fbpx
Politics

Daesh: de nieuwe naam voor IS

Lara Jeurissen
Written by Lara Jeurissen

Afgelopen week zijn we overspoeld met nieuwsberichten over aanslagen, moorden, pijn en verdriet. De aanstichter van deze catastrofe kennen we onder de namen IS, de Islamitische Staat, of ISIS, de Islamitische staat in Irak en al-Sham, of als ISIL, de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Maar de terroristen zijn al deze benamingen niet waard, zowel de Fransen ministers als die van de VS noemen IS vanaf nu Daesh. Want hoe wij praten over deze groep staat centraal in het verslaan van hen, zegt Zeba Khan in de Bostonglobe.

Stop met IS, ISIS en ISIL
“This is a terrorist group and not a state… the term Islamic State blurs the lines between Islam, Muslims, and Islamists.” Deze uitspraak van de Franse minister van Buitenlandse Zaken legt precies uit waarom we massaal zouden moeten stoppen met de termen ISIS, ISIL en IS. Ten eerste is het een terroristische groep en absoluut geen staat. Ten tweede is het een terroristische groep, dat betekent absoluut niet dat alle moslims het met hen eens zijn of dat de Islam per definitie slecht is. Door de benaming Islamitische Staat, worden deze links helaas wel sneller gemaakt. De media spelen hier een heel grote rol in. Wanneer in alle nieuwsberichten wordt gesproken over IS, wordt dat overgenomen door het publiek en de politiek.

Hoe dan wel?
De strategisch juiste benaming voor IS is Daesh, de afkorting van de volledige Arabische naam van de groep: al-Dawla al-Islamiya fi al-Irak wa al-Sham. Maar tegelijkertijd kan het woord ook als een belediging worden gezien, afhankelijk van hoe de letters in het woord wordt samengevoegd, dus bijvoorbeeld Da’esh of daesh. Het kan bijvoorbeeld worden opgevat als ‘een onverdraaglijke die zijn visie op andere oplegt’ of als ‘vertrappen’. Nou denkt iemand die geen Arabisch spreekt niet aan vertrappen als ze het woord daesh lezen, maar de terroristen wel. Ze dreigen nu al met de tongen uit te snijden van de mensen die hen aanduiden met Daesh, want ze vinden de benaming respectloos.

Propaganda strategie van daesh
Waarom zou het terroristen wat schelen hoe wij hen noemen? Omdat propaganda centraal staat in de groeistrategie van Daesh. Met tussen de 30.000 en 50.000 vechters zijn ze een relatief kleine groep. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat taal onze manier van denken en ons gedrag beïnvloedt en door de groep een ‘staat’ te noemen hebben we ze eigenlijk legitimiteit gegeven. Hierdoor hebben de terroristen het gevoel dat hun acties rechtvaardig zijn en belangrijker, we hebben ze het gevoel van macht gegeven.

Het online gevecht
Ook al verslaan we Daesh op de grond, belangrijker is om hun ideeën te verslaan, want anders komen die weer terug. Hier hebben de media een heel grote rol in, vooral de online media, aangezien Daesh vooral via die weg propagandeert. De eerste stap in dit online gevecht is het afnemen van de legitimiteit door niet meer te refereren naar IS. In Nederland diende Tunahan Kuzu een motie in waarin hij pleitte voor naamsverandering, maar zijn poging was tevergeefs. Ook in Engeland deed het parlement een poging door aan de BBC te vragen om naamsverandering. Maar BBC zegt dat ze moeten kijken naar hoe de groep zichzelf noemt om onpartijdig te blijven. Als ze voor Daesh zouden gaan, kiezen ze een duidelijk standpunt.

Begin van intellectuele oorlog
De benamingen IS, ISIS of ISIL zorgen ervoor dat de terroristen onder de dekmantel van een bepaald geloof opereren en hierdoor worden de Islam en moslims onterecht sneller met de afgrijselijke aanslagen geassocieerd. Ook hebben we de terroristen onterecht een soort van legitimiteit gegeven door ze IS te noemen. Als we hun propaganda willen afzwakken en de online oorlog willen winnen, is het gebruiken van Daesh het beginpunt. Hierin zijn de media het allerbelangrijkst, want via hen zal de benaming bekend worden en kan een massale naamsverandering plaatsvinden. Zoals sheikh Abduhhal bin Bayyan zei: “Even if you defeat the ideas militarily by killing people, if you don’t defeat the ideas intellectually, then the ideas will reemerge.”

Cover: Freedom House

1273 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

About the author

Lara Jeurissen

Lara Jeurissen

Tijdens mijn studie miste ik creativiteit en aangezien een van mijn grootste passies journalistiek en schrijven is, begon ik als redacteur voor Medium. Ik ben vooral geïnteresseerd in maatschappelijke en culturele onderwerpen, dat zie je dan ook terug in mijn artikelen. Enjoy!