All I want for Christmas is.. Vlogmas!

Picture of By Tamar Hellinga

By Tamar Hellinga

Geschreven door YouTube-kenners Myrthe Spall en Tamar Hellinga

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et is eindelijk december! Op dit moment zal half Nederland nog bezig zijn met Sinterklaas. Aan Kerst kan ons kikkerlandje tenslotte pas na 5 december denken. Maar dit geldt niet voor  YouTubers. Eén december is steevast de aftrap van Vlogmas. Medium’s Myrthe en Tamar vertellen er graag meer over!

Er zijn een paar dingen die in ons opkomen als we aan december denken: bordspelletjes met de familie, warme chocolademelk en ‘All I want for Christmason repeat op de radio. Maar geen van deze dingen maken ons zo enthousiast over de feestmaand als Vlogmas.

Vlogwat?
Het woord zegt het eigenlijk al: vlogs gecombineerd met Christmas maakt Vlogmas. Vele YouTubers wagen zich in december aan dit fenomeen. Tijdens Vlogmas verschijnt er tot en met kerstavond dagelijks een vlog op YouTube. In principe geven deze video’s niet meer dan een kijkje in het leven van iemand, net zoals bij normale vlogs. Maar vlogs van YouTubers die aan Vlogmas doen hebben vaak een extraatje.

Ze zitten namelijk bomvol met Kerst gerelateerde activiteiten zoals het openen van adventskalenders, het kopen van kerstbomen en het bezoeken van kerstmarktjes. De vloggers nemen je mee in feestelijke activiteiten waar we alleen van kunnen dromen. Dromerige shots van kerstlampjes, kerstbomen en kerstballen, feestelijk geklede huisdieren en het geluid van kerstbellen op de achtergrond maken de vlogs compleet. Dit alles brengt de YouTuber en het publiek in een kerststemming, waardoor iedereen optimaal kan genieten van deze koude wintermaand.

Vanwaar al die populariteit?
Mensen die minder warme gevoelens hebben bij Kerst of vlogs gewoon niet zo bijzonder vinden, kunnen wellicht wat raar opkijken van al deze commotie. Waar heeft Vlogmas al die populariteit aan te danken? Je kunt het ook wel zien als een soort adventskalender in de vorm van een video. Elke dag leef je, samen met de YouTuber, steeds een beetje meer toe naar Kerstavond.

Elk jaar komen er steeds meer YouTubers bij die met deze vlogreeks beginnen. Welke vlogs leuk zijn om te volgen is voor iedereen verschillend, maar voor de beginnende kijker hebben wij alvast onze zeven favorieten op een rijtje gezet:

1. Zoella/Zoe Sugg
Met haar vriend Alfie Deyes en hun schattige, ietwat dommige, mopshond Nala telt de bekendste vrouwelijke Britse YouTuber af naar de Kerstdagen. Ook maken vele andere YouTubers een verschijning in haar vlogs, zoals haar broer Joe Sugg, en vrienden als Tanya Burr, Niomi Smart en Mark Ferris. Daarnaast verschijnt op haar hoofdkanaal elke dag een nieuwe feestelijke collab.

2. Saccone Joly’s
Een perfecte mix van dad jokes van Jonathan Joly, een zwangere Anna Saccone en twee engeltjes van kinderen: Emilia en Eduardo. Verwacht veel prinsessenjurken en tutu’s, en een smeltend hart van geluk.

3. Sunbeamsjess
De 21-jarige Jessie heeft een aandoenlijk Brits accent en studeert Engels in het Schotse Edinburgh. In haar video’s brengt ze haar kijkers regelmatig mee naar de universiteitsbibliotheek, zie je hoe ze het gezellig maakt in haar studentenflat en laat ze je de sfeer van de stad proeven. Haar gevoel voor mode geeft je een dagelijkse dosis fashion inspiratie en van haar ijverige werkhouding krijg je motivatie voor de laatste studieloodjes voor de kerstvakantie.

4. BonColor
Als enige Nederlander in het rijtje heeft Bonnie een hoop waar te maken. Al enige tijd is zij zich op Vlogmas aan het voorbereiden en samen met haar vriend Nick telt ze af tot kerstavond. Als we alleen al haar kanaalfoto’s mogen geloven, wordt het een zeer inspirerende Vlogmas. Kijk mee om te zien of ze haar doel behaalt om elke dag een andere kersttrui te dragen.

5. Tanya Burr
Vanuit Londen neemt Tanya je mee in haar hectische decembermaand, waarin ze van hot naar her vliegt of juist een cozy night in beleeft met haar beste vriendinnen of haar man Jim Chapman en hond Martha. Met haar soms naïeve opmerkingen maakt ze je geheid aan het lachen.

6. Sprinkle of Glitter/Louise Pentland
Als moeder van een 5-jarige verwacht je van Louise geen gescheld of seksuele innuendo’s. Maar niets is minder waar: Louise houdt van een beetje naughty opmerkingen en die komen ook zeker terug in haar vlogs. Je volgt haar tijdens haar occasionele mental breakdowns en girlpower/mompower motivatie in het aftellen naar kerst

7. Gabriella Lindley
In haar flat in Londen woont Gabriella samen met haar kat Nellie. Ze neemt je mee tijdens feestjes, dronken avonden en gezellige uitstapjes met vrienden. Maar ze laat ook een andere kant zien: hoe haar angststoornis en lichaamsonzekerheid haar beïnvloeden in haar dagelijks leven. Geen zware kost, maar wel een eerlijke kijk in het leven van deze YouTuber uit Sheffield.

Om in de YouTube-sfeer te blijven: veel kijkplezier en vergeet je niet te abonneren. Proost, op de feestdagen en op Vlogmas!

Cover: Tamar Hellinga

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace