Is er daadwerkelijk sprake van een nieuwe machtsstrijd tussen Donald Trump en Kim Jung Un?

Men dacht geleerd te hebben van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog zouden de grote mogendheden eenzelfde ravage koste was het kost proberen te voorkomen. Toch heeft de wereld tijdens de Koude Oorlog weer jaren vol spanning moeten toekijken naar het touwtje trekken tussen Moskou en Washington. Na de val van het Oostblok leek het er dan toch echt op dat we de donkere tijden achter ons hadden gelaten. Echter, met de presidentschap van Donald Trump ontstaat er weer veel onrust. The Donald gaat de strijd aan met Kim Jung Un, de dictator van het geïsoleerde land Noord-Korea. Is er daadwerkelijk een nieuwe machtsstrijd uit de startblokken geschoten tussen een bedrijfs clown en een aanbeden god?

Trump zijn merkwaardige en uitgelaten gedrag in de media heeft hem in het verleden al vaak doen refereren met een bedrijfsclown. Een zakenman die president wordt, in de VS lijkt het allemaal mogelijk. Het is niet de eerste keer dat iemand zonder een politiek verleden op de grote stoel zit in het Wittehuis. Ronald Reagan heeft al bewezen dat iemand, ook zonder politieke achtergrond, het presidentiële ambt kan vervullen. De oud Hollywood-acteur moest het niet hebben van zijn politieke kennis en vaardigheden. Het feit dat hij een begaafd redenaar was, heeft hem populair gemaakt. Ronald kon als geen ander extreem overtuigende speeches houden. Tegenover de overtuigende verhalen van Reagan staan nu de snaterende verwijten van Trump.

Deze twee voorbeelden laten maar al te goed zien dat de Amerikaanse kiezer uitstraling, persoonlijkheid en emotie verkiest boven politieke ideeën. Je zou kunnen zeggen dat het Trump’s bedoeling is om zich op deze manier te uiten in de media. De president wil laten zien dat hij een machtig man is die niet schroomt om -wanneer nodig- grote maatregelen te nemen. Met de situatie rond Noord-Korea lijkt hij hier erg goed gebruik van te willen maken. Deze situatie heeft namelijk tot een ‘welles- nietes’ gesnauw tussen de twee mannen geleid.

Kim Jung Un, een dictator die aan zijn volk gepresenteerd wordt en die als een god aanbeden moet worden. Hij lijkt tot veel meer in staat te zijn met zijn kernproeven en wilt hiermee een signaal afgeven aan de rest van de wereld. Meerdere keren zijn er dreigementen uit Noord-Korea gekomen over het afvuren van kernraketten op de VS. De tegenreactie van Trump is dat hij Noord-Korea met de grond gelijk maakt wanneer dit noodzakelijk is om het Amerikaanse volk te beschermen. De vraag is nu: moet dit serieus worden genomen?

Met twee van dit soort imbecielen aan de macht moet de rest van de wereld niet rustig toekijken naar het gebekvecht

Ja, dat moet het zeker. De instabiele situatie is immers, zoals velen die er op dit moment zijn in de wereld, zelf gecreëerd. Evenals de onrust in het Midden-Oosten, de geloofsoorlogen in Afrika en het communistische Vietnam is ook Noord-Korea ontstaan dankzij ingrijpen van het Westen. Er zijn beslissingen gemaakt in het verleden die grote impact hebben op het heden. Met twee van dit soort imbecielen aan de macht moet de rest van de wereld niet rustig toekijken naar het gebekvecht. Wanneer één van deze dreigementen plaatsvindt, zijn de gevolgen niet voor te stellen. De wereldpolitiek kan compleet uit balans raken wanneer het daadwerkelijk zover komt.

Trump heeft echter al bewezen dat hij meer een man is van woorden dan van daden. Een muur tussen de VS en Mexico, een strenger immigratiebeleid en een hernieuwd zorgplan, drie verkiezingsbeloftes die allen geen doorgang weten te vinden. Vlak na de berichtgeving dat Trump in vorderende onderhandeling was met een bouwbedrijf, kwam er naar buiten dat de bouw van de muur alsnog niet doorging. Daarnaast is het na drie tevergeefse pogingen om Obamacare af te schaffen nog steeds niet gelukt om een nieuwe zorgwet in te voeren. Zijn mening over het uitzetten van jonge Mexicaanse immigranten, ook wel dreamers genoemd, lijkt ook snel te kunnen wisselen.

De kans dat het daadwerkelijk tot een vuurgevecht komt is dan ook nihil. Het moet wel heel ver komen, willen beide partijen beslissen om actie te ondernemen. Het blijft wel noodzaak dat Noord-Korea nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Mensenrechten zijn daar niet van toepassing, en elke tegenspraak in het land wordt zwaar bestraft. Omdat de huidige situatie is ontstaan door het westen, is er wel sprake van enige verantwoordelijk bij de acties die Noord-Korea onderneemt. Het is alleen de vraag of het handig is om The Donald als woordvoerder te gebruiken voor het gehele westen.

De wereld zit op het puntje van zijn stoel om te kijken hoe de situatie tussen de VS en Noord-Korea zal vorderen. Zal er een nieuw tijdperk van spanning starten? De kans lijkt klein maar is zeker aanwezig. Het gevaarlijke van de situatie is dat deze wordt verergerd door de twee hoofdrollen in het schouwspel, Donald Trump en Kim Jung Un. Beide staan bekend om hun radicale besluiten. Trump met zijn hervormingsplannen in de VS en Kim met zijn gevaarlijke maatregelen tegen binnen en buitenlandse problemen. De persoonlijkheid van beide mannen leiden tot grootse uitspraken, waarvan de gemiddelde wereldburger hoopt dat deze nooit zullen uitkomen. Het afvuren van kernraketten op de VS, het met de grond gelijk maken van Noord-Korea, het zijn uitspraken waarvan men had gehoopt dat ze zouden verdwijnen uit de wereld. De situatie moet dan ook nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Cover: Gage Skidmore

250 Total Views 1 Views Today

Reacties

reacties

Categories: Column Politics