Daten voor elite

Picture of By Mireia Boot

By Mireia Boot

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]B[/mks_dropcap]adoo, Stepout, Blendr, Meetme, Skout, Charm en het welbekende Tinder: de dating-apps schieten als paddestoelen uit de grond. Dat je tegenwoordig niet hoeft te wachten tot de ware voorbij komt wisten we allang, maar een geschikte liefde tegen komen op een app kan nog een hele klus zijn. Filteren op omgeving en leeftijd vergroot je kansen, maar nog beter is het filteren op intellectueel niveau. Dating-app The League heeft de oplossing…

Tinder voor elite
De 30-jarige Amanda Bradfort studeerde af aan de Stanford’s Graduate School of Business en besloot een steentje bij te dragen in de wereld van dating-apps. Ze was zelf al een tijdje single en kwam zodoende op het idee. Ze ontwierp dating app The League, ook wel bekend als Tinder voor elite of Tinder voor ‘snobs’. Die naam is niet voor niets: het begon als een app voor studenten aan gerenommeerde universiteiten zoals Harvard en Princeton. Inderdaad, de universiteiten waar je moet beschikken over een Einstein-achtig brein of ouders met flink wat knaken. Deze elitaire studenten hadden zich nog niet genoeg afgezonderd van het ‘gewone volk’, dus moesten zij ook een eigen dating app krijgen. You’re smart, good-looking and successful. You don’t need a dating app to get a date -– you’re too popular as it is. But you should join The League’ is de kreet van de app. Je hebt dus eigenlijk geen app nodig, maar toch moet je hem downloaden… waarom? ‘You’ll never have to wonder if that Harvard hottie is too good to be true.’  Ben jij overtuigd?

IQ keuring
De app is inmiddels niet meer alleen voor studenten, maar de voorwaarden zijn nog wel dat je hoogopgeleid moet zijn, een carrière moet hebben en natuurlijk knap moet zijn. Het aanmelden is simpel: je moet inloggen met Facebook en de app belooft niks te posten. Vervolgens log je ook in met Linkedin, zodat er meteen kan worden gecheckt of jij wel echt zo hoogopgeleid bent. Je komt niet zomaar in het bestand. Nieuwe gebruikers worden op een wachtlijst gezet en dan is het hopen dat je het screening proces doorstaat. Geduld is een schone zaak, want de teller staat op 20000 wachtenden voor je. Je komt er wel meteen in als je wordt uitgenodigd door een vriend of vriendin die de app al gebruikt. Eenmaal binnen gaat de vlees én IQ keuring van start.

Tinder vs. The League
Van je schoonmoeder tot bouwvakkers en zakenmannen: op Tinder kom je van alles tegen. Zodra je een match hebt blijft het een verassing of de persoon in kwestie ook nog beschikt over een goed stel hersenen. Bovendien moet je blijven swipen tot je duim verkrampt, van de honderden kandidaten zijn er immers niet veel geschikt. Erg selectief is Tinder dus niet, maar The League is dat wel. Als gebruiker van The League krijg je maar vijf potentiële matches per dag te zien. Vind je het niks? Dan moet je even een paar dagen wachten tot er nieuwe kandidaten zijn. The League onderscheid zich door een eigen, veel kleinere community te vormen van hoogopgeleiden, je wordt namelijk onder andere geselecteerd op Linkedin profiel. The League is een ‘classy’ dating app, als je beledigend bent wordt je er af gegooid. Dat is nog eens wat anders dan de ordinaire seksverzoeken op Tinder.

Reacties
Investeerders zien de lol er wel van in. Onlangs ontving The League een investering van 2,1 miljoen dollar. Maar  niet iedereen denkt er hetzelfde over. Sommige gebruikers van de app staan al weken op de wachtlijst voordat ze de app eindelijk kunnen gebruiken en zijn het wachten zat. Anderen beschrijven de app als de goedkope versie van Tinder voor blanke vrouwen, het golddigger-gehalte zal immers vrij hoog zijn. Daarnaast is er ook kritiek op het feit dat de app zo elitair is en dat er daarmee onderscheid word gemaakt tussen arm en rijk, dom en slim. Daar zit iets in: het lijkt wachten op dating-apps waar geselecteerd kan worden op inkomen of type woning.

Toch is de app niet uniek in het feit dat enkel hogeropgeleiden worden toegelaten. In Nederland hebben we bijvoorbeeld Match4me en e-matching. Ik vraag me daarom eerlijk gezegd een beetje af waarom juist deze app zoveel commotie veroorzaakt. We zijn het toch allang gewend? The League heeft weliswaar een strengere selectieprocedure dan andere hoogopgeleiden dating-apps en websites, maar op deze manier bereikt het wel zijn doel: hoogopgeleiden die door hun hoge eisen in het dagelijks leven niet aan een partner komen, helpen. Niet alleen hoge eisen, maar ook hun drukke schema’s en lange werktijden zorgen ervoor dat ze de ware niet tegen het lijf lopen. Het is natuurlijk niet zo dat hoogopgeleiden alleen gelukkig kunnen worden met hoogopgeleiden, maar voor degenen die wél specifiek opzoek zijn naar een hoogopgeleide partner is deze app een goede uitkomst. In tegenstelling tot de gebruikers van Tinder zijn die van The League ook opzoek naar meer diepgang, zoals oprichtster Amanda zelf zegt: “I think this app is celebrating people who have more going on than just looks. This is a great app for people who are passionate and ambitious.’ Daarmee kan ik het swipen op ambities in plaats van looks alleen maar toejuichen.

Cover: HighwaysAgency

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace