Bunschoten: Waar een klein dorp groot in kan zijn

Picture of By Leonie Ruizendaal

By Leonie Ruizendaal

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]fgelopen weekend was een weekend met een zwarte rand. Twee meisjes van veertien jaar zijn om het leven gekomen. Romy uit Hoevelaken en Savannah uit Bunschoten. Savannah werd sinds donderdagmiddag vermist en is zondagmiddag in het water bij industrieterrein de Kronkels gevondenDe politie gaat uit van een misdrijf. Heel Bunschoten leeft mee met dit verschrikkelijke drama. Via social media werden updates over de zaak gedeeld en steunde men elkaar. Ik woon zelf in Bunschoten dus voor mij, samen met alle plaatsgenoten, kwam de zaak heel dichtbij. De betrokkenheid en saamhorigheid tijdens dit afgrijselijke gebeuren is enorm.

Vrijdagavond: flyers mee op de markt
Nadat het bericht van Savannah’s moeder, waarin zij op Facebook vraagt of iemand haar dochter heeft gezien, enorm veel werd gedeeld, kwam vrijdagmiddag de schok dat er een 14-jarig meisje in de sloot bij Hoevelaken was gevonden. De Telegraaf berichtte dat het ging om Savannah. Ik zat vrijdagavond bij bekenden in de tuin en kort na het bericht zei de buurvrouw over de schutting: “heb je al gehoord dat ze Savannah hebben gevonden?” Ruim een kwartier later meldde De Telegraaf dat zij het verkeerd had en bood haar excuses aan. Zoals NRC het goed verwoordde: “De moeder van het meisje uit Bunschoten vloekte op haar Facebookpagina en het hele dorp vloekte met haar mee.”

Redelijk snel daarna kwam een plaatselijk bedrijf met het idee om een flyer te maken en deze online en onder alle markthandelaren te verspreiden. Op zaterdag gaan namelijk veel mensen uit Bunschoten naar de markt en deze flyer zou dan in de vitrine van een marktkraam kunnen worden geplaatst, zodat iedereen weet dat Savannah vermist is. Dit bericht werd op Facebook 21.000 keer  gedeeld en veel markthandelaren hadden de flyer in de vitrine hangen.

Zaterdag: oproep zoekactie Savannah
Toen er zaterdag nog geen spoor van Savannah te bekennen was, is in overleg met de moeder van Savannah besloten om zondagochtend een zoekactie te organiseren. Zaterdagmiddag rond half vijf kwam op Facebook een oproep met de tekst: “Stilzitten is géén optie!. Deze oproep kreeg veel positieve reacties van dorpsgenoten en van mensen buiten Bunschoten.

Dankzij de enorme betrokkenheid onder de mensen werd dit een grote zoektocht

Zondagochtend om 9:15 uur begon de zoektocht. Er was een massale opkomst, 700 vrijwilligers zochten mee naar Savannah. Veel mensen uit het dorp, maar ook mensen van buitenaf hielpen mee. Zo waren er lokale winkeliers die voor flesjes water, vijftig prikstokken en drones zorgden. Dorpsgenoten kamden de omgeving uit tot aan de bushalte in het noordwesten van Amersfoort, waar Savannah’s fiets twee dagen eerder was gevonden. Dankzij de enorme betrokkenheid onder de mensen werd dit een grote zoektocht.

Zondag: profielfoto veranderd en de vlag halfstok
De zoekactie was nog maar net bezig toen het bericht kwam dat een passant om 11:40 uur bij industrieterrein De Kronkels een stoffelijk overschot had gevonden. Dit greep mij erg aan. De kans bestond namelijk dat het Savannah zou zijn en het industrieterrein De Kronkels is vlakbij mijn huis. Ineens stonden overal politiewagens en was het gebied afgezet met zwarte schermen. Het was erg vreemd om zoveel politiemensen bij mij in de buurt aan het werk te zien.

Rond 23:30 uur kwam het tragische bericht dat het gevonden lichaam inderdaad van Savannah bleek te zijn. Veel dorpsgenoten veranderden hun profielfoto in een zwarte achtergrond met een kaars om zo hun verdriet te tonen. Vervolgens werd op Facebook een oproep gedaan om maandag de vlag halfstok te hangen. Ook dit werd massaal gedeeld en werd de volgende dag uitgevoerd.

Maandag: alle lokale ondernemers zijn stil
Het ongeloof zit er bij mij nog steeds in. Hoe kan zoiets gebeuren? Omdat familieleden van Savannah ook zelfstandige ondernemers zijn, hebben alle lokale winkeliers besloten om deze week stil te zijn op social media. Aanstaande donderdag is er, mede georganiseerd door de initiatiefnemers van de zoektocht van afgelopen zondag, een stille tocht georganiseerd. Tijdens deze stille tocht worden bloemen nabij de school van Savannah neergelegd. De hechte verbondenheid in de gemeente is goed zichtbaar. Ik vind het persoonlijk erg mooi om te zien dat iedereen zo intens meeleeft.

Nogmaals, het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Er zijn geen woorden voor om dit te beschrijven, veertien jaar is te jong om te sterven. Toch is het bewonderenswaardig wat Bunschoten heeft gedaan om dit meisje te vinden en hoe de mensen elkaar hebben gesteund. Ik ben best wel trots op deze saamhorigheid in Bunschoten. Het Bunschoten dat via Facebook een zoekactie organiseert en de vlag halfstok hangt. Het Bunschoten dat elkaar opzoekt en steun bij elkaar vindt. Het Bunschoten dat massaal profielfoto’s verandert en opbeurende teksten deelt. Het Bunschoten dat toch ook een heel klein beetje van mij is…

Cover: Rodion Kutsaev

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace