De beste korte games

Picture of By Jacco Peek

By Jacco Peek

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]ls het gaat om mediaconsumptie hebben we een chronisch gebrek aan tijd. Er zijn tientallen interessante boeken, series en films waaraan we onze kostbare tijd kunnen spenderen. Videogames in het speciaal zijn tijdrovend en vaak intimiderend om aan te beginnen. Je wilt het einde van een game zien en niet voor de honderdste keer halverwege afhaken. Daarom zetten we vandaag de beste korte games op een rijtje.

Het begrip ‘kort’ is uiteraard relatief. Sommigen beschouwen games van rond de vijftien uur kort, terwijl dit aantal voor anderen al een flinke tijdsbesteding is. Om deze reden bestaat onderstaande lijst uit games die je binnen ongeveer zes uur kunt uitspelen.

Inside

Zeg je korte meesterwerken, dan zeg je Inside. Deze indie game van ontwikkelaar Playdead creëert binnen slechts twee uur een wereld die aanzet tot nadenken. Inside is geen rasechte platformer of puzzelgame, maar past een aantal elementen uit deze genres op feilloze wijze toe. De game is even minimalistisch als ontstellend, met name door het gebrek aan kleur en de doodse stilte tijdens de ontsnappingspoging van het jongetje. Als speler voel je je regelmatig opgejaagd door het bedrijf dat je probeert te vangen, terwijl je anderen passeert die niet zijn ontkomen aan de duistere praktijken. Inside is een spannende ervaring met een einde dat je mensen wilt vertellen.

Portal 2

Portal was een briljante mod op een andere game en het vervolg is tot op heden een van de beste puzzelgames ooit gemaakt. Het principe is simpel: met je portal gun verbind je twee portalen met elkaar door tweemaal in bijvoorbeeld de muur te schieten, waardoor je eenvoudig hogerop komt. Ruimtelijk inzicht is hierbij een beylikdüzü escort absolute vereiste en maar weinig games bieden de euforie die je beleeft als je eenmaal een krankzinnige oplossing hebt gevonden op een lastige puzzel. Portal 2 heeft ook een fantastische coöperatieve modus, die al menig relatie op de proef heeft gesteld.

Ruimtelijk inzicht is hierbij een absolute vereiste en maar weinig games bieden de euforie die je beleeft als je eenmaal een krankzinnige oplossing hebt gevonden op een lastige puzzel

Uncharted: The Lost Legacy

Oké, deze spin-off van misschien wel de beste avonturenserie duurt iets langer dan zes uur, maar je speelt er ontzettend rap doorheen. The Lost Legacy bewijst hoe de Uncharted-serie ook zonder protagonist Nathan Drake kan, door de dames Chloe en Nadine centraal te stellen in een oogverblindend mooi India. De twee kunnen elkaar niet luchten, maar dat zorgt juist voor een hilarische chemie tijdens hun jacht op de slagtand van Ganesh. Qua gameplay biedt het misschien wel de beste mix van schieten, puzzelen en klimmen in de franchise en binnen zeven uur beleef je bombastische actiemomenten en proef je van de Indiase cultuur.

Firewatch

De afgelopen jaren zijn er prachtige walking simulators verschenen, zoals Gone Home, Dear Esther en What Remains of Edith Finch. Hoewel al deze titels allemaal het spelen waard zijn, blijft Firewatch een van onze favorieten. De game kent een emotionele opening met de reden waarom hoofdpersoon Henry besluit de zomer te spenderen in de bossen van Wyoming. Behalve dat ontwikkelaar Campo Santo met een realistische wind door de kleurrijke bladeren erin slaagt het bos een rustgevende lading te geven, is de ontwikkeling van Henry zelf ontzettend interessant. Er is niets bovennatuurlijks aan de gang in Firewatch, maar gewoon een man die even pauze nodig heeft na een heftige periode. Binnenkort wordt het verhaal overgezet naar het grote scherm, maar voor nu is Firewatch een heerlijke korte game.

Tot slot zijn er nog veel andere goede games die je slechts in een paar uurtjes uitspeelt, zoals Superhot, Minit, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, To the Moon en Brothers: A Tale of Two Sons. Wil je weten hoeveel tijd een game gemiddeld kost om uit te spelen, kijk dan hier: https://howlongtobeat.com/

Cover: Playdead

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace