwijderen en niet meer terugleggen. Zodra de open dag is afgelopen, leggen we de magazines weer terug.” Pardon? Een blad verwijderen, ongeacht de tijdsduur, is wél censuur. Gekke Tillie. Wat vindt FemCommer Medard? Volgens haar is het ‘onacceptabel, vreemd en belachelijk’. En daar valt natuurlijk wel wat voor te zeggen. Medard en haar equalistische vriendinnen proberen het taboe op vrouwenblootheid te doorbreken, want het zijn gewoon lichaamsdelen. ‘Gewoon, borsten’, zoals ook op de cover staat. Maar een open dag moet ‘contextvrij’ zijn, volgens Tillie. Let op: dat is dus precies wat die meiden proberen te bewerkstelligen, Tillie! Zucht. Jij bent juist degene die een bepaalde context aan borsten geeft door het aanstootgevend te vinden, terwijl FemCom dat uit onze maatschappij wil bannen. Wat gaat hier fout? Medard stond overigens gewoon de Folia’s uit te delen tijdens de open dag. Met ontbloot bovenlichaam. Heldin. Ik zal haar de komende week ook steunen voor deze actie. Door met ontbloot bovenlichaam – bierbuik in vol ornaat – wat Folia’s uit te delen. Alleen weet ik nu niet of ik haar steun omdat ik oprecht achter haar initiatief sta of dat ik gewoon geil op haar voorgevel.

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace